Boxe pentru acasa

speakers boxe stereo inregistrari

Bine te-am (re)gasit pe inregistrariaudio.ro!

Daca in articolul de data trecuta am tratat amplificatorul audio, acum vin cu un mini-ghid pentru o pereche de boxe ce pot fi conectate la amplificator pentru a asculta muzica. Acesta te ajuta si daca vrei sa achizitionezi o pereche de boxe, si daca ai deja una si vrei sa o valorifici mai mult decat pana acum.

Boxe  este termenul mai comun pentru Incinte Acustice. Incintele acustice sunt cutii de lemn (sau alte materiale) special construite pentru a imbunatatii proprietatile acustice ale difuzoarelor pe care le sustin. Acestea pot avea unul sau mai multe difuzoare. Cele pentru ascultat muzica acasa au in general doua trei sau patru difuzoare.

Pioneer-S-Z72-audio-boxe-speaker-system-stereo-vintage

Cele mai multe incinte acustice care au doua sau mai multe difuzoare, au unul sau mai multe filtre – circuite electronice ce filtreaza plaje diferite de frecvente, si “impart” frecventele inalte, medii si joase, la difuzoarele aferente, pentru o redare mai buna a spectrului audio. O boxa ce are doua difuzoare si un filtru, spunem ca este o boxa pe doua cai, sau incinta acustica pe doua cai. Numarul de difuzoare nu intotdeauna coincide cu numarul de cai, pot fi si boxe cu trei difuzoare si doua cai, daca exista un singur filtu care imparte plaja de frecvente in doua si nu in trei (o parte pentru un difuzor, si alta pentru celalalte doua  ce primesc exact acelasi semnal, fara nici un alt fltru).

Unele incinte acustice sunt inchise, altele au un port de bass reflex. Cele cu bass reflex au un port prin care circula aerul, si interiorul cutiei comunica cu exteriorul. Cele inchise nu au acel port, aerul se comprima in interior. Ca sunet, diferenta intre cele doua variante este felul cum suna frecventele joase. Preferintele pentru o varianta constructiva sau alta, difera de la individ la individ, si e bine sa alegi intre variante cu urechea, nu cu datele tehnice in fata sau dupa ce zice “lumea”, fiind o alegere subiectiva.

Pentru aparatura Hi-Fi de acasa ai posibilitatea sa alegi intre boxe de podea (standfloor) sau boxe de raft (bookshelf), fiecare cu avantajele si dezavantajele sale insa nu intru aici in detalii. Daca ai de ales, pentru o camera mare alegi standfloor, iar pentru camere mai mici alegi bookshelf, ocupand spatiu mai putin, sunand totodata bine si suficient de tare pentru o camera mica.

Boxele au o caracteristica electronica numita impedanta, aceasta se masoara in ohmi (Ω) insa nu vreau sa intru in detalii de electronica despre acest subiect. Cele mai multe amplificatoare si boxe sunt de 8 sau 4 ohmi, si trebuie neaparat sa fii atent cum le conectezi intre ele. Mai exact:

Date thenice pe eticheta de pe spatele vboxeiBoxele trebuie sa aiba o impedanta cel putin la fel ca si amplificatorul. Ideal e sa fie la fel. Dar daca totusi este mai mare (sa zicem ca pui boxe de 8 ohmi la amplificator de 4 ohmi) nu se intampla nimic rau, ci va scadea putin puterea acelui amplificator cat timp este conectat la boxe cu impedanta mai mare decat are el. De aceea pe unele amplificatoare vei gasi ca suporta boxe de 4-8-16 ohmi, deci practic suporta 4, si ce este peste, este evident oricum.

Atentie! sa nu faci invers! Nu conecta niciodata boxe sau difuzoare cu impedanta mai mica decat valoarea minima acceptata de amplificator, pentru ca arzi amplificatorul. Boxele nu se ard (decat daca dai mult prea tare volumul, dar asta se intampla indiferent de impedanta) dar se arde amplificatorul. La volum mic pe termen scurt, nu se intampla nimic, defectarea amplificatorului nu se intampla instantaneu. Pe timp indelungat sau/si volum mare, se incalzeste etajul final de amplificare (circuitul electronic ce amplifica cel mai mult semnalul) si se arde. Se poate repara, schimband componentele arse. Eu cand am facut asa ceva, m-a costat 60 lei circuitul ars, si 3 ore de munca, si consider ca “am scapat ieftin” :). Nu recomand, mai bine pune boxe de impedanta potrivita.

Masurarea impedantei unei boxeDaca pe spatele boxelor nu ai eticheta pe care scrie impedanta, poti afla impedanta masurand cu un multimetru bornele boxei respectve, pe domeniul cel mai mic al masurarii rezistentei electrice, iti va arata o valoare apropiata de impedanta boxelor: in jur de 8, 4 sau 6, sau ce impedanta are boxa respectiva.  Din imaginea alaturata reiese ca boxele mele au 8 Ω fiecare.

La volum mare poti arde si difuzoarele, chiar daca pui impedanta potrivita. Dand mai tare ele la un moment dat vor distorsiona (se aude rau, cu baraituri), si daca asculti in continuare asa, in functie de cat de tare dai si cat de rau distorsioneaza, urmeaza arderea sau descentrarea bobinei din difuzor. Si asta se poate repara, desigur, insa pe alti bani. Pe mine ma deranjeaza sa ascult muzica ditorsionand difuzorul, asa ca oricat de tare dau, am grija sa se auda bine, curat. Daca totusi vrei sa dai mai tare la o petrecere, redu din joase si dai mai tare, insa regula se pastreaza: cand auzi distorsiuni (presupunand ca dai progresiv, nu brusc) reduci pana nu se mai aud – acela e nivelul maxim ca sa nu arzi difuzoarele.

Puterea boxelor – se masoara in W (Watt) insa este greu sa iti faci o referinta pentru ca producatorii deseori specifica un anumit fel de putere (sunt mai multe) la o anumita frecventa, iar tu cand asculti muzica, ceea ce inseamna o plaja variata de frecvente, sistemul audio raspunde diferit. Nu te ajuta cu nimic sa compari doua seturi de boxe pe care scrie puterea lor si sunt facute de firme diferite. Cel mai bine este sa asculti mai multe sisteme la cunostinte sau prin magazine, si apoi cand iti cumperi boxe, sa le asculti in prealabil, si daca suna destul de tare si destul de bine, si esti multumit, le cumperi. Sunt importante si datele tehnice, insa daca nu ai o fisa cu asa ceva, corecta si completa, mai bine sa nu te incurci. Daca insa vrei sa tii cont de fiecare detaliu, si sa achizitionezi boxe mai scumpe sa zicem, atunci este necesar sa studiezi toate datele tehnice, si sa intelegi toate procesele de natura electronica,  fizica, acustica, psiho-acustica, etc.,  aferente, si cu siguranta de comparatia boxelor prin auditie nu scapi, trebuie sa asculti boxele inainte sa le cumperi.

Pentru legarea boxelor la amplificator, e important sa legi firele corect. Adica plus la plus si minus la minus. Se intampla des sa nu stii care e unul sau altul, pentru ca daca pe amplificator gasesti scrise aceste date, pe boxe de multe ori nu gasesti si trebuie sa aflii.

Verificarea polaritatii unei boxe, cu o baterie AA (R6)

Este foarte simplu: iei o baterie sau acumlator de 1.5V (R6, R3, sau de oricare gasesti dar sa nu fie peste 1.5V de preferinta, si o conectezi la firele boxei, urmarind excursia difuzorului de joase: daca conectand bateria la firele boxei difuzorul de joase iese in afara, apoi cand iei contactul revine unde era, atunci firul care era la borna + a bateriei este plusul si se leaga la plusul de la amplificator, de obicei culoarea rosie pe borna amplificatorului, iar celalalt este minusul si se leaga la minusul amplificatorului, respectiv borna neagra corespunzatoare acelui canal de iesire. Daca legi invers ambele boxe, probabil nu iti vei da seama la auditie, insa daca una o legi corect si una gresit, se vor anula o mare parte din frecventele joase daca asculti intre cele doua boxe.

Boxele active, la care nu ai nevoie de amplificator separat pentru ca au ele integrat in cutie un amplificator propriu, proiectat special pentru acea incinta, le poti folosi in unele configuratii si pentru ascultat muzica. Acestea se folosesc cu precadere de catre instrumentisti, interpreti pe scena, DJ, cand se canta sau se mixeaza live, pentru a monitoriza in timp real sunetul (de aceea le si spune monitoare de scena), sau in studioul de inregistrari, in camera de control unde se monitorizeaza sunetul melodiei (sau materialului audio) in lucru (le zice monitoare de studio). Pe o boxa activa, pe langa alte reglaje si mufe diferite de intrare de semnal, ai un buton de volum, care in general il reglezi o data, si il lasi asa. Apoi controlezi volumul pentru ele din mixer sau din placa de sunet. Pentru acasa cel mai des se folosesc boxele pasive impreuna cu un amplificator separat.

Camera aranjare boxeAsezarea boxelor in incaperea de auditie nu se face la intamplare, calitatea sunetului si imaginea stereo fiind date direct de asezarea boxelor. Forma geometrica a camerei, gradul ei de absorbtie sau reflexie a sunetului, asezarea boxelor in camera, influenteaza in mare masura sunetul. In general se aseaza pe stative special amenajate, la acelasi nivel fata de podea, astfel incat difuzoarele de inalte sa fie in dreptul urechilor celui care face auditia. Iar ca locatie in camera, merita incercate mai multe variante pana esti multumit cu ce auzi. Sau, in camera goala intai asezi boxele, si apoi in functie de asta pui mobila. Daca stai mult la calculator si asculti muzica, le asezi incat sa fii intre ele cand esti pe scaun, sau daca amenajezi un loc pentru auditii, un fotoliu confortabil plasat intre cele doua boxe, formand un triunghi echilateral avand colturile cele doua boxe si fotoliul pentru auditii. Distanta la care sa asezi fotoliul fata de boxe este undeva intre 2 si 4 metri, in functie de posibilitati, cauti punctul unde suna cel mai bine muzica.

Pentru o auditie buna, nu lasa alte obiecte intre boxe si locul de auditie, evita colturile camerei, evita camerele de forma cubica sau apropiata acestei forme (stiu… asta e foarte greu). La petreceri la care se danseaza, cu prietenii, acasa in camera sau in curte, pune boxele mai sus decat urechile participantilor, se va auzi mai bine. Nu vreau sa recomand  o anume marca de boxe, cel mai bine ar fi daca le poti asculta si sa alegi cu urechea. Acesta a fost un scurt ghid despre alegerea unei perechi de boxe. Cu cat sunt mai scumpe, sunt mai bune, insa nu totdeauna, sau cel putin de multe ori nu are sens sa platesti dublu pentru putin mai bine.

Daca cumperi boxe la mana a doua, ai mai putin de ales, sau cauti un anume model de boxe daca te-ai informat sau/si l-ai auzit la cineva si il vrei si tu. E bine sa te uiti la membrana difuzoarelor, inclusiv cea de pe margine, de suspensie, sa nu fie imbatranita, rupta, coapta, etc. Difuzoarele sa functioneze bine fara distorsiuni, sa nu fie unele arse, adica sa verifici daca functioneaza toate difuzoarele din boxe. Daca ai amplificatorul deja, sa tii cont de impedanta. In general cele de 8 ohmi se potrivesc la marea majoritate a amplificatoarelor. Sa te informezi de la cel care le vinde si sa si verifici ca difuzoarele sunt cele originale, sau daca nu, sa cumperi boxele in cunostinta de cauza.

Conectarea boxelor in functie de putere (adaugire ulterioara la articolul initial)

Puterea boxelor in acest context al compatibilitatii conectarii cu amplificatorul, nu prezinta importanta. De ce? Daca tii cont de impedante cum am scris in articol, este irelevant ce putere au boxele, cu conditia sa respecti ce am scris in articol, adica sa asculti muzica la un volum la care nu distorsioneaza difuzorul. Daca condita impedantelor si conditia distorsiunilor este ideplinita, nu se arde nimic.

Daca ai amplificator de 80W si pui boxa sau difuzor de 30W dar impedanta corecta, acea boxa sau difuzor, se poate arde daca asculti atat de tare incat distorsioneaza difuzorul. Altfel nu. Mentionez ca este posibil ca un difuzor sa distorsioneze si sa nu il auzi, cum se poate intampla daca folosesti un subwoofer, pentru ca daca joasele sunt la volum mare, se poate ca sunetul pe joase sa fie saturat in locul unde asculti, caz in care poate nu mai auzi difuzorul daca distorsioneaza sau nu.

Asadar, chiar daca amplificatorul POATE sa dea 80W, tu il folosesti doar pana la pragul de distorsiune al difuzorului de 30W, deci nu il vei putea folosi la maxim, insa va suna bine, pentru ca amplificatorul va lucra in acest caz lejer, “la relanti” ca sa zic asa.

Exista posibilitatea, insa ca si atunci cand conectezi un amplificator de 50W la un difuzor de 100W sa arzi difuzorul chiar daca respecti impedanta, pe acelasi principiu al distorsiunilor.

Daca dai foarte tare, apar distorsiuni in semnal, si le vei auzi, de aceea insist ca se poate arde daca apar distorsiuni, pentru ca la volum mare semnalul devine distorsionat (depinde si de calitatea amplificatorului acest aspect) si va distorsiona si difuzorul, care se va arde.

Semnal dreptunghuilar dinti de fierastrau inregistrari audioLa acel volum, distoriunile se pot manifesta prin deteriorarea semnalului pe alocuri in semnal dreptunghuilar, dinti de fierastrau sau ceva asemanator, caz in care mecanica difuzorului nu permite trecerea instantanee, si repetata, dintr-o stare in alta, ceea ce il poate arde, chiar daca el e mult mai puternic decat amplificatorul.

Scrie-mi mai jos ce boxe ti-ai luat, sau cu ce probleme te confrunti. Daca ti-a placut acest articol, te rog da-i un share pe Facebook sau Google+, poate sunt si altii interesati sa il citeasca, iar daca ai o parere sau recomandare, lasa-mi un comentariu mai jos. Iti multumesc ca ma citesti!

Suna bine! Suna tot mai bine!

Cu drag,

Armin Fatol

PS:

 • Nu arunca electronice la gunoi, acestea se pot recicla.
 • Cumpara discurile originale, vei avea o satisfactie mai mare ascultand muzica!
Iti place ce citesti?
Aboneaza-te GRATUIT la noutatile de pe acest site! Vei primi e-mail de la mine cand apar noutati, si te poti dezabona oricand. Daca stii pe cineva care ar fi interesat sa citeasca aceste articole, ii poti recomanda acest site.
Nu trimit spam, datele tale sunt in siguranta.

This entry was posted in auditie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

65 Responses to Boxe pentru acasa

 1. Iri says:

  Salut,
  Despre un pick-up care reda cam fara bass, sunet cam subtire… desi este pus la niste boxe bune, iar cd playerul pick-up-ului reda bine de tot… poti sa-mi spui ceva?

  • armin armin says:

   Salut,

   Este posibil ca acul sa fie prea uzat, sau greutatea cu care acul apasa pe disc sa fie necorespunzatoare, daca se aude fara joase posibil sa nu apese suficient pe disc, sa fie prea usor reglat bratul, insa mare atentie la reglare, sa nu apese nici prea tare pentru ca distruge discurile, deci

   Daca se aud doar inaltele, si volum mic, este posibil sa nu fie conectat pickup-ul la intrarea de PHONO, ci la o intrare de linie, caz in care semnalul nu are joase si este foarte slab, pentru ca are nevoie de un preamplificator cu corectie RIAA.

   Daca sistemul e un fel de combina audio, si nu faci tu legaturile pickup-ului la amplificator, ci ascestea sunt interne, atunci as banui ca e vorba de ac/doza sau greutatea cu care acul apasa pe disc. Daca ai posibilitatea incearca sa reglezi sau sa incerci cu alt ac sau alta doza.

   • Iri says:

    Salut. Pai treaba sta cam asa. Sistemul de boxe e Microlab Solo 7c. Pick–upul e un philips care are si cd player. Iesirea catre boxe se face pe iesirea de casti. Daca in conditiile astea cd urile se aud superb, iar vinilurile se aud \”subtire\”, atunci ar putea fi treaba cu greutatea bratului. Pick-up-ul este nou nout! Cum as putea incerca treaba cu apasarea. Bratul ar trebui sa aibe un sistem de reglaj sau nu-i obligatoriu? Multumesc mult pentru raspunsuri!

 2. Cosmin says:

  Salut, am doua boxe Cerwin Vega Ve 12f si un amplificator Harman Kardon HK 670
  La volum mare distorsioneaza, cablu de la boxe la amplificator: Cablu boxe SOMMER CABLE Orbit 225 MKII, HighEnd 2 x 2,50 mm.
  Intrebarea mea este: De ce distorsioneaza din cauza de la amplificator sau din cauza boxelor?

  • Cosmin says:

   Sallz, pe langa Harman Kardon HK 670/ Cerwin Vega cv 900 are 210 w rms. E o alegere buna amplificator profesional HK e amplificator Hi-Fi /inalta fidelitate.

  • armin armin says:

   Salut Cosmin,
   O mare parte din sistemele Hi-Fi la volum mare distorsioneaza, de aceea incurajez sa nu asculti in distorsiuni ci sub acea limita. Deci daca vrei sa tii chefuri cu sisteme Hi-Fi, da, e posibil la un moment dat sa fie prea tare volumul si sa distorsioneze – caz in care poti usor sa distrugi difuzoarele.

   Insa acum nu stiu ce inseamna tare la ce ai descris aici, ca daca dai volum asa, cat sa asculti mai tare putin dar sa nu deranjezi vecinii de bloc, in cazul ca stai sau ai sta la bloc, atunci poate sa distorsioneze difuzoarele daca sunt deja defecte (- le-ai luat de noi? au distorsionat si pana acum? sau ai tinut un chef dupa care au inceput sa ditorsioneze si la volume mai mici? )

   Daca distorsioenaza la volume doar foarte mari, atunci e cazul sa dai mai incet, pentru ca nu duce sistemul, poti arde difuzoarele.

   Deci daca difuzoarele sunt defecte – membrana rupta, dezlipita, sau bobina descentrata (daca boxele au suferit lovituri/socuri mecanice) poate sa distorisoneze si la volume medii, sau chiar si la volume mai mici. Evident, trebuiesc reparate sau schimbate difuzoarele pentru a se auzi din nou bine, si trebuie prevenita disrugerea lor din nou.

   Mai poate sa distorsioneze si semnalul sau amplificatorul; ca sa vezi ce distorsioneaza, vezi daca distorsioneaza la fel pe oricare din intrarile de linie intri cu semanl in amplificator, sau doar pe una anume? La volume mici, daca tai inaltele, auzi distorsiuni? In casti se aud aceleasi distorsiuni? (atentie la volum deoarece castile se pot distruge si mai rapid decat difuzoarele boxelor daca dai brusc prea tare). Amplificatorul pus pe alte boxe distorsioneaza la fel? Boxele pe alt amplificator distorsioneaza la fel? Fa teste incepand cu un volum mic si crescand usor, treptat, cand auzi distorsiuni, dai mai incet.

   Incearca sa raspunzi punctual la aceste intrebari pe cat posibil si incerc sa te ajut cu diagnosticarea mai departe. Fara sa raspunzi la ce am intrebat nu pot spune exact de la ce este problema pentru ca pot fi, dupa cum observi, multe posibilitati.

   • Cosmin says:

    Salut! Scuze ca nu am mai intrat, se pare ca e din cauza amplificatorului, cand dau la trei sfert atunci apare distorsiuni.In rest este ok se aud bine.A si cand misc volumul apare distorsiuni,cand se aude doar o boxa cand se aude amandoua.Are ceva potentiometrul, alta explicatie nu exista. Sigur stii tu o alta explicatie

    • armin armin says:

     Salut!
     Aici m-ai prins!… asa este, stiu de ce scartaie/fosnaie potentiometrul… se oxideaza contactele in timp, si apar acele distorsiuni.

     Gasesti la Dedeman sau alte magazine de specialitate, de electronice, sau magazine cu piese auto, spray de contacte electrice. Scoti cu grija butonul de volum, plasticul de care prinzi cu mana, iese usor afara, nu forta cu surubelnita ca se poate deteriora, iese cu mana.

     Apoi dai cu spray de contacte spre potentiometru. Daca te pricepi sa demontezi amplificatorul, poti da si dinspre interior direct pe potentiometru, si pe alte potentiometre preventiv. Imediat dupa ce dai, misti pe toata cursa potentiometrul, cu amplificatorul scos din priza, sa se faca bine ungerea peliculei de contact cu spray. Nu e nevoie sa lasi sa se usuce, poti apoi porni amplificatorul si ar trebui ca zgomotele sa dispara.

     Aici e vorba de cele cauzate de potentiometrul de volum. Daca mai sunt celalalte care apar de la trei sferturi din volum in sus, si sunt din alta cauza, alea probabil ca nu dispar.

     Lasa-mi aici un mesaj daca reusesti si functioenaza. 😉

 3. Razvan says:

  Salut. Îmi poți spune și mie dacă e ok să cuplez 2 boxe de tipul: http://www.senia.ro/eurolive-vp1520-boxa-pasiva-behringer-17928-3 cu 2 subwoofere de tipul: http://www.senia.ro/eurolive-vp1800s-subwoofer-pasiv-behringer-17933-3 pe stația asta: http://www.senia.ro/europower-ep2000-amplificator-audio-behringer-17943-3 ? M-ar interesa să nu forjez amplificatorul.

  • armin armin says:

   Salut. EU nu am mai lucrat cu sistemul asta. Ca urmare iti dai seama ca nu pot spune ca e totul ok, ca apoi tu sa le cumperi si sa ti se arda amplificatorul in timpul unui eveniment si sa zici apoi ca asa am zis eu ca e bine :). Deci nu pot spune. Din pdv al impedantei ar trebui sa fie in regula, insa daca ii dai sa lucreze la volum mare timp indelungat, tinand cont ca nu e vreun amplificator scump, nu as putea spune.

   Eu presonal, recomand sa pui amplificator separat pentru topuri fata de sub-uri.Pentru ca daca am vazut eu bine, frecventa de taiere la subwoofer este 150Hz iar boxele iti redau de la 50 – 22000 HZ, ceea ce inseamna ca plaja de 50-150 iti va fi redata de ambele, cu urmatoarele dezavantaje: se va auzi prea tare acea plaja, si nu prea ai reglaje, decat daca te chinui sa faci o egalizare mai serioasa, si vei pierde putin din puterea topurilor, care daca ar primi semnal doar de la 150 Hz in sus ar putea lucra la un volum mai mare.

   Cu doua amplificatoare, si un procesor de sunet, sau ceva in genul Crossover BEHRINGER CX3400, poti trimite pentru fiecare amplificator gama de frecvente necesara.

   Ar mai fi de luat in considerare si un subwoofer activ, dar iarasi, trebuie sa vezi cu frecventele cum faci, sa nu dai pe topuri decat ce nu reda subwooferul.

 4. Am si o intrebare daca ma poate ajuta cineva.
  Am si eu 2 pocnitori http://www.alprod.ro/sunet/boxe/boxe-pasive/max-serie-pasive-lemn/boxa-pasiva-skytec-max12-12-150w-rms.html
  Si as vrea sa le mintez filtre si nu stiu de ce putere sau ce frecventa imi trebuie.
  Va rog frumos sa imi dati ceva lincuri cumpar noi sau second multumesc.

  • armin armin says:

   Salut Adi,

   Banuiesc ca acele boxe vin deja cu filtru in ele, construit special pentru acele difuzoare. In caz ca vrei sa faci modificari fata de cele din fabrica, nu as putea sa te indrum spre ceva anume. Sunt multe detalii de luat in calcul la alegerea filtrelor si modificare a unor incinte acustice.
   Nu am schimbat niciodata filtre intr-o boxa, nu as putea sa te ajut pe directia asta.
   Dar de ce vrei sa le schimbi? Daca nu suna bie din fabrica, nu stiu daca le poti aduce imbunatatiri. Conteaza difuzorul, geometria cutiei, materialele folosite la fabricarea acestora, si binenteles, filtrele, insa schimband doar filtrele nu stiu daca vei avea parte de o auditie mai calitativa, sau poate nu cu mult.
   Totusi zic sa incerci, mergi cu aceste date tehnice la magazinele de electronice, care vand filtre, si cere acolo o recomandare.
   Poate obtii sunet mai bun, si fara a da prea multi bani.

 5. Aurel says:

  Salut!
  Un sfat va rog:
  Amplificatorul are putere totala 1200W max. – echivalent cu 2 x 100W RMS, plus 3 x 40W RMS si impedanța: 4-16 ohmi (față ) 8-16 ohmi (centru, spate)
  si intentionez sa cumpar un set de 5 boxe (HYUNDAI) cu putere totală (3 x 503 plus 2 x 180 W) – corespunde la 1150 W max; impedanta boxa fata 4 ohm, boxe sateliti 4-8 ohm. Ce parere aveti… se potrivesc ? In prezent detin un Genius 5.1 dar care incepe sa scartiie. Nu sunt expert si nici nu am de investit foarte mult. Cu respect va multumesc anticipat!

  • armin armin says:

   Salut Aurel,

   Deoarece impedanta de 4-8 ohmi nu este clara, adica nu pot avea si 4 si 8, banuiesc ca ei au scris pe boxe de fapt ce amplificator poti pune la ele, asadar banuiesc ca poti pune si de 4 ohmi, insa… eu as recomanda sa masori cu un ohmmetru boxele si sa vezi exact daca sunt 4 ohmi sau 8 ohmi. Daca sunt de 8 ohmi, poti pune linistit fie amplificator de 8 ohmi fie amplificator de 4 ohmi. Daca sunt de 4 ohmi, pune amplificator de 4 ohmi, NU de 8.

   Cat despre putere, asa cum am mai scris, este irelevant; daca suna bine, e ok, ar fi bine sa le probezi inainte sa dai banii. Daca suna bine, inseamna ca se potrivesc – atentie doar la impedante!!

   Atentie la astfel de sisteme, pentru ca multe sisteme 5.1 vin cu amplificator propriu pentru toate cele 6 boxe, integrat in cutia de subwoofer (caz in care potrivirea de impedante a fost deja facuta in fabrica, deci sunt compatibile din moment ce se vand ca sistem). Alte sisteme vin cu amplificare doar pentru subwoofer, celalalte boxe necesitand amplificare separata. Altele vin complet pasive, necesitand un amplificator pe 6 canale 5.1 pentru fiecare boxa in parte.

   Mai atraga tentia asupra sursei de sunet – daca sursa de sunet pe care o asculti nu este 5.1, sistemul nu isi prea are sensul, se prefera un sistem poate 2.0 sau 2.1. Daca te uiti la filme ce au 5.1 (DVD, BD) sau asculti muzica pe Super Audio CD sau DVD Audio, si ai posibilitatea sa asezi boxele in camera astfel incat sa beneficiezi de sunetul surround, sistemul 5.1 este potrivit/recomandat, altfel, nu prea isi are sensul. Daca asculti mp3-uri dar ai multe boxe… nu va suna mai bine neaparat.

 6. Vasi says:

  Buna ziua,
  am primit un set difuzoare semi-profesionale Magnat Soundforce 1200, avand urmatoarele caracteristici:
  – capacitate de incarcare (RMS/max.) – 130/300W
  Impedanta: 4-8 ohmi
  – interval de frecventa: 35-25.000 Hz;
  Te rog sa-mi spui ce specificatii tehnice ar trebui sa aiba un amplificator potrivit pentru aceste boxe.
  Multumesc!

  • armin armin says:

   Salut,

   Deoarece impedanta de 4-8 ohmi nu este clara, adica nu pot avea si 4 si 8, banuiesc ca ei au scris pe boxe de fapt ce amplificator poti pune la ele, asadar banuiesc ca poti pune si de 4 ohmi, insa… eu as recomanda sa masori cu un ohmmetru boxele si sa vezi exact daca sunt 4 ohmi sau 8 ohmi. Daca sunt de 8 ohmi, poti pune linistit fie amplificator de 8 ohmi fie amplificator de 4 ohmi. Daca sunt de 4 ohmi, pune amplificator de 4 ohmi, NU de 8.

   Ca putere poti alege un amplificator ieftin si bun second hand, facut prin anii 80-90, de 40-50w, pentru casa cred ca o sa sune bine si suficient de tare.

   Daca tii cont de imepdanta poti pune orice fel de amplificator la ele, inclusiv unul profesional daca vrei. Conditia este ca sistemul sa functioneze corect, este ca la auditie sa nu distorsioneze difuzoarele. Daca conditiile de impedanta si distorsiuni sunt deci indeplinite, poti pune orice amplificator si il poti folosi la orice volum fara sa se strice ceva.

 7. Robert says:

  salut , am si eu o intrebare , asi vrea sa fac o boxa , deocamdata am difuzorul cel mare si vreau sa mai cumpar 2 mici pentru ca asa am si la cealalta boxa , deci intrebarea mea este cand leg cele 3 difuzoare le leg toate pe acelasi fir sau trebuie o legare speciala pentru ca un difuzor sa mearga pe inalte si celalat la bass?

  • Armin says:

   Salut, pentru a conecta mai multe difuzoare intr-o boxa, difuzoare care sa reproduca plaje diferite de frecvente, ai mevoie de filtre, acele circuite electrice pasive ce se pun in interiorul boxei, si care separa frecventele pentru fiecare difuzor in parte. Atentie ca numarul de difuzoare nu coincide totdeauna cu numarul de cai, pot fi boxe cu 3 difuzoare insa doar doua cai de exemplu. Vezi cum e facuta boxa cealalta si incearca sa faci la fel, ideal ar fi sa ai si difuzoarele si filtrele la fel in cele doua boxe.

 8. John says:

  Mulțumesc Armin! Ar trebui să precizezi, dacă se poate, și cum stă treaba (mă refer la faptul cum se comportă boxele, amplificatorul, ce se poate defecta) atunci când amplificatorul este, de exemplu, un sistem de 6 ohmi (120W), și pui boxe de 8 ohmi cu putere mai mică de 120W, în primul caz, și mai mare de 120W, în al doilea caz (spuneai că puterea amplificatorului scade dacă boxele au impedanța mai mare, dar cum rămâne cu wații de la boxe? Câți trebuie să fie? E ca în cazul cu aceeași impedanță, să nu fie sunetul distorsionat?) Mulțumesc încă o dată și toate cele bune!

  • armin armin says:

   Nu trebuie sa te chinui sa le potrivesti ca putere; e bine sa fie apropiate in sensul ca daca ai boxe de 800w si amplificator de 15w este un sistem dezechililbrat; nu se strica nimic, dar nu vei folosi boxele la potentialul lor maxim.

   Dar daca ai boxe de 120w si amplificatorul este de 40w, 100w, sau 220w este in regula. Conditia este sa nu distorsioenze si sa se potriveasca impedantele.

   Pe un amplificator de 6 ohmi, boxele de 120w la 8 ohmi vor suna mai incet la acelasi volum al amplificatorului, fata de boxele de 120w la 6 ohmi, in ideea ca restul specificatiilor boxelor ar fi identice, modele similare de la acelasi producator. Insa cata vreme se respecta impedanta ca sa nu se arda amplificatorul, se pot face orice combinatii de putere cata vreme nu se aud distorsiuni, fara sa se strice nimic.

   Insa atentie la sistemele dezechilibrate, la care desi se poate asculta muzica, si nu se strica nimic, nu suna bine si nu le poti folosi la potential maxim.

 9. john says:

  Salut. Am o combină Sony CMT-CPZ2 (model 2006). Impedanța este de 4 ohmi. Boxele originale pe care nu le am, erau de 65w+65w. Întrebare: Pot să pun subwoofer de 6 ohmi (130W) sau de 8 ohmi (150W) și o boxă de 6 ohmi (30W) sau de 6 ohmi 60W sau 90W)-am mai multe boxe de la diferiți producători. Aș dori, dacă se poate, să completezi articolul în sensul: dacă cineva are, de exemplu o combină cu impedenață de 6 ohmi și care scoate la 2 boxe (80W+80W), poate conecta boxe cu impedanța de 6 ohmi sau mai mare și boxe cu puterea cuprinsă între X WAȚI și X WAȚI, ca să nu se ardă ceva. Mulțumesc!

  • armin armin says:

   Salut John,

   Intr-adevar nu reiese poate foarte clar din articol, pentru ca am insistat pe impedante mai mult decat pe putere.
   Am completat articolul, vezi in finalula cestuia raspunsul.

 10. Cezar says:

  Salut,
  Am si eu o intrebare de incepator….am conectate la in smart tv samsung 32f5700 prin mufa rca-jack(park se numeste) un amplificator TOA A-1812 si 2 boxe sony-SS-MF45OH…problema mea este k atunci cand conectez la tv un smartphone tot samsung sau o tableta prin screen mirroring sau DLNA si vr sa dau muzica de ex…nu se aude in boxe….dak ma uit la tv pe un post sau un film dupa un stick se aude in boxe.
  Multumesc anticipat.

  • armin armin says:

   Salut,
   Nu se aude in boxe, dar se aude pe smartphone sau nu se aude deloc?
   Verifica in manualele de utilizare ale dispozitivelor daca legaturile si conexiunile sunt corecte. Nu ma refer la boxe si amplificator, care par a fi in regula, ci la smartphone si TV.
   Daca de pe stick zici ca se aude, ar trebui sa mearga si de pe smartphone, vezi setarile celor doua.

 11. Marius says:

  Salutare ! Am si eu o intrebare . De ceva vreme a inceput sa imi caraie o boxa si nui din cauza boxei daca o pun pe celalalt canal ( are 2 canale ) se aude bine nunteleg dc dintrodata a inceput sa caraie . Ce as putea face ?

  • armin armin says:

   Salut Marius,

   Deci boxa care caraie daca o muti pe canalul celalalt nu mai caraie. Dar daca muti boxa care NU caraie pe canalul unde a fost boxa care caraie, cum face, merge OK sau caraie astalalta?

   Daca caraie astalalta, va carai orice boxa pe acel canal, inseamna ca ai o problema fie cu cablul de boxa (daca ai schimbat doar boxele fara cablu intre ele), fie cu cablurile interconect, fie cu sursa audio, fie cu acel canal al amplificatorului.

   Verifica daca face la fel si daca schimbi sursa – pune de pe alta scula audio muzica pe alta intrare din amplificator, cu alt cablu si vezi daca mai face. Daca face, probabil e amplificatorul. Daca nu face, probabil e cablul interconect sau sursa de muzica.

   Caraitul este influentat de volum sau nu? – daca dai mai tare din amplificator, se da si fasaitul mai tare?

   Daca scoti din amplificator sursa de muzica (adica scoti cablul interconect de pe intrare) mai fasaie?

   Incearca sa imi raspunzi punctual si incerc apoi sa te ajut cu ulterioare alte teste pentru diagnosticare.

 12. radu says:

  am si eu un amplificator la care am culorile alb si rosu … nu stiu care e plus si minus. vreo idee de cum as putea afla? multumesc!

  • armin armin says:

   Salut Radu,
   In general pentru intrarile audio de semnal de linie, pe amplificatoare gasesti acea pereche de mufe alb si rosu, care, fiecare dintre ele are “plus” in mijloc si este inconjurat de “minus” pe margine – am pus ghilimele pentru ca nu este chiar corect “plus” si “minus”, acel minus fiind “masa” si acel plus fiind asa numitul “fir cald”. Culorile reprezinta canalul stang (alb) sau drept (rosu), fiecare dintre cele doua canale avand cate doua fire (masa si firul cald) pentru a conduce semnalul de linie la amplificator pentru ca acesta sa il amplifice la un nivel de semnal pentru sistemul de difuzoare. Iar pentru difuzoare mufele de pe amplificator au in general culorile negru si rosu, rosu fiind acel “plus” iar negru fiind acel “minus”, pentru fiecare canal in parte.

   Pentru mai multe detalii, este indicat sa citesti si sa intelegi manualul de utilizare al amplificatorului pe care il folosesti, si sa faci conexiunile in cunostinta de cauza, pentru a obtine o auditie buna si pentru a nu deteriora aparatele electronice din sistemul de sunet.

   Pentru a conecta o sursa de sunet pe intrarea unui amplificator se gasesc cabluri interconect gata facute, la care trebuie doar sa respecti culorile si sa legi corect iesirea din sursa de sunet la intrarea in amplificator, fara sa iti mai bati capul cu plusul si minusul semnalului.

 13. Razvan says:

  Salut. Am un amplif Denon 1306 cu 2 canale. Pe A am un sist 5.0 Jamo, de 6 ohmi. Pe B pot sa pun 2 boxe. Ca sa pot da drumul concomitent si la A si la B, toate boxele tb sa aiba intre 10-12ohmi. Inseamna ca pt 2 boxe suplimentare tb sa le schimb pe cele 5 de pe A. Exista vreo varianta de conversie a celor 5 la 12ohmi sau ce se intampla daca pun pe B doua boxe de 8-10ohmi (canalele A si B deservesc camere diferite).
  Multumesc

 14. David says:

  salutare.am o boxa de bass peavey eurosys sub de 150W rms cu impedianta de 8 ohm pe care vreau sa o folosesc doar ca subwoofer..problema este ca este pasiva asa dar nu stiu exact ce fel de amplificator ar trebui sa cumpar cat sa faca exact ceea ce imi doresc..m-am uitat la un Behringer Europower EPQ1200,credeti ca va fi ok sau va rog,dati-mi ceva sfaturi cam in acelas buget.Va multumesc!

  • armin armin says:

   Salut David,
   Cred ca acest amplificator este destul de puternic pentru acel difuzor, ca putere nu cred ca e vreo problema. Atentie doar la partea de crossover, cum se impart frecventele, din ce am vazut, amplificatorul acesta Behringer are crossover la 100 Hz, asta inseamna ca ce este peste 100 HZ va trebui sa preia restul sistemului de boxe, ca sa sune bine. Sau, daca o sa folosesti crossofver separat, atunci nu mai conteaza ce scrie pe amplificator pentru ca setezi impartirea frecventelor de acolo pentru sub si restul sistemului.

   • David says:

    In primul rand iti multumesc pentru raspuns si pt informatii.stiu ca este mult prea puternic dar nu am gasit nimic pe 8 ohm sa scoata 300W in total exceptand bridge-ul iar pe viitor ma gandesc la faptul ca pot sa mai adaug cate ceva:D..sistemul este pentru o biserica asa ca nu se pune problema veciniilor.App din cate am citit boxa are un crosover incoporat si iesire pentru ce este peste dar este bine de stiut.(sigur voi citi manualul de utilizare:D)

 15. gaby says:

  technics su-v 620m2 cu boxe jbl lx44g se portivesc?

  • armin armin says:

   Salut Gaby,

   Da, se potrivesc!
   DAR: conecteaza-le, asculta-le impreuna si vezi daca iti place TIE cum suna impreuna!

   PS: atentie la impedante!

 16. ionut says:

  multumesc pt raspunsul prompt. am fost azi la avstore si am testat zensor 3, ikon 1 mk2 si zensor 7. ghici ce am ales? am ales zensor 7. soundstage-ul este bogat cu toate ca m-a impresionat ikon 1, dar le-am cumparat la un pret imbatabil. recomand seria ikon mk2 de la dali. in fine cred ca in cateva luni voi avea alte preferinte (hih). pe toate forumurile de specialitate am regasit raspunsul tau in alegerea unor boxe. este obiectiv si nu prea place multora. mutumesc inca o data pt sfaturi si numai bine

 17. ionut says:

  salut! ajuta-ma te rog cu un sfat. am amp marantz pm 6005 si boxe focal 716. Inaintea focal-urilor am avut zensor 5. mi-au placut tare mult pe voce acele boxe dar nu ma multumea basul. acum am destul pe focal dar cred ca mi-am dat seama ca si zensor 5 erau potrivite pt un bas dar numai ca m-a inselat camera care are 25m2 iar distanta de ascultare de 2-2.5m. acum dau focal-urile si sa ma axez pe boxe de raft dali zensor 3, dali ikon 1 mk2 sau dali ikon 2 mk2? ajuta-ma cu un sfat.

  • armin armin says:

   Salut Ionut,

   Din pacate, asa cum am mai scris, nu te pot ajuta cu un sfat in sensul asta, sau cel putin nu la modul la care te astepti. Nu pot si nu e corect sa dau un sfat ca boxele X sunt mai bune decat boxele Y. Experienta mea in auditie de boxe difera complet de a ta, si camera in care eu am ascultat difera de camera ta. Daca as avea aceleasi boxe ca si tine, camera ar suna diferit, si gusturile noastre pot sa difere; daca mie imi plac boxele X la mine in camera, aceleasi boxe la tine in camera s-ar putea sa iti placa sau nu, la fel si boxele Y. Nu ar avea sens sa zic “ia-ti boxele Y”, tie s-ar putea sa iti placa mai mult boxele X, si la urma urmei de ce sa te iei dupa gusturile si preferintele altora, cand TU asculti muzica la ele?!

   Asadar, ca sfat ar fi cam urmatorul: daca poti, testeaza la tine in camera boxele pe care le-ai mentionat, si alege dupa gustul tau personal. Daca nu poti face asta, mergi la un magazin si asculta respectivele boxe in magazin – nu ai sunetul camerei tale acolo, dar cel putin poti compara boxele in acelasi context, o pereche cu cealalta, si iti faci o idee. Daca nici asta nu ai posibilitatea sa faci, ia-ti ambele perechi de boxe, testeaza-le la tine in camera (sa ai in vedere si timpul de “ardere”, de rodaj), si apoi vinde perechea care nu este pe gustul tau – oricum va fi in stare impecabila chiar daca nu le mai dai la pretul la care le-ai luat, iti asumi acea pierdere, considerand ca atat te costa ca sa testezi boxele si sa alegi exact ceea ce iti place foarte mult.

   Desi nu este sfatul la care banuiesc ca te asteptai, asta am eu de zis, asa as face eu, si asa sfatuiesc si pe altii. Imi pare rau ca nu pot sa iti zic modelul de boxe pe care sa il alegi, dar daca faci cum te-am sfatuit, sunt convins ca vei fi multumit de alegerea facuta.

 18. ionut says:

  Buna ziua
  Am un receiver pioneer 416vsx si as vrea sa il fac 2.1 si nu stiu daca:
  1. Subwooferul trebuie sa aibe filtru de trece joase?
  2.la care din cele doua iesiri de sub trebuie legat? Cea cu pre out sau cea simpla?
  Va multumesc
  ps. Foarte bun si util articolul

  • armin armin says:

   Buna ziua,
   Din ce vad eu intr-o poza a aplficatorului, acest amplificator are o singura iesire de subwoofer, adica cea PRE OUT. Poate ati confundat pe cea de sus unde scrie 5.1 CH INPUT – aceea este INTRARE, nu iesire. Daca subwooferul dvs este activ, adica are in el si amplificatorul sau, cel mai probabil are deja si filtru trece-jos integrat, caz in care il conectati la iesirea PRE OUT a acestui amplificator, si veti avea control separat de volumului si din el direct, si din amplificator pentru celalalte 5 canale. Unele amplificatoare au a sasea iesire, pentru subwoofer, in acelasi fel ca si pentru cele 5 canale, adica mufele din chenarul SPEAKERS, pentru subwoofer-e pasive care nu au amplificator, si probabil nici filtru. Nu am folosit astfel de sisteme, mai puteti gasi informatii despre tipurile de semnal si conexiunile aferente, in manualul de utilizare al amplificatorului.
   Asadar, puteti incerca legarea la PRE OUT, nefiind alta oricum. Daca subwooferul este pasiv, deci fara amplificare, aceasta iesire nu va ajuta, pe ea fiind un semnal de linie, mult prea mic pentru a duce un subwoofer, dar nu cred ca este cazul.
   Sper sa va fie utile informatiile, multumesc!

 19. Eduard Mihai says:

  Pentru cine nu si-a cumparat inca un sistem, am gasit eu unul super ieftin si bun! Sistem Boxe Pasive 5.0 Mission Surround MV Cinema Pack, doar ca nu il pot pune aici pentru ca nu e frumos sa pun link-uri de vanzare prin afiliere la altii pe site, asa ca ramane sa il gasiti voi pe google… oricum, eu nu detin acel sistem, am vrut doar sa fac niste bani, sperand ca voi veti fi multumiti de sistem.

 20. Andrei materel says:

  Sal . Am un amplificator yamaha ax-1050 iar pe canale i-mi arata minim 6 ohmi. Cu ce riscuri pot conecta doua coloane de 4 ohmi și 80 de w iar în cazul în care sar arde amplificatorul.. ce boxe mi-ai recomanda.mentionez ca stația e de 370 de w. Mulțumesc.

  • armin armin says:

   Salut!
   Daca conectezi boxele de 4 ohmi riscul este sa arzi amplificatorul; e posibil ca acesta sa aiba ceva protectii si sa nu se arda efectiv, ci la incalzirea finalilor in exces, peste o anumita limita sa intre protectia, iti opreste sunetul pe iesirile de boxe pana cand se racesc finalii sub o anumita temperatura; recomand sa nu incerci, daca se strica protectia, se ard finalii. Iti recomand o pereche de boxe de minim 6 ohmi, asta inseamna ca si 8 poti sa pui lejer, cauta ceva ce iti place cum suna, poate asemanator cu ce ai deja dar de 6 sau 8 ohmi. Sau, daca iti plac boxele mai mult, cauta sa schimbi amplificatorul, cu unul care suporta si boxe de 4 ohmi. Alege varianta cea mai convenabila dintre cele doua.

 21. tibi says:

  salut armin! am promis ca revin dupa ce-mi cumpar o pereche de boxe pasive; pana la urma mi-am luat Boston Acoustics A25 (am prins si o promotie la ele); pot sa-ti spun ca sunetul e excelent pentru ceea ce imi trebuie mie deocamdata si fara efort financiar considerabil; pentru reamintire, mentionez ca sistemul meu audio il folosesc intr-o sufragerie normala de apartament si este format din: smart tv samsung UE40F6400 (pe post de player), amplificator pioneer A20K legat cu cablu jack-rca la iesirea de casti a tv-ului si in final boxele legate la amplificator; de fapt sistemul functioneaza astfel: muzica, filmele etc. sunt stocate pe 2 hdd-uri externe legate la un laptop, pe laptop am instalat un client de server (PLEX Media Server); apoi pe tv am instalat aplicatia Plex (functioneaza pe tv-uri smart, pe telefoane mobile, pe tablete etc); tv-ul se conecteaza la plex media server (care are ip-ul laptopului in cazul meu) si pot sa fac streaming pe tv la muzica, filme etc toate aflate pe hdd-urile externe conectate la laptop; bineintele ca tv-ul si laptopul trebuie sa fie conectate la aceeasi retea locala wireless; sper ca m-am facut inteles 🙂 totul functioneaza excelent pe tv: filme mkv cu subtitrare, tv-ul citeste diferite formate de muzica mp3, wav, flac etc.
  vroiam sa aflu si parerea ta la urmatoarele intrebari:
  – crezi ca pot obtine un plus de calitate a sunetului daca in loc de iesirea de casti e tv-ului folosesc iesirea audio optica, la care leg un dac (spre exemplu ceva ieftin http://www.avstore.ro/dac-uri/fiio-d07/) si apoi ma leg la amplificator pe rca-uri?
  – obtin un plus de calitate daca im iau un player dedicat in loc sa folosesc tv-ul ca player? (ma refer la sunet)
  – am observat ca daca am tv-ul pe mute se aude un fasait in boxe (destul de suparator) si un carait atunci cand ma “plimb” din telecomanda prin meniurile tv-ului; mentionez ca atunci cand lansez un film sau ascult muzica acel carait dispare; crezi ca e amplif-ul prea slab sau e din cauza ca am routerul de net aproape de boxe? (am citit niste pareri pe un forum si era cineva care zicea treaba asta cu routerul)
  – boxele au venit cu niste picioruse de cauciuc cu adeziv (sa le zicem spike-uri :)) care se pun la baza astfel incat boxele sa nu stea direct pe jos; deocamdata asa le folosesc, boxele stau pe parchet in stanga si in dreapta tv-ului; ar fi bine sa iau totusi niste suporti astfel incat boxele sa fie ridicate la nivelul urechilor?
  multumesc pentru tot, sper ca nu te-am plictisit 🙂

  • armin armin says:

   Fain, sa le folosesti cu placere!
   Incerc sa raspund punctual:
   Personal nu am testat acel DAC, fara un test audio, nu as putea sa imi dau cu parerea. Daca are legatura cu acel zgomot care il auzi navigand in meniuri, este posibil sa scapi de el avand un alt DAC, dar nu neaparat. Iar as fi curios daca acel fasait DISPARE sau este ACOPERIT de sunetul filmului.

   Deci daca TV-ul e pe MUTE si dai drumul la film, dispare acel zgomot? Daca zic baietii ca e de la router, incearca sa tii routerul mai departe de TV. Nu am patit, nu stiu ce sa iti zic sa faci in cazul asta exact.

   Daca pui acele picioruse la boxe, cel putin nu se zgarie boxele de la parchet. Spike-urile sunt utile si pentru a nu transmite vibratiile boxelor podelei, insa fiind boxe de raft, bookshelf, e indicat ca difuzorul de inalte al lor sa fie la nivelul urechilor cand asculti, sau te uiti la un film. Asta e primul lucru pe care eu l-as face: stative de boxe pt inaltimea optima, o sa se auda mult mai bine, eu daca nu aud bine inaltele parca nu pot sa vad nici filmul, daramite sa ascult muzica. Abia apoi vezi cu routerul si fasaitul…

   Vezi rafturile sa fie stabile, sa nu cada la cea mai mica atingere.

   Mai poti face o chestie: pentru filme, poti scoate sunetul din laptop in loc de TV? poate scapi de fasaitul ala, dar vezi sa nu ai delay intre ele… daca scapi, poate e de la TV si probabil un DAC extern te-ar scapa de el; ai putea sa testezi un DAC inante sa dai banii pe el?
   Daca rezolvi, te astept sa revii sa ne povestesti cum ai rezolvat, poate mai e cineva in situatia asta si il putem ajuta cu niste informatii.

   Merci, te mai astept!

   • tibi says:

    multumesc pentru raspunsul tau!
    totul s-a rezolvat cu dac-ul despre care iti ziceam si o pereche de standuri; cu dac-ul pus pe iesirea audio optica a tv-ului zgomotul a disparut total, totul functioneaza perfect; aveai dreptate cu difuzorul de inalte, sunetul s-a imbunatatit considerabil cu boxele suite pe standuri.
    multumesc mult pentru toate sfaturile!

    • armin armin says:

     Cu placere, si alta data! Zgomotul ala atunci, il producea televizorul, pe iesirea analogica, iar pe cea digitala sunetul era curat, si cu DAC-ul ai reusit sa folosesti acel semnal, curat. Fain ca iti merge, auditii faine!

 22. tyby says:

  multumesc f mult pentru raspuns si promtitudine. Pentru ca nu sunt un cunascator in domeniu si pentru ca de curand am pus in practica ideea sunt convins ca sunt un alergator pe muchie de cutit! Dar… sunt atat de incantat incat vreau sa risc!
  nu stiu nici macar care este diferenta dintre TA-F si TA-N la auditie si aleg ca un nepriceput exclusiv dupa pret si estetica…
  Important in mod deosebit (pt mine) este daca sistemul construit va fi capabil sa redea toate tipurile de muzica in conditii foarte bune. Spatiul amenajat este o incapere de mansarda de 30mp si binenteles ca as putea sa folosesc acolo TA-N 77ES dar nu pricep (scuze daca sunt ridicol) ce posibilitati are o astfel de amplificare si ce plaja de impendanta si putere ar trebui sa aiva incintele. Cu respect !

 23. tyby says:

  am fost impresionat de sistemul creat de sony gerchy si am decis sa fac si eu unul. problema este la amplificare si boxe. considerand ca voi folosi doar amplificatoare es ce boxe imi recomanzi : vintage sau noi; de la aceiasi firma sau altele care sa aiba un randament mai bun; sa le construiesc singur cu difuzoare vintage sony sau cu difuzoare noi? Investitia e mare si nu as vrea sa clachez la sfarsit!!!!!!!!!!!!!!

  • armin armin says:

   “impresionat” ce inseamna? l-ai ascultat sau ai citit despre el? De recomandat boxe e destul de greu, pentru ca intervine un factor subiectiv, si apoi mai conteaza incaperea unde le pui, banii disponibili, etc. Daca iei amplificator ES… e foarte OK. Incearca boxele sa le auzi, oricare ar fi ele, nu le cumpara (doar) dupa date tehnice, si nu trebuie sa fie musai de la aceeasi firma, ba chiar ai putea sa testezi alte firme care sunt recunoscute pentru boxe de calitate. Ia intai amplificatorul, si apoi poti merge cu el intr-un magazin sa asculti boxele. Fara sa le asculti cred ca merita sa dai bani doar daca e un pret la care le-ai lua si daca nu iti plac si urmeaza sa iei altele, adica pret foarte foarte mic. Recomand sa nu iti FACI boxe pentru amplif ES… decat daca esti pasionat si ai mai facut asa ceva, si stii exact ce faci. Daca acum te pui sa inveti, si sa studiezi tot ce trebuie, in fine, nu e rau sa incerci, dar si asta costa niste bani si timp, sa testezi, apoi trebuie un filtru adecvat… nu e simplu. Eu recomand deci sa cumperi niste boxe facute de o firma cunoscuta, renumita pentru boxe Hi-Fi, si sa testezi pe amplificatorul tau respectivele boxe, fie ele vintage sau noi. Eu personal in prezent merg pe boxe Hi-Fi vintage, si sunt foarte multumit. Am ascultat si boxe noi care suna foarte bine. Merita sa ai rabdare sa testezi, pentru cele vintage e simplu: suni vanzatorul (actualul proprietar) si mergi la el cu amplificatorul sa testezi. Fa asta cu cateva seturi de boxe, si apoi cu cateva dintre cele noi din magazin, si vezi ce iti place mai mult. E foarte important CE ITI PLACE, nu datele tehnice (afara de impedanta, si alte date esentiale), nu ce scrie in revista X, nu ce zice vanzatorul, nu ce zic prietenii, nu firma care o scrie pe boxe. Daca SUNA BINE pentru tine, alea sunt cele mai bune boxe – evident in cazul unor boxe vintage verifici integritatea boxelor, a difuzoarelor, etc.
   Sa recomand o firma anume ar fi eronat, nu pot face asta. Mai ales ca nici eu nu le-am auzit pe toate, si daca le-as fi auzit, ar fi o alegere subiectiva. Compara cateva seturi in auditii, si iti vei da seama ca ceea ce tie iti place, nu depinde de firma, model si date tehnice; sa sune excelent e ceea ce conteaza cel mai mult.

 24. armin armin says:

  Salut Tibi!
  TV-ul il conectezi pe una din urmatoarele intrari: TUNER, SACD/CD, AUX, NETWORK, sau RECORDER IN, oricare dintre acestea fiind intrari de linie, iar apoi selectezi din amplificator intrarea pe care ai bagat TV-ul, oricare ar fi ea, daca ai pus pe AUX sa zicem, selectezi AUX pe amplificator. RECORD OUT este iesire, din care iese semnal de linie pentru a fi introdus in alt aparat (amplificator, sau orice tip de recorder, etc) iar PHONO este intrare pentru pick-up cu doza electromagnetica de tip MM, acolo e recomandat sa nu bagi nimic altceva decat pick-up cu doza electromagnetica.

  Deci pe scurt, oricare dintre intrarile de linie enumerate.

 25. tibi says:

  salutari! vreau sa spun de la inceput ca sunt incepator pe partea de audio, asa ca scuze pentru intrebarile stupide; tocmai mi-am achizitionat un amplificator modelul http://www.emag.ro/amplificator-pioneer-negru-a-20-k/pd/ETSWTBBBM/ pe care vreau sa-l leg la un tv modelul http://www.emag.ro/televizor-smart-3d-led-samsung-40f6400-101-cm-full-hd-ue40f6400awxxh/pd/E57HNBBBM/ prin jack-ul de casti din tv, iar la amplificator prin rca-uri; pana imi cumpar niste boxe mai de doamne-ajuta vreau deocamdata sa scot sunetul de la tv printr-un sistem 2.1 cu subwoofer modelul http://www.emag.ro/boxe-philips-25w-spa3300/pd/E6T2MBBBM/ (doar asta am acum in casa); acest sistem ma gandesc sa-l introduc in iesire jack de casti de la amplificator (numai acolo se poate ptr ca boxele sunt legate intre ele rezultand un singur jack care se introduce in subwoofer – asa este sistemul respectiv construit); intrebarea este daca se poate face treaba asta, sistemul o sa functioneze avand in vedere diferenta de putere dintre sistemul de boxe si amplificator etc; mentionez ca impedanta nu apare niciunde pe boxe sau subwoofer; multumesc si astept un raspuns.

  • armin armin says:

   Salut Tibi!
   Ce spui aici posibil tehnic este, insa nu este o practica buna, din mai multe motive. Adica daca volumul de la amplificator e mic, nu se arde nimic, insa amplificatorul nici nu foloseste la nimic :). Boxele 2.1 au in ele deja un amplificator, de putere suficienta pentru acel sistem. Nu se justifica introducerea lor in iesirea de casti de la amplificator, ci este suficienta introducerea aceleiasi mufe de la ele, in iesirea de casti de la televizor – va suna la fel cu mentiunea ca amplificatorul Pioneer va sta nefunctional pana nu ii cumperi si lui boxe aferente, si se exclude astfel posibilitatea de ardere a sistemului 2.1 – daca bagi in el ce scoate un amplificator, e mult peste ce poate el sa accepte pe intrare si se poate defecta. Dar mai tare nu va suna, si nici mai bine. Deci daca iti permite conectica, leaga sistemul 2.1 direct la televizor, o sa fie ok si nu se arde nimic.
   Cand iei boxe, sigur, poti pune Tv-ul prin amplificator si boxele sale renuntand la 2.1.
   Te rog scrie-mi inapoi daca ai reusit si daca e ok rezultatul sau daca intampini alte probleme. Merci!

   • tibi says:

    Multumesc pentru raspunsul tau.
    Intrebare pentru viitor (cand o sa-mi iau boxe, sper sa fie curand ) : cea mai buna varianta de conectare a Pioneerului la tv este aceasta cu jack (tv) si rca-uri (amplificator) sau am si alta varianta mai buna? (bineinteles pentru modelele de tv si amplificator pe care le am). Daca ar fi sa-mi recomanzi un model de boxe pasive, care ar fi acela? (ceva pana intr-o mie de lei)

    • armin armin says:

     Da, cu jack-RCA legi TV-ul de amplificator, altfel nu ai cum. Incearca sa folosesti un cablu bun; nu cel mai scump, dar nici din alea cu 5 lei :). Considera si lungimea lui, in functie de unde va sta amplificatorul; cauta sa fie un cablu solid, cu mufe bine construite, mai “sanatos”.

     Cu boxele e greu de recomandat un anume model, tocmai de aceea am scris acest articol, pentru a te orienta spre ce ai nevoie. Nu cunosc foarte multe variabile, printre care cea mai importanta este cum suna un anume tip de boxe din magazin, pe care eu nu le-am mai ascultat pana acum, deci nu ti le pot recomanda. Daca urmaresti ce scrie in articol, si apoi alegi cu urechea, nu cred ca vei da gres. Asculta-le inainte sa dai banii. Pot fi mai mici pentru raft, sau pentru podea, pot fii inchise sau cu bass reflex… multe variabile, nu stiu precis ce ai vrea, si nici cum suna. Ai posibilitatea sa mergi la un magazin sa asculti cateva perechi sa vezi cam ce ai vrea? Nu trebuie sa fie Pioneer, trebuie sa iti placa cum suna :). Compara-le in magazin mai multe perechi, preferabil fara corectii de ton, pentru a nu pacali urechea. Si apoi cauta si in alt magazin, nu te grabi cand le cumperi. Citeste si review-uri pe net de la oameni care deja au un anume model, si vezi pareri. Eu am niste Pioneer mai vechi si sunt foarte multumit, nu stiu cele noi daca suna bine in raport cu banii dati. In magazin daca aia nu au cu ce sa le testeze, le poti propune sa mergi cu amplificatorul tau, si redai printr-un cablu jack-RCA de pe telefon o melodie pe care o cunosti, si iti faci o idee. Dupa ce iti iei si boxe, as fi curios sa revii aici si sa imi scrii ce ai ales si cum iti place sistemul final. Merci!

     PS: atentie la impedanta boxelor, insa nu cred ca vei avea probleme, pentru ca amplificatoru Pioneer suporta de la 4 ohmi in sus, deci cam merge pe orice boxe.

 26. Em says:

  Boxe la mana a II-a, niciodata!

  • armin armin says:

   Te invit la o auditie! 🙂

   • Florin says:

    Salut.
    Am cumparat 4 boxe, foarte ieftine si as dori sa imi dai un sfat in legatura cu amplificatorul si legatura dintre ele. Doua din ele se numesc: jambo gf 25 si au specificatiile:
    configuration- 2 way bass reflex tweeter protection,
    Sort term-250w
    Long term 150w
    Impedance 4-8 ohm
    Si celelalte doua se numesx: genexxa gx-206
    Specificatiile:
    Power handing 60 watts
    Frequency response 40- 20,000 hz
    Efficiency 90 db(1w/1m)
    Impedance 8 ohms.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?