De obicei cand ajungi aproape de finalul unui mix, nu stii exact daca e gata sau mai trebuie ceva, si poti pierde mult timp tot ascultandu-l, dar la un moment dat devine obositior, te plictisesti de melodia in cauza; totusi parca i-ai mai face ceva.
Iata 5 pasi simpli care ii poti urma pentru a definitiva un mix. Principul pe care functioneaza este: “asculta mixul pe mai multe sisteme audio diferite, si fa-l sa sune cat mai bine pe toate“.
Pentru ca nu stii cine iti va asculta acel mix/piesa, pe ce sistem va asculta, cauti sa faci astfel incat sa sune bine pe orice sistem. Sigur ca este si o arta a compromisului, perfect nu va fi, dar sa fie cat se poate de bine.
Probabil ca pana acum ai ascultat mixul pe monitoarele de studio si in casti. Ascula mixul in inca 5 moduri/pe inca 5 sisteme audio, astfel:
Pasul 1 – volum mic
Chiar pe sistemul pe care ai facut mixul, poti asculta altfel. Dai volumul incet, ca si cum ai pune muzica de ambient, in surdina, opreste monitorul calculatorului, si asculta mixul asa. Asa poti asculta mixul ca un intreg, cu urechile relaxate, si tine minte, sau mai bine noteaza, daca ceva nu sta la locul sau in mix, sau e deranjant.
Pasul 2 – boxe ieftine / boxe de pc
Asculta mixul din nou pe o pereche de boxe ieftine, fie de PC, sau boombox-ul din bucatarie, sau ceva asemanator. Astfel auzi mediile foarte prountat, astfel de sisteme suna cu multe medii si cu putine sau deloc joase si inalte, ceea ce iti permite sa vezi (de fapt sa auzi!) unde sunt probleme pe partea de frecvente medii, unde este ceva prea strident sau lipseste, sau deranjeaza.
Eu la un mix am sarit peste pasul asta si apoi cand am avut ocazia sa ascult pe astfel de sistem, intr-adevar in zona mediilor era ceva ce deranjeaza, si a trebuit sa modific din nou mixul – deci mai bine faci asta din timp sa nu fie nevoie sa revii la mix dupa ce il dai drept “gata”.
Nu uita sa notezi ce ti se pare in neregula, sa stii apoi sa revii in mix.
Pasul 3 – casti mici, “in ureche” sau “in-ear”
Daca nu ai alte casti “in-ear” la indemana, poti folosi cu incredere castile pentru “hands free” ce au venit cu telefonul tau, daca sunt de tipul “in ureche” (“in-ear“).
Ai mai ascultat mixul in castile de studio, dar de data asta, pe castile “in-ear” poti observa alte aspecte ale mixului: daca suna clar vocea, daca percutia suna clar si e la locul ei in mix, daca se imbina frumos instrumentele, chiar daca plaja de frecvenete inalte nu este foarte prezenta la acest tip de casti (vorbim de casti ieftine, nu profesionale). Noteaza unde simti ca ar mai trebui ceva modificat, si ce anume.
Pasul 4 – asculta mixul in mono
Seteaya din interfata audio sau din DAW pe modul mono, auyind ambele canale impreuna. Daca toate isntrumentele suna bine si in mono, este in regula. Se pot anula unele frecvente in mono, daca pe cele doua canale anumite frecvente sunt in antifaya, sau se amplifica daca sunt in aceeasi faya, asadar, daca ai inregistrat ceva stereo, de exemplu o voce sau o chitara acustica, iar in mono nu prea se mai audio, probabil ca va trebui sa revii la mix si sa modifici un pic imaginea stereo a acelui sunet / voce / instrument, decalandu-i mai mult sau mai putin canalul stang de cel drept.
Era si vorba aia: “testeaza tot, ia ce ti se potriveste“.
Noteaza din nou ce ai mai vrea sa modifici sau verifici in mix, si pastreaza toate notitele astea pana la final.
Pasul 5 – in masina
Un alt sistem unde mixul tau suna cu siguranta altfel, este in masina. Influenteaza si ce sistem de sunet, ai dar si habitaclul masinii, forma, absorbtia sunetului de catre scaune, izolarea fonica a exteriorului, care nu e perfecta, dar tocmai de aceea suna altfel in masina.
Incearca si la volum mai mare, si la volum mai mic sa-ti asculti mixul. In masina mi-am dat seama mai bine de diferentele dintre doua piese ale mele pe partea de frecvente joase; la acelasi volum al player-ului, una suna bine, alta cu prea mult kick-bass.
Daca ai un prieten in domeniul productiei audio cu care “vorbesti aceeasi limba” in materie de audio, da-i si lui mixul sa il asculte pe ce sistem vrea el, si sa vina cu un feedback (uneori ma exprim mai bine in engleza pentru ca nu imi place cum suna traducerea in romana, dar ii zicem “sa vina cu o recenzie obiectiva“) si sa iti spuna si pe ce a ascultat mixul, si sa verifici ca are dreptate sau nu, inainte de a umbla la mix.
Ai notitele de la toate auditiile, pune-le cap la cap, si fa ajustarile necesare in mix. Daca ai un sunet care pe 4 sisteme din 5 suna bine dar pe celalalt ai notat ca e nevoie de o ajustare, fa acea ajsutare, usor, nu exagera, astfel incat pe acel al cincilea sistem va suna cum trebuie, dar nu se va modifica prea mult pe celalalte sisteme.
Modificarile e bine sa le faci pe principiul “less is more” (mai putin inseamna mai mult), adica daca ti-ai notat ca trebuie sa dai vocea mai incet cu “putin”, dai cu 80% din acel “putin” la care te-ai gandit, pentru ca urechea oboseste si te poate pacali, daca asculti iar mixul urmatoarea zi, o sa ti se para vocea prea incet. Asa ai imbunatatit mixul inca putin.
La fel faci ajustarile si pentru atenuarea sau amplificarea anumitor frecvente din mix, dai cat auzi cu urechea ca suna bine, si apoi dai putin inapoi.
Daca mixul e aproape perfect, lasa-l asa, nu prea iese perfect si tot timpul ar mai fi ceva de facut doar ca vine momentul cand trebuie sa il lasi asa si sa treci la urmatorul proiect.
Daca ai completari sau intrebari, ma gasesti aici!
Iti multumesc ca ma citesti,
Armin Fatol
Articole interesante pe blog…
Foarte interesant site-ul..
Ma bucur ca in sfarsit am gasit un profesionist care sa impartaseasca cunostintele muzicale si care le face meticulos, bine asezat in pagina si pe intelesul multora care petrec zile, saptamani, luni, ani in sir bazandu-se doar pe ambitia personala de a crea ceva, lipsindu-le bine`nteles teoria si experienta despre mix mastering etc.
Ps: M-am amuzata teribil vis a vis de poza:
„The Mix Is Almost Perfect !”
Multumesc pentru aprecieri, te mai astept! Sper sa fie si in continuare util ce scriu!