egare-statie-amplificator-boxe-ohmi

Legare boxe la amplificator stereo sau surround (5.1)

Am primit de curand de la un cititor al acestui site, o mica problema, o mica provocare, cateva intrebari despre legarea boxelor la amplificatoare audio.

Am inceput sa ii scriu raspunsul, si mi-am dat seama ca problema este de interes general, si am zis sa scriu un articol complet nou pe aceasta tema, sunt convins ca este util.

Datele problemei sunt urmatoarele:

Salut. Am un amplificator Denon 1306 cu 2 canale. Pe A am un sistem 5.0 Jamo, de 6 ohmi. Pe B pot sa pun 2 boxe. Ca sa pot da drumul concomitent si la A si la B, toate boxele trebuie sa aiba intre 10-12ohmi. Inseamna ca pt 2 boxe suplimentare tb sa le schimb pe cele 5 de pe A. Exista vreo varianta de conversie a celor 5 la 12ohmi sau ce se intampla daca pun pe B doua boxe de 8-10ohmi (canalele A si B deservesc camere diferite).
Multumesc, R.

Scurt punct de plecare, luat de pe spatele amplificatorului:

FRONT A OR B / 6~16 ohmi
A + B / 12~16 ohmi
CENTER / 6~16 ohmi
SURROUND / 6~16 ohmi

Legate in serie, impedantele se insumeaza (aproximativ).
Legate in paralel, impedanta rezultata R se afla din formula 1/R1+1/R2+…+1/Rn=1/R .

Nu sunt prea multe formule pe acest site, insa in cazul de fata consider strict necesara formula pentru a calcula corect.

denon-avr-1306

Ca sa dai drumul concomitent la A + B, TOATE boxele de pe A si de pe B trebuie sa aiba fiecare cate 12-16 ohmi, cele de pe center si surround pot ramane in continuare 6-16 ohmi. Asadar ramane sa schimbi doar frontalele de pe A ca sa poti pune si pe B o pereche si sa si asculti la toate concomitent. Daca optezi pentru a nu le folosi concomitent, poti lasa pe A asa cum este acum si pe B sa pui ce vrei tu intre 6-16 ohmi. Dar aici trebuie grija ca si altii care folosesc acel sistem sa nu foloseasca A+B in aceasta configuratie.

Am sa explic cateva idei din punct de vedere electric apoi am sa explic cateva idei practice pentru situatia data.

Din punct de vedere electric nu e chiar simplu sa ajungi la 12-16 ohmi pe toate cele 4 boxe de pe A+B ca sa le poti folosi impreuna, si asta pentru ca foarte multe sunt pe 8, 4 sau 6 ohmi. Mai poti adauga boxe la acest sistem, in serie cate una cu fiecare dintre cele prezente, pana ajungi la 12-16 ohmi pe A+B. Adica, daca ai boxe de 6 ohmi acum pe A, mai poti lega inca doua boxe de 6 ohmi la sistem, cate una in serie cu cate una existenta deja, astfel incat sa ai doua in serie pe canal stanga A si doua in serie pe canal dreapta A, rezultand cate 12 ohmi pentru fiecare din canalele stanga-dreapta de pe iesirile A. Ceea ce permite ca pe B sa pui 2 boxe de cate 12 ohmi, daca ai, sau ca si pe A sa legi in serie alte seturi de cate doua boxe, in mod similar iesirilor de pe A, ca sa ajungi si cu iesirile B tot la 12 ohmi prin insumarea impedantelor. Poti lega chair si boxe de cate 8 ohmi, rezultatul va fi 16, ceea ce este in regula pentru amplificator.

ASTFEL, ai o configuratie optima pentru cerintele amplificatorului relativ la impedanta, si aici atentie, DIN PUNCT DE VEDERE ELECTRIC! pentru ca in practica este complicat sa realizezi un asemenea sistem, si rezultatul, din punct de vedere al calitatii auditiei, poate fi mai rau decat era inainte.

Explic in partea practica din continuare.

Din punct de vedere al calitatii auditiei, cu mici exceptii, rezultatul este de multe ori contrar asteptarilor, si prezinta o serie de dezavantaje descurajante pentru a crea sistemul de mai sus. Unul din dezavantaje este faptul ca vei avea 4 boxe pe A + 4 boxe pe B + 6 boxe pe CENTER, SURROUND, probabil subwoofer. 🙂 – cred ca iti imaginezi ce inseamna ca asezare in spatiu acest lucru, ocupa loc, umpli de cabluri peste tot, insa, cel mai important este ca efectul calitatii auditiei se diminueaza, pentru ca din atatea boxe vei avea foarte multe reflexii nedorite, anulari de frecvente, distrugerea imaginii stereofonice, deci vei auzi sunet peste tot la o calitate slaba. Deci din punct de vedere electric e ok, din pdv practic si acustic este departe de ideal sau de optim.

Cateva solutii propuse:

– deoarece seturile de boxe, A si B deservesc incaperi diferite, probabil ca rareori vei dori sa le folosesti concomitent, ceea ce ma duce cu gandul ca poti renunta relativ usor la folosirea lor concomitenta. Poti achizitiona un amplificator separat pentru boxele pe care altfel ai vrea sa le pui acum pe B, pentru incaperea cealalta, in caz ca TOTUSI vrei sa le folosesti concomitent – cele doua amplificatoare vor avea fiecare iesire de linie, iar interconectandu-le, vei putea sa treci cu semnal de linie de la una la alta (in ambele directii!), ascultand concomitent fie aceeasi sursa audio, fie folosind surse audio diferite, insa in oricare din aceste doua cazuri, fiecare amplificator amplifica setul sau de boxe, si nu se mai pune problema vreunei posibile defectiuni, in schimb beneficiezi de multe avantaje, de posibila interconectare si versatilitate in utilizare.

– pune pe front A si pe front B boxe de 12-16 ohmi, celalalte le poti lasa cum sunt. Aceasta solutie are avantajul ca e simpla, insa are multe alte dezavantaje importante: este mai scumpa; te obliga sa combini boxe din sisteme diferite (daca le lasi pe cele de pe CENTER su SURROUND la fel), ceea ce este foarte posibil sa nu vrei, mai ales ca trebuie sa renunti la cele doua frontale de pe A care in acest moment isi fac bine treaba; sau este si mai scump sa schimbi toate
boxele cu un alt sistem.

– schimba amplificatorul cu unul care suporta A+B fara a necesita marire de impedanta. Aici avantajul este simplitatea, dezavantajul poate fi financiar sau renuntarea la un amplificator preferat. De mentionat ca unele amplificatoare (chiar si cele din anii ’70-’80-’90) sunt facute ca la A + B sa inserieze boxele, altele sunt facute sa le lege in paralel. Trebuie doar sa verifici de care ai, sau de care cumperi daca e cazul. Vezi mai jos si metoda de verificare.

– in incaperea unde ai pune boxele pentru iesirea B, poti pune doua boxe auto-amplificate, spre care scoti semnal de linie din amplificator, si pe care le poti folosi independent sau impreuna cu restul sistemului. Avantaje: versatilitate in utilizare; dezavantaje: finaciar, e destul de scumpa varianta asta, si necesita alimentare la reteaua electrica a celor doua boxe auto-amplificate, plus cablu semnal audio (desi exista si solutii wireless pe partea de audio)

Cum sa verifici daca amplificatorul tau, sau cel pe care vrei sa il cumperi, are iesirile A + B in serie sau in paralel.

Leaga un singur set de boxe pe iesirea A, dai drumul la muzica sa se auda in boxe la volum mic, pe iesirea A. Comuta din amplificator pe iesirea A+B. Daca se aude inca muzica in continuare, inseamna ca la A+B amplificatorul leaga in paralel boxele, deci scade impedanta conform formulei de mai sus. Daca NU se aude muzica dupa ce comuti pe A+B, dar se auzea pe A, inseamna ca amplificatorul leaga boxele la A+B in serie, unde impedantele se insumeaza.

Stim ca la legarea in serie daca intrerupem un element din circuit (aici inseamna lipsa boxelor pe iesirile B) se intrerupe intreg circuitul. Iar la legarea in paralel, intreruperea unui element nu intrerupe circuitul pentru restul componentelor.

De exemplu, daca legi pe A doua boxe de cate 8 ohmi, iar pe B inca o pereche de boxe pe 8 ohmi, in cazul amplificatoarelor ce inseriaza cele doua seturi rezultatul final al impedantei va fi aproximativ 16 ohmi, iar in cazul amplificatoarelor ce leaga seturile de boxe in paralel va fi 4 ohmi.

Revenind la tabelul de pe spatele amplificatorululi:

FRONT A OR B / 6~16 ohmi
A + B / 12~16 ohmi
CENTER / 6~16 ohmi
SURROUND / 6~16 ohmi

Ne dam seama ca daca el suporta intre 6 si 16 ohmi, si daca la A+B suporta 12-16 ohmi, este clar ca leagand seturile de boxe de pe A+B de cate 12 ohmi fiecare, vor avea practic pe etajul final de amplificare, cei 6 ohmi, pentru ca sunt doua de 12 legate in paralel si deci le scade impedanta conform formulei de mai sus. Asadar, daca pui boxe de 10 ohmi, pe A si pe B simultan, rezultatul impedantei va fi 5 ohmi, ceea ce e mai putin de cei 6 acceptati de amplificator, si deci se poate defecta etajul final de amplificare, sau in cazul fericit intra amplificatorul in protectie sau se arde vreo siguranta fuzibila din el. Uneori se intampla cu toate aceste protectii sa se arda finalii direct, si acestia
trebuie inlocuiti. Astfel de neplaceri se pot evita avand grija ca impedanta sa nu scada niciodata sub limita de jos a impedantei acceptata de amplificator.

Cum sa masori impedanta unui sistem de boxe / difuzoare.

Impedanta aproximativa o poti masura cu un multimetru pe domeniul rezistentelor / ohmilor / ohmmetrului, sau cu un ohmmetru. Pentru o precizie mai mare, este bine ca bateria aparatului de masura sa fie in buna stare. Se masoara efectiv boxa sau difuzorul direct pe bornele sale, scoasa (scos) din circuitul electric / audio. Asadar daca nu vrei sa faci calcule, legi doua boxe in serie sau parale, si apoi masori rezultatul cu ohmmetrul.

Sper ca ti-a fost util acest articol si te va ajuta sa legi corect boxele la amplificatorul audio astfel incat sa ai o auditie optima si fara defectiuni ale echipamentelor audio :).

14 replies
 1. Avatar
  Dragos says:

  Salut Armin,

  Sunt incepator, scuze daca pun o intrebare proasta.
  Recent am primit un receiver Pioneer VSX-AX2AS. As dori sa il folosesc doar pentru audio (cd player, pick-up) deci nu am nevoie de surround. Este posibil sa folosesc doar o pereche de boxe? Trebuie sa cumpar neaparat si subwoofer?
  In manual am gasit Front. . . 170 W + 170 W (AX2AS). Ce se intampla daca puterea boxelor este mai mica? Am inteles din post-ul pentru Marius ca impedanta e cea care conteaza.

  Multumesc anticipat!

  Reply
  • Avatar
   Dragos says:

   Revin, am gasit in manual ca pot sa setez tipul boxei: Small pentru boxe 5.1 si Large pentru boxe capabile sa redea frecventele joase. Este exact ce cautam, eliminarea subwooferului.

   Reply
   • armin
    armin says:

    Salut,
    Da, deci merge si fara subwoofer, pe iesirile front. fain ca ai gasit deja informatia.
    Daca puterea boxelor e mai mica nu se intampla nimic, atata vreme cat impedantele sunt OK si nu distorsioneaza. Daca incepe sa distorsioneze, se pot arde difuzoarele. Auditii faine!

    Reply
 2. Avatar
  Dumitru Gheorghe Nicu says:

  salut.la un receiver 5.1,pentru a avea sunet in toate cele 6 boxe trebuie sa am semnal 5.1 ?.am ascultat doar radio si nu se aude decat 2.0,sau 2.1.(nu am cd,dvd player).sistemul este onkyo ht-s3200.multumesc.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Unele sisteme 5.1 stiu sa imparta semnalul de pe doua canale pe toate cele 5.1, altele nu stiu sa faca asta. Pentru efectul surround, e clar ca ai nevoie ca si sursa de sunet sa fie 5.1, adica pe 6 canale audio. Pentru a asculta radio pe toate boxele trebuie sa cauti in meniu daca cumva ai o setare care sa faca acest lucru. Ideal ar fi sa cauti in manualul de utilizare daca sistemul tau stie sa faca acest lucru si cum anume se face.

   Reply
   • Avatar
    Dumitru Gheorghe Nicu says:

    multumesc pentru raspuns.legasem incorect boxele.sunet 5.1 din stereo se poate regla si din setari,in acest caz,all ch st.setari sunt multe si nu le-am incercat,dar nu am fost multumit de cum se aude si am trecut pe mod stereo simplu,cu doua boxe vechi, no name,dar cu frecventa de 25-24000 hertz.se aude superb.

    Reply
 3. Avatar
  mihai says:

  Cum se leaga in spate boxele Heco Victa Prime 302 cuplate cu Marantz pm 6006.Dar in spate la amplificator stereo Marantz pm 6006.Daca se poate o schema sa-mi trimite-ti. Multumesc pt intelegere.

  Reply
 4. Avatar
  ioan says:

  Salut, am 4 boxe jbl control 25…la ce imi recomandati sa le leg…..amplificator, receiver 5.1 sau???intrare front…center sau surround?

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut,

   La amplificator sau la receiver, tine de preferinte. Cu receiver se poate adauga si un subwoofer. Ramane o alegere in functie de gusturi. Fa cateva probe cu diverse variante si alege care iti place cel mai mult cum suna, sau cum suna+facilitati oferite de aparatul in sine.

   Reply
 5. Avatar
  Marius says:

  Mersi mult armin sunt de aceeasi impedante adica de 8 ohmi tot sistemul pe care il am e pe 8 ohmi deci in mare parte pot atasa acelea doua boxe de podea sa asc la un volum maxim dat undeva la 48 din 68 cat are statia .. ok multumesc mult inca odata armin

  Reply
 6. Avatar
  Marius says:

  Salut am si eu o simpla problema am un sistem akai 5.1 mai exact amplificator AS110RA-320 de 90 w rms si boxele 5.1 tot akai turnurile de 140 W amandou pe 8 ohmi iar boxele Surround 50 w amandoua si centru 45 w intrebarea mea este daca pot atasa inca doua turnuri pe partea Surround aproape ca cele pe care le am doar ca sunt de 150 W si vreau sa le elimin pe cele Surround adica sa am 4 turnuri si un centru pot arde ceva la statie astept un rasp ..

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Marius,
   Puterea boxelor nu este relevanta intr-o astfel de setare; ca putere sistemul va fi limitat de componenta sa cea mai slaba; daca dai mai tare decat poate sa duca cel mai slab difuzor din sistem, ceva se arde, de obicei acel difuzor.

   Dar ma gandesc ca nu e cazul sa asculti distorsiuni, ci ca vrei sa asculti la volume la care se aude clar, curat.

   In acest context, impedanta boxelor are cea mai mare relevanta, pentru a lega corect boxele sa nu se arda nimic.

   Cata vreme respecti ce scrie pe spatele amplificatorului sau in manualul sau de utilizare, ca impedante, si asculti la volume la care nu distorsioneaza difuzoarele, nu prea are ce sa se arda. Deci daca vrei sa schimbi cei 2 sateliti cu boxe standfloor, de podea, important este sa cuplezi in locul lor boxe de impedanta corecta, nu conteaza ca sunt mai puternice ele, e chiar si mai bine. Atentie mare la impedante!

   Reply
 7. Avatar
  Razvan says:

  Salut. Multumesc foarte mult pentru raspuns. O sa caut un set de boxe pe care sa-l pot folosi pe B, apoi in timp o sa schimb toate boxele, pentru a le putea lega impreuna(cablajele sunt deja facute).

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?