Inregistrare carti audio (audiobook):

Inregistrarea unei carti in format audio la o calitate foarte buna, presupune folosirea urmatoarelor elemente:

 • cartea in format text – (fizic pe hartie sau digital pe laptop, tableta, kindle, etc)
 • vocea care va citi pentru inregistrare
 • un sitem de inregistrare performant, setat corespunzator
 • o incapere linistita tratata acustic si fonic, pentru a nu avea alte sunete/zgomote parazite
 • dupa inregistrarea materialului brut, acesta trebuie sa treaca prin editare pentru a finaliza cartea

La final se livreaza cartea in format mp3 (pentru a fi folosita ca atare) si in format wav, pentru cazul ca clientul doreste sa o transpuna pe CD audio. Optional se poate livra si in alte formate audio.

Inregistreaza-ti singur(a) cartea ta audio

Exista posibilitatea sa iti inregistrezi chiar tu cartea audio, iar apoi sa fac eu editarea pentru carte. Mai jos ai detalii despre cum sa iti inregistrezi propria carte audio acasa la tine, cu bani putini la o calitate foarte buna.

Vocea

Plecam de la ideea ca deja ai cartea in format text, indiferent ca este pe hartie sau digital. Daca este o carte tehnica, este nevoie de o voce clara, sa se inteleaga usor ce vorbeste. Daca este poezie sau un gen ce necesita intonatii mai deosebite, ideal ar fi sa platesti un om cu o voce potrivita, sau un actor de teatru. Poti face o proba cu vocea ta, si daca suna bine, o poti folosi la inregistrat cartea, mai ales cu tu stii ce ai scris acolo, daca este cartea ta.

Sistemul de inregistrare

Aici sunt multe de spus, asa ca am sa le iau pe rand. Sa incepem cu “asa nu!”. Castile cu microfon, pentru jocuri, Skype sau alte aplicatii asemanatoare NU sunt potrivite pentru a inregistra o carte audio la o calitate mare. In general acestea sunt facute doar pentru comunicatii fara pretentii de calitate de studio.

Nu iti recomand sa dai banii pe un sistem prea complex si prea complicat cu care trebuie sa inveti sa lucrezi, desi tu nu prea vrei asta, ci tu vrei sa iti vezi cartea in format audio, rapid, simplu si calitativ. Asadar iti propun sa iei in considerare urmatoarele trei varainte de inregistrare:

 • varianta simpla si ieftina, in care faci tu inregistrarea
 • varianta mai complexa, si mai scumpa, in care faci tu inregistrarea
 • varianta ca dai cartea cuiva sa ti-o inregistreze fie unui prieten care se ocupa cu asa ceva, fie unui studio contra cost

Toate aceste trei variante pot fi foarte calitative. Insa la variantele unde faci tu inregistrarea, depinde de tine sa iese totul foarte bine, dar iesi mai ieftin per total, mai ales daca ai mai multe carti de inregistrat, pretul per carte scade.

Prima varianta de inregistrat: varianta simpla si ieftina, in care faci tu inregistrarea.

Pentru asta folosesti un recorder portabil, de mana. Aceste recorder-e se gasesc la preturi intre 500 si 1000 lei. Nu ai nevoie de laptp/PC, microfon, cabluri, sau alte echipamente. Doar cu un recorder, poti face inregistrari de calitate daca dai putina atentile la cateva detalii importante. Un exemplu de astfel de recorder cu care stiu ca si-au inregistrat altii cartile audio pe care eu le-am prelucrat ulterior, este ZOOM H2n, costa undeva pe la 700 lei. Dar eu zic ca si un recorder de 500 lei isi face foarte bine treaba daca il setezi si il folosesti corect. O sa ai nevoie de un card (de obicei SD sau CF) pe care inregistrezi, si probabil baterii sau acumulatori pentru recorder.

Pasii in acest caz sunt relativ simplii: setezi corect recorderul, alegi spatiul/camera in care inregistrezi, inregistrezi materialul audio, si il pregatesti de editare. Daca te pricepi, il poti edita chiar tu, sau mi-l poti trimite mie pentru editare si finalizare.

Setarile recomandate pentru recorder, pentru a obtine calitate mare, sunt: minim 44.1 KHz / 16 bit, format wav, daca recorderul are integrat cun compresor de dinamica sau limitator, foloseste-l, adica activeaza-l din meniul aparatului. Poti folosi 48 KHz / 24 bit, pentru o calitate si mai buna, dar spatiul ocupat de fisiere este mai mare. Acest aspect este important doar daca mediul pe care inregistrezi (cardul) nu este suficient de mare, insa nu va influenta fisierele finale ale cartii audio. Asadar, daca ai spatiu, foloseste formatul cel mai calitativ. Daca nu ai spatiu, recomand sa nu cobori sub limita de fisier wav, 44.1 KHz / 16 bit. Vezi in manualul aparatului cum faci aceste setari. Daca totusi, nu ai destul spatiu si nu poti inregistra format wav, si esti nevoit sa inregistrezi mp3, alege setarea de 320kb/s, 48 KHz. Dar daca poti, evita formatul mp3 la inregistrare.

Chiar daca la final carte audio va fi in format mp3, dupa editare si procesare, recomand ca inregistrarea sa nu fie in format mp3, pentru ca procesarea sa se faca pe fisiere audio la calitate cat mai mare.

Incaperea unde inregistrezi

Camera in care faci inregistrarea influenteaza drastic sunetul: cu cat camera e mai mare si mai goala, cu atat reverberatiile sunt mai pronuntate; cu cat e mai mica si plina (cu haine care absorb sunetul, ceea ce e bine) reverberatiile sunt mai slabe si inregistrarea mai buna, deci daca poti inregistra in dormitor de exemplu, ar fi mai bine decat in bucatarie. Cauta sa inregistrezi intr-o camera plina cu materiale ce absorb sunetul, decat intr-una cu obiecte care reflecta sunetul, sau goala. Materialele de genul hainelor, covoarelor, absorb sunetul, materialele lucioase si netede reflecta sunetul – peretii goi, mobila, etc.

Este preferat sa inregistrezi la 20 cm de microfon/recorder, cu un nivel de inregistrare mai scazut (neaparat indicatorul de nivel sa nu bata “pe rosu”!) decat la 1 m distanta cu nivel de inregistrare mare/maxim. Daca recorderul tau are 4 microfoane, sau 5, e foarte util sa dezactivezi microfoane din partea opusa fata de unde esti tu, pentru a nu capta reverberatiile camerei.

Daca te incurci cand citesti si inregistrezi, reia fraza de la inceput, chiar daca e contraintuitiv, e mai usor de editat si rezultatul iese mai bine decat daca repeti doar cuvantul unde te-ai incurcat. Daca vei colabora cu mine la partea de editare, dupa ce inregistrezi materialele, poti vorbi cu mine in timp ce inregistrezi, sa imi zici sa scot partea gresita, daca simti nevoia, si apoi reiei fraza.

Vorbeste destul de rar incat sa te inteleaga usor cel care te asculta.

Tot in contextul in care vei colabora cu mine pentru editare, e util sa inregistrezi de proba o pagina din carte, sau cateva pasaje, sa imi trimiti fisierul, si daca totul e ok, continui inregistrarea exact cu acele setari, daca nu, sa putem imbunatatii din timp, inainte sa te apuci de inregistrat cartea intreaga sau mai multe carti.

Daca ai cartea impartita pe capitole sau subtitluri, e bine sa le specifici la inceputul fiecarui fisier inregistrat, pentru a depista cu usurinta ordinea in care vor aparea la final pentru ascultatori.

Ai grija ca pe timpul inregistrarilor sa nu fii deranjat(a), sa ai liniste, si sa nu produci alte zgomote (fasaituri de pagini, sunetele scaunului pe care stai, cana de cafea sau ceai cand o lasi pe masa, etc.) Daca totusi intra astfel de sunete in inregistrare si iti dai seama de ele, reia fraza de la inceput. Daca stii ca vei face ceva ce produce zgomot, termina fraza, fa un pic de pauza, dar lasa inregistrarea sa mearga, fa zgomotul, iar apoi continua de unde ai ramas, pentru ca la editare, acea pauza va fi stearsa de cel care face editarea, si materialul va avea continuitate.

Asadar la final, dupa inregistrare, materialul se trimite la editare si procesare, sau poti chiar tu sa il si editezi si procesezi.

A doua varianta de inregistrat: varianta mai complexa, si mai scumpa, in care faci tu inregistrarea

Diferenta intre varianta asta si cea mai simpla si mai ieftina este aparatura cu care faci inregistrarea. Este aplicabila in mod special daca ai foarte mult de inregistrat, adica zeci de carti sau chiar sute, mii… etc.

Echipamentele necesare:

 • laptop (nu este nevoie de PC performant, pentru ca face galagie, si vrem inregistrarea cat mai curata). Ca si date tehnice, este nevoie de un laptop dual core, 1-2 Gb ram, HDD minim 80 GB. Orice este peste acest nivel, e bine venit 🙂
 • software de inregistrare si procesare audio (Audacity e gratuit, Adobe Audition este contra cost, dar mai sunt si alte softuri)
 • interfata audio pe USB cu intrare de microfon cu Phantom Power
 • microfon condensator cu diafragma mare, plus cablul aferent pentru a-l conecta la interfata audio
 • suport de microfon, sau stativ + suport tip paianjen
 • pop filtru pentru microfon
 • stativ pentru cartea de citit, sau tableta / kindle – desi pentru materialele audio, se poate folosi chiar laptopul pe care inregistrezi (atentie sa nu se inregistreze click-urile de mouse)
 • masa/birou suficient de incapatoare/incapator + scaun ergonomic (vei citi ore in sir acolo, asadar trebuie sa fie un scaun comod si un mediu placut)
 • incapere tratata acustic pentru o inregistrare de calitate, si tratata fonic pentru a tine departe zgomotele exterioare
 • o pereche de casti inchise, si o pereche de monitoare de studio, utile pentru editarea materialelor audio, si monitorizarea inregistrarii

Acest sistem de echipamente este de fapt un mic studio. Daca ai o singura carte de inregistrat, cu siguranta nu este potrivit sa cumperi toate aceste echipamente. Setarile si indicatiile de inregistrare sunt similare cu cazul de mai sus.

A treia varianta de inregistrat: varianta in care dai cartea cuiva sa ti-o inregistreze, fie unui prieten care se ocupa cu asa ceva, fie unui studio contra cost

Daca ai un prieten care se ocupa cu asa ceva si te paote ajuta, poti iesi mai ieftin, dar atentie la calitate, trebuie sa cauti calitate maxima, vrei ca ascultatorii cartii tale sa se poata concentra usor pe ceea ce asculta, si nu pe probleme de auditie sau calitate a cartii.

Eu te pot ajuta cu inregistrarea si editarea cartii. Lasa-mi un mesaj pe formularul de contact sau apasa pe butonul de mai jos, scrie-mi exact ce vrei sa faci si ce ai nevoie, si eu te pot ajuta fie cu inregistrarea, fie cu editarea, fie cu ambele.

Daca ai doar o singura carte de inregistrat, compara preturile celor trei variante, gandeste-te daca poti tu sa faci inregistrarea, din punct de vedere tehnic, vocal, ambiental – ca locatie unde vei face asta, etc., si alege ceea ce se potriveste pentru tine.

Comments are closed.

Acest site foloseste cookie-uri. Utilizand acest site, acceptati modul in care utilizam cookie-urile.Afla mai multe aici.