Boxe pentru acasa

Bine te-am (re)gasit pe inregistrariaudio.ro!

Daca in articolul de data trecuta am tratat amplificatorul audio, acum vin cu un mini-ghid pentru o pereche de boxe ce pot fi conectate la amplificator pentru a asculta muzica. Acesta te ajuta si daca vrei sa achizitionezi o pereche de boxe, si daca ai deja una si vrei sa o valorifici mai mult decat pana acum.

Boxe  este termenul mai comun pentru Incinte Acustice. Incintele acustice sunt cutii de lemn (sau alte materiale) special construite pentru a imbunatatii proprietatile acustice ale difuzoarelor pe care le sustin. Acestea pot avea unul sau mai multe difuzoare. Cele pentru ascultat muzica acasa au in general doua trei sau patru difuzoare.

Pioneer-S-Z72-audio-boxe-speaker-system-stereo-vintage

Cele mai multe incinte acustice care au doua sau mai multe difuzoare, au unul sau mai multe filtre – circuite electronice ce filtreaza plaje diferite de frecvente, si “impart” frecventele inalte, medii si joase, la difuzoarele aferente, pentru o redare mai buna a spectrului audio. O boxa ce are doua difuzoare si un filtru, spunem ca este o boxa pe doua cai, sau incinta acustica pe doua cai. Numarul de difuzoare nu intotdeauna coincide cu numarul de cai, pot fi si boxe cu trei difuzoare si doua cai, daca exista un singur filtu care imparte plaja de frecvente in doua si nu in trei (o parte pentru un difuzor, si alta pentru celalalte doua  ce primesc exact acelasi semnal, fara nici un alt fltru).

Unele incinte acustice sunt inchise, altele au un port de bass reflex. Cele cu bass reflex au un port prin care circula aerul, si interiorul cutiei comunica cu exteriorul. Cele inchise nu au acel port, aerul se comprima in interior. Ca sunet, diferenta intre cele doua variante este felul cum suna frecventele joase. Preferintele pentru o varianta constructiva sau alta, difera de la individ la individ, si e bine sa alegi intre variante cu urechea, nu cu datele tehnice in fata sau dupa ce zice “lumea”, fiind o alegere subiectiva.

Pentru aparatura Hi-Fi de acasa ai posibilitatea sa alegi intre boxe de podea (standfloor) sau boxe de raft (bookshelf), fiecare cu avantajele si dezavantajele sale insa nu intru aici in detalii. Daca ai de ales, pentru o camera mare alegi standfloor, iar pentru camere mai mici alegi bookshelf, ocupand spatiu mai putin, sunand totodata bine si suficient de tare pentru o camera mica.

Boxele au o caracteristica electronica numita impedanta, aceasta se masoara in ohmi (Ω) insa nu vreau sa intru in detalii de electronica despre acest subiect. Cele mai multe amplificatoare si boxe sunt de 8 sau 4 ohmi, si trebuie neaparat sa fii atent cum le conectezi intre ele. Mai exact:

Date thenice pe eticheta de pe spatele vboxeiBoxele trebuie sa aiba o impedanta cel putin la fel ca si amplificatorul. Ideal e sa fie la fel. Dar daca totusi este mai mare (sa zicem ca pui boxe de 8 ohmi la amplificator de 4 ohmi) nu se intampla nimic rau, ci va scadea putin puterea acelui amplificator cat timp este conectat la boxe cu impedanta mai mare decat are el. De aceea pe unele amplificatoare vei gasi ca suporta boxe de 4-8-16 ohmi, deci practic suporta 4, si ce este peste, este evident oricum.

Atentie! sa nu faci invers! Nu conecta niciodata boxe sau difuzoare cu impedanta mai mica decat valoarea minima acceptata de amplificator, pentru ca arzi amplificatorul. Boxele nu se ard (decat daca dai mult prea tare volumul, dar asta se intampla indiferent de impedanta) dar se arde amplificatorul. La volum mic pe termen scurt, nu se intampla nimic, defectarea amplificatorului nu se intampla instantaneu. Pe timp indelungat sau/si volum mare, se incalzeste etajul final de amplificare (circuitul electronic ce amplifica cel mai mult semnalul) si se arde. Se poate repara, schimband componentele arse. Eu cand am facut asa ceva, m-a costat 60 lei circuitul ars, si 3 ore de munca, si consider ca “am scapat ieftin” :). Nu recomand, mai bine pune boxe de impedanta potrivita.

Masurarea impedantei unei boxeDaca pe spatele boxelor nu ai eticheta pe care scrie impedanta, poti afla impedanta masurand cu un multimetru bornele boxei respectve, pe domeniul cel mai mic al masurarii rezistentei electrice, iti va arata o valoare apropiata de impedanta boxelor: in jur de 8, 4 sau 6, sau ce impedanta are boxa respectiva.  Din imaginea alaturata reiese ca boxele mele au 8 Ω fiecare.

La volum mare poti arde si difuzoarele, chiar daca pui impedanta potrivita. Dand mai tare ele la un moment dat vor distorsiona (se aude rau, cu baraituri), si daca asculti in continuare asa, in functie de cat de tare dai si cat de rau distorsioneaza, urmeaza arderea sau descentrarea bobinei din difuzor. Si asta se poate repara, desigur, insa pe alti bani. Pe mine ma deranjeaza sa ascult muzica ditorsionand difuzorul, asa ca oricat de tare dau, am grija sa se auda bine, curat. Daca totusi vrei sa dai mai tare la o petrecere, redu din joase si dai mai tare, insa regula se pastreaza: cand auzi distorsiuni (presupunand ca dai progresiv, nu brusc) reduci pana nu se mai aud – acela e nivelul maxim ca sa nu arzi difuzoarele.

Puterea boxelor – se masoara in W (Watt) insa este greu sa iti faci o referinta pentru ca producatorii deseori specifica un anumit fel de putere (sunt mai multe) la o anumita frecventa, iar tu cand asculti muzica, ceea ce inseamna o plaja variata de frecvente, sistemul audio raspunde diferit. Nu te ajuta cu nimic sa compari doua seturi de boxe pe care scrie puterea lor si sunt facute de firme diferite. Cel mai bine este sa asculti mai multe sisteme la cunostinte sau prin magazine, si apoi cand iti cumperi boxe, sa le asculti in prealabil, si daca suna destul de tare si destul de bine, si esti multumit, le cumperi. Sunt importante si datele tehnice, insa daca nu ai o fisa cu asa ceva, corecta si completa, mai bine sa nu te incurci. Daca insa vrei sa tii cont de fiecare detaliu, si sa achizitionezi boxe mai scumpe sa zicem, atunci este necesar sa studiezi toate datele tehnice, si sa intelegi toate procesele de natura electronica,  fizica, acustica, psiho-acustica, etc.,  aferente, si cu siguranta de comparatia boxelor prin auditie nu scapi, trebuie sa asculti boxele inainte sa le cumperi.

Pentru legarea boxelor la amplificator, e important sa legi firele corect. Adica plus la plus si minus la minus. Se intampla des sa nu stii care e unul sau altul, pentru ca daca pe amplificator gasesti scrise aceste date, pe boxe de multe ori nu gasesti si trebuie sa aflii.

Verificarea polaritatii unei boxe, cu o baterie AA (R6)

Este foarte simplu: iei o baterie sau acumlator de 1.5V (R6, R3, sau de oricare gasesti dar sa nu fie peste 1.5V de preferinta, si o conectezi la firele boxei, urmarind excursia difuzorului de joase: daca conectand bateria la firele boxei difuzorul de joase iese in afara, apoi cand iei contactul revine unde era, atunci firul care era la borna + a bateriei este plusul si se leaga la plusul de la amplificator, de obicei culoarea rosie pe borna amplificatorului, iar celalalt este minusul si se leaga la minusul amplificatorului, respectiv borna neagra corespunzatoare acelui canal de iesire. Daca legi invers ambele boxe, probabil nu iti vei da seama la auditie, insa daca una o legi corect si una gresit, se vor anula o mare parte din frecventele joase daca asculti intre cele doua boxe.

Boxele active, la care nu ai nevoie de amplificator separat pentru ca au ele integrat in cutie un amplificator propriu, proiectat special pentru acea incinta, le poti folosi in unele configuratii si pentru ascultat muzica. Acestea se folosesc cu precadere de catre instrumentisti, interpreti pe scena, DJ, cand se canta sau se mixeaza live, pentru a monitoriza in timp real sunetul (de aceea le si spune monitoare de scena), sau in studioul de inregistrari, in camera de control unde se monitorizeaza sunetul melodiei (sau materialului audio) in lucru (le zice monitoare de studio). Pe o boxa activa, pe langa alte reglaje si mufe diferite de intrare de semnal, ai un buton de volum, care in general il reglezi o data, si il lasi asa. Apoi controlezi volumul pentru ele din mixer sau din placa de sunet. Pentru acasa cel mai des se folosesc boxele pasive impreuna cu un amplificator separat.

Camera aranjare boxeAsezarea boxelor in incaperea de auditie nu se face la intamplare, calitatea sunetului si imaginea stereo fiind date direct de asezarea boxelor. Forma geometrica a camerei, gradul ei de absorbtie sau reflexie a sunetului, asezarea boxelor in camera, influenteaza in mare masura sunetul. In general se aseaza pe stative special amenajate, la acelasi nivel fata de podea, astfel incat difuzoarele de inalte sa fie in dreptul urechilor celui care face auditia. Iar ca locatie in camera, merita incercate mai multe variante pana esti multumit cu ce auzi. Sau, in camera goala intai asezi boxele, si apoi in functie de asta pui mobila. Daca stai mult la calculator si asculti muzica, le asezi incat sa fii intre ele cand esti pe scaun, sau daca amenajezi un loc pentru auditii, un fotoliu confortabil plasat intre cele doua boxe, formand un triunghi echilateral avand colturile cele doua boxe si fotoliul pentru auditii. Distanta la care sa asezi fotoliul fata de boxe este undeva intre 2 si 4 metri, in functie de posibilitati, cauti punctul unde suna cel mai bine muzica.

Pentru o auditie buna, nu lasa alte obiecte intre boxe si locul de auditie, evita colturile camerei, evita camerele de forma cubica sau apropiata acestei forme (stiu… asta e foarte greu). La petreceri la care se danseaza, cu prietenii, acasa in camera sau in curte, pune boxele mai sus decat urechile participantilor, se va auzi mai bine. Nu vreau sa recomand  o anume marca de boxe, cel mai bine ar fi daca le poti asculta si sa alegi cu urechea. Acesta a fost un scurt ghid despre alegerea unei perechi de boxe. Cu cat sunt mai scumpe, sunt mai bune, insa nu totdeauna, sau cel putin de multe ori nu are sens sa platesti dublu pentru putin mai bine.

Daca cumperi boxe la mana a doua, ai mai putin de ales, sau cauti un anume model de boxe daca te-ai informat sau/si l-ai auzit la cineva si il vrei si tu. E bine sa te uiti la membrana difuzoarelor, inclusiv cea de pe margine, de suspensie, sa nu fie imbatranita, rupta, coapta, etc. Difuzoarele sa functioneze bine fara distorsiuni, sa nu fie unele arse, adica sa verifici daca functioneaza toate difuzoarele din boxe. Daca ai amplificatorul deja, sa tii cont de impedanta. In general cele de 8 ohmi se potrivesc la marea majoritate a amplificatoarelor. Sa te informezi de la cel care le vinde si sa si verifici ca difuzoarele sunt cele originale, sau daca nu, sa cumperi boxele in cunostinta de cauza.

Conectarea boxelor in functie de putere (adaugire ulterioara la articolul initial)

Puterea boxelor in acest context al compatibilitatii conectarii cu amplificatorul, nu prezinta importanta. De ce? Daca tii cont de impedante cum am scris in articol, este irelevant ce putere au boxele, cu conditia sa respecti ce am scris in articol, adica sa asculti muzica la un volum la care nu distorsioneaza difuzorul. Daca condita impedantelor si conditia distorsiunilor este ideplinita, nu se arde nimic.

Daca ai amplificator de 80W si pui boxa sau difuzor de 30W dar impedanta corecta, acea boxa sau difuzor, se poate arde daca asculti atat de tare incat distorsioneaza difuzorul. Altfel nu. Mentionez ca este posibil ca un difuzor sa distorsioneze si sa nu il auzi, cum se poate intampla daca folosesti un subwoofer, pentru ca daca joasele sunt la volum mare, se poate ca sunetul pe joase sa fie saturat in locul unde asculti, caz in care poate nu mai auzi difuzorul daca distorsioneaza sau nu.

Asadar, chiar daca amplificatorul POATE sa dea 80W, tu il folosesti doar pana la pragul de distorsiune al difuzorului de 30W, deci nu il vei putea folosi la maxim, insa va suna bine, pentru ca amplificatorul va lucra in acest caz lejer, “la relanti” ca sa zic asa.

Exista posibilitatea, insa ca si atunci cand conectezi un amplificator de 50W la un difuzor de 100W sa arzi difuzorul chiar daca respecti impedanta, pe acelasi principiu al distorsiunilor.

Daca dai foarte tare, apar distorsiuni in semnal, si le vei auzi, de aceea insist ca se poate arde daca apar distorsiuni, pentru ca la volum mare semnalul devine distorsionat (depinde si de calitatea amplificatorului acest aspect) si va distorsiona si difuzorul, care se va arde.

Semnal dreptunghuilar dinti de fierastrau inregistrari audioLa acel volum, distoriunile se pot manifesta prin deteriorarea semnalului pe alocuri in semnal dreptunghuilar, dinti de fierastrau sau ceva asemanator, caz in care mecanica difuzorului nu permite trecerea instantanee, si repetata, dintr-o stare in alta, ceea ce il poate arde, chiar daca el e mult mai puternic decat amplificatorul.

Scrie-mi mai jos ce boxe ti-ai luat, sau cu ce probleme te confrunti. Daca ti-a placut acest articol, te rog da-i un share pe Facebook sau Google+, poate sunt si altii interesati sa il citeasca, iar daca ai o parere sau recomandare, lasa-mi un comentariu mai jos. Iti multumesc ca ma citesti!

Suna bine! Suna tot mai bine!

Cu drag,

Armin Fatol

PS:

 • Nu arunca electronice la gunoi, acestea se pot recicla.
 • Cumpara discurile originale, vei avea o satisfactie mai mare ascultand muzica!
134 replies
 1. Avatar
  floryn says:

  Salut Armin , sunt florin si vreau sa schimb difuzoarele de medii de la 2 boxe JBL MK 1000 (150 watts . M am uitat pe spatele difuzoarelor de medii care sunt la boxe si scrie doar o serie , nu scrie de cati wati sunt …) Am gasit difuzoare de medii de 25w 4 ohmi sunt ok ? banuiesc ca nu trebuie ca difuzoarele sa fie de 150 w cat scrie pe spatele boxelor ? multumesc anticipat

  Reply
 2. Avatar
  Irinel says:

  Am un amp pioneer a60 cu diferite imperante 4 6 8 12 16 32 am pus 2 boxe malone cu 2 difuzoare bas an cutie si 2 analte asta antro singura incinta cica are 500 w ambele 1000 si leam pus pe amplificator care are 100 w pe 8 omi une e pe un canal si cealalta pe celalalt canal

  Reply
 3. Avatar
  Vasi says:

  Buna deranjez si eu cu o problema, am o statie harman kardon pm635 cu patru iesiri si 60w pe fiecare acum am inceput sa fac o boxa de camera avand 2 dif de 200w si 4 ohmi si tutterl de 100w si 2ohmi merge bine cam pana la 50%din vol, apoi daca pai urc incep distorciuni in dif. Nu stiu ce sa fac va rog cu un sfat.

  Reply
 4. Avatar
  Claudiu says:

  Buna ziua.Am achizitionat de curand un Denon avr x2400h si o pereche de boxe Magnat monitor supreme 2002.As dori sa stiu in primul rand daca este ok imperecherea?pe ce impedanta ar trebui setat avr-ul(4-16 ohmi) daca pe boxe scrie 4-8 ohmi?de ce abia se aude pana la 50% din volum dupa care creste semnificativ puterea si gradual mai repede(se aude fara distorsiuni pana la 96%)din ce am mai citit sunt mai multe branduri de receivere care se manifesta astfel.Daca ascult la un volum de 75% se incalzeste destul de tare zic eu receiverul…este normal?Cu scuzele de rigoare pentru atatea intrebari va multumesc anticipat.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Claudiu,
   Nu stiu daca e ok imperecherea. DIn pdv al imepdantelor daca e ok ramane doar intrebarea daca suna bine sau nu – daca da, atunci e buna imperecherea, daca nu – nu. Nu am ascultat niciodata acel sistem, nu am idee cum suna.
   Daca ai posibilitatea sa setezi impedanta ceruta de amplificator, ar fi ideal sa setezi si pe el impedanta ce este scrisa pe boxe. Eventual daca citesti in articolul de mai sus, gasesti cum cum ar trebui sa fie impedantele, iar ce impedanta au boxele si amplificatorul gasesti in manualele lor de utilizare, apoi vezi daca ele sunt compatibile din pdv electric. Daca sunt compatibile sisuna bine, e ok ca sistem.
   Despre cresterea de volum nu stiu ce sa zic, daca asa a fost fabricat sau a devenit in timp asa, un electronist bun ar putea sa raspunda la asta. Receiverul e normal sa se incalzeasca; teoretic are o siguranta, in caz ca se arde prea tare, care ar trebui sa se arda/sa sara daca amplifuicatorul are intr-adevar o problema.
   Amplificatoarele pot deveni foarte calde, ideal ar fi sa aiba libere gaurile de aerisire, pe sus, lateral sau spate, mai ale spe timp de vara cand e cald oricum si afara.

   Reply
   • Avatar
    Claudiu says:

    In primul rand va multumesc pentru atentia acordata.Boxele se aud bine si fara distorsiuni pana la 80-85% dupa care au mici distorsiuni dar oricum de ascultat la 70% e destul zic eu pentru o camera de cca 36 m^.Pe boxe este trecuta impedanta 4-8 ohm 225W RMS/450W MAX de aceea am intrebat de setarea receiverului(8 ohm/95W/0.08% 2ch drive..6ohm/125W/0.7% 2ch drive ).Pe 4 ohm nu da puterea scrie numai ca suporta si 4ohm.Multumesc

    Reply
    • armin
     armin says:

     In mod normal m-as astepta ca la 4 ohmi receiverul sa dea puterea cea mai mare. Se pare ca si boxele si amplificatorul suporta 4, 6, sau 8 iar eu ma astept ca la 4 ohmi setate ambele sa ai puterea cea mai mare. Daca nu e ok, incearca cu 6 ohmi, si daca e ok, ar trebui sa nu fie nici probleme din pdv electric/tehnic. Daca nu esti sigur de boxe, le poti masura cu un multimetru/ohmmetru.

     Reply
     • Avatar
      Claudiu says:

      Salut.Intre timp am primit un raspuns oficial de la Magnat.DE(Dear Mr. Manea,

      Thank you for your inquiry!

      For any amplifier, the minimum of the loudspeaker’s impedance is the deciding value. That is because the electrical load of the amplifier is highest when the impedance of the speaker is lowest. This minimum of the impedance of your Magnat Monitor Supreme 2002 is 4 ohms, therefore we recommend to configure your Denon AVR to work with 4 ohm loudspeakers.

      With best regards

      Your Magnat service team).
      Am masurat cu 2 multimetre(pentru comparare) boxele si arata fix 5 ohm(nu stiu cat infuenteaza filtrele lor).Acum am setat receiverul pe 4 ohm si singura diferenta este ca nu se mai incazeste asa tare fata de setarea de 8 ohm dar asta la un volum de 50%.Din cate am mai citit am inteles ca nu este recomandat sa ai receivcerul/ampliful setat pe 4 ohm deoarece la volum mai mare se incing si daca nu da protectia afara se ard finalii.P.S-cu cat citesc mai multe intru mai mult in ceata.Multumesc.

      Reply
      • armin
       armin says:

       Ma bucur si apreciez ca ai postat si raspunsul lor aici, poate fi util si altora.

       Daca amplificatorul e facut din fabrica sa lucreze in 4 ohmi, e imposibil sa se arda daca pui boxe de 4 ohmi sau mai mari de 4 ohmi (5, 6, 8, etc). Asta daca nu cumva mai are si alte probleme, sau mediul in care functioneaza nu este conform cu recomandarile producatorululi.

       Ok, e firesc sa se incalzeasca, de aia are radiator si incalzirea lui este fireasca, insa radiatorul original este dimensioant sa faca fata la auditii indelungate in conditii normale de utilizare (adica nu il tii intr-o camera unde sunt deja 50 de grade celsius sau in masina vara la soare cu geamurile si usile inchise, ca atunci probabil ca radiatorul nu mai face fata).

       O incalzire nefiresc de mare, si peste dimensioanarile producatorului se intampla daca pui boxe de 4 ohmi la amplificatoare ce suport doar de la 8 ohmi in sus. Atunci da, se incalzeste si se arde, normal.

       Deci daca ai masurat 5 ohmi, si le pui pe 4 ohmi la amplif, totul ar trebui sa fie ok.

       Reply
       • Avatar
        Claudiu says:

        Ok.Multumesc si felicitari pentru articolele postate si rabdarea avuta de a raspunde atator comentarii.Dca primesc raspuns oficial si de la Denon revin.

 5. Avatar
  Bota Zoltan says:

  bună ziua,

  foarte interesant articolul! Aș avea și eu o întrebare / recomandare: în prezent am o pereche de Behringer VP 1220 amplificate de un Denon PMA 720 AE . Cele două boxe sunt așezate în cele două colțuri ale încăperii, pe jos, orientate spre centrul camerei. M-am gândit la o complectare cu două boxe de dimensiuni mai mici, gen satelit, (ex.Magnat Monitor Supreme 102 sau 202), pe care să le montez în cele două colțuri de sus, orientate spre centrul camerei, pentru a scoate mai mult în evidență sunetele medii-înalte și să le amplific pe celelalte două canale ale amplificatorului. (canal A cele 2 existente + canal B cele 2 noi). Motivul este că două boxe Behringer fiind așezate pe jos, acestea pe medii și înalte sunt mai jos de nivelul de ascultare..
  Îmi puteți da o părere sau o recomandare? Mulțumesc anticipat!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salutare,

   Asa cum am scris in articol, este bine sa evitam asezarea boxelor in colturile camerei. Incearca sa le asezi pe stative, la aceeasi distanta de podea, cu difuzorul de inalte in dreptul urechilor ascultatorului din pozitia optima de auditie. Stative se pot cumpara gata facute sau se pot face artizanal.

   In afara de faptul ca intr-adevar vei auzi ceva din frecventele inalte mai bine, nu vad ca solutia propusa de tine sa aduca un mare beneficiu auditiei. Astfel de positionare, pe podea si in colturi, vine si cu alte dezavantaje, nu doar ca nu auzi inaltele; se amplifica joasele foarte mult, si se pierde din imaginea stereofonica, iar daca mai adaugi un set de boxe diferite, vei avea o redare si mai putin liniara a frecventelor pe intreg spectrul audio.

   Daca poti testa ambele variante, ar fi ideal, iar apoi sa o alegi pe cea care iti palce cel mai mult. 😉

   Reply
 6. Avatar
  Sustac Vasile says:

  Salut Armin,
  Am cumparat o Boxa Activa Behringer B115W, 1000W, Bluetooth și după câteva folosiri a început sa se audă distorsionat. Am trimis-o în garanție și cei de la senia music (service) mi-au spus că eu sunt de vină ca am dat volumul prea tare la boxă și s-a ars bobina difuzorului …. Conectarea la boxă a fost făcută prin bluetooth. Întrebarea mea este Sunt eu de vină sau nu? Producătorul nu trebuia să aibă în vedere o marjă de protecție a boxei în așa fel încât să o poți folosi și cu potențiometrul dat la maxim?
  Multumesc

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salutare,

   Hmm.. eu nu sunt in masura sa fac dreptate intre cele doua parti. Dar iti spun parerea mea totusi.

   Ceea ce eu sustin permanent este faptul ca niciodata nu se da volumul si nu se asculta cand difuzoarul distorsioneaza. Dai tare progresiv, si cand auzi distorsiuni, dai inapoi pana suna curat si fara distorsiuni, acolo e pragul maxim OK pentru acel sistem audio. Daca dai mai tare, rezultatul este ca difuzorul se va arde sau va incepe sa distorsioneze chiar si la volum mic deoarece chiar daca nu e ars (inca), este deja defect.

   Acuma, pe de-o parte, acel tip de boxe fiind de tip PA, ai pretentii mai mari, adica sa dai volum in ele, ca de aia ai luat asa ceva si nu boxe de camera cu difuzor de 6″.

   Pe de alta, parte, Behringer este o firma ce face in general produse entry level, asadar, cat or fi ele de profesionale, sunt in gama celor ieftine deci nu te poti astepta sa aiba integrate protectii si tot felul de minuni, daca nu specifica asa ceva. Stiu boxe de la alte firme, care atunci cand dai prea tare, semnalul intra usor in compresie dinamica, dupa care intra in limitare, iar difuzorul nu ajunge la distorsiuni, la limitarile sale mecanice, si daca la acel nivel tii in continuu boxele.. atunci este posibil sa le si arzi dar nu cu una cu doua, ci ai de “muncit” pana sa le arzi. Insa si acolo trebuie avut grija ca semnalul de intrare sa nu depaseasca nivelul semnalului de linie admis.

   Incearca sa te intelegi pe cale amiabila cu cei de la service sa ti le repare fara sa platesti, mai ales daca nu le ai de mult timp; iar apoi incearca sa ai grija la volumul pe care il folosesti. Daca totusi ai nevoie de volum si mai mare, ia in considerare sa achizitionezi un sistem de sunet mai bun/puternic, si probabil mai scump, la care poti ridica volumul la cat ai nevoie fara sa intri in distorsiuni cu difuzoarele.

   Reply
   • Avatar
    cristi says:

    am încercat pe cale amiabila dar nu se poate. deci va trebui sa plătesc reparația. cert e ca îmi pare rău ca am cumpărat de la senia music și crede-ma, boxa, nu a fost chiar ieftină (pentru mine cel putin).

    Reply
    • armin
     armin says:

     E posibil sa fi patit la fel si cu alt furnizor. In sfarsit, eu zic ca poate pentru ei era mai bine sa pretuiasca un client si sa ii ofere service chiar daca sa zicem ca acel client nu a avut motiv intemeiat de garantie, ca sa isi pastreze clienti fideli. Dar daca au ales altfel, nu avem ce sa facem… invatam din ce gresim si mergem mai departe. Daca o poti repara contra cost, apoi sa ai grija la volum, te-ai putea folosi totusi de ea cu succes.

     Reply
 7. Avatar
  Adi says:

  Salut Armin, am vandut boxele Monitor Audio mr6 si am luat Davis Balthus 50 (8ohm si 5 ohm min, 80w putere nominala si 150w max) mediile si inaltele se aud impecabil, amplificator am tot rotel a10 (2x40w) , dar daca trec cu volumul de ora 11 boxele distorsioneaza e normal? Sursa Asus xonar dx, muzica online pe deezer sau flac uri. Mai am un player Teac cd p800nt, cd urile se aud la ora 9 mai incet si fara bass pe majoritatea cd urilor. Posturile radio pe vtuner se aud acceptabil, in functie de transmisie, dar nu pot zice ca nu am bass la volum mic. Un aplificator mai puternic ar fi solutia? Ascult la volum mic,mediu, dar cateodata vreau mai mult… Inca ceva dif ul de medii (taiat la 400hz) se afla in aceeasi incinta cu cel de bass(incinta e plina de vata acustica) se misca mai mult fata de cel de bass, e normal? Cu toate acestea distorsiuni apar cu vol la 11-12, in functie de sursa. Pe Mr 6 treceam de 12 dar la fel nu se mai auzea clar. Multumesc!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Adi,

   Posibil ca un amplificator mai puternic sa rezolve problema distorsiunilor la ora 11 – in ideea ca poate obtii acelasi volum la ora 10, insa fara distorsiuni. Depinde si de amplificator si cu cat e mai puternic. Ar fi fain daca poti testa inainte sa schimbi amplificatorul, sa iei de la cineva un amp mai puternic si sa incerci cu el legat la boxele tale. Si abia atunci,d aca totul e ok, sa schimbi amplificatorul. La volum mic e normal sa nu ai asa de multe joase. CD-urile dinainte de anii ’90 au fost inregistrate la un nivel mai mic cu o dinamica mai mare, si acolo posibil sa nu ai asa mult bass, si nici volum.Dar daca dai tare din amplificator s-ar putea sa sune excelent, in schimb!

   Dar daca bagi un CD cu ATB de exemplu, sau ceva muzica dance din anii 2000+, atunci si joasele vor fi mai pronuntate pentru ca asa este facut mixajul si masterizarea.

   Cat despre difuzorul de medii… nu stiu ce sa zic; daca la ambele boxe face la fel, probabil ca asa a facut producatorul boxele, ar trebui sa fie ok. Insa stiu ca in unele incinte acustice, difuzorul de medii este separat de camera celor de joase, pentru ca miscarea aerului produsa de difuzorul/difuzoarele de joase, sa nu miste si membrana celui de medii. Eventual poti vedea la alti oameni care detin aceste boxe, eventual review-uri pe net, daca asa sunt toate si e ok, atunci nu ai de ce sa iti faci griji. Ma astept ca la asemenea boxe sa fie totul gandit calumea si sa si sune pe masura.

   Reply
 8. Avatar
  Ionut says:

  Buna ziua,

  Am un amplificator Harman Kardom PM635 4 x 30W / 8 ohmi cu 2 boxe magnat monitor 220 de 90W RMS impedanta 4-8ohmi (asa scrie pe boxa). Din articol am inteles ca ar trebui un amplificator mai puternic ? Asa este ?

  Care este regula empirica / de baza ptr alegerea boxelor un functie de aplificator?

  De exemplu eu stiam ca boxa trebuie sa fie puterea amplificatorului la patrat. La mine ar fi fi trebuit o boxa de 60W ?

  Multumesc.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Ionut,

   Nu stiu sa existe o formula de calcul a puterii boxelor fata de amplificator. Pentru o camera de 20-25 mp nu este nevoie de putere foarte mare. Insa puterea amplificatorului devine o problema atunci cand amplificatorul este “chinuit” ca sa zic asa, pentru ca, desi tu ai “doar” 30W la amplificator, si boxa e de trei ori mai puternica, pot aparea probleme la volum mare, nu pentru ca boxele nu sunt destul de puternice, ci pentru ca amplificatorul este prea slab.

   Iar paradoxal, pentru ca este prea slab, ai putea sa arzi bobinele difuzoarelor cu el, la volum mare. Acest paradox l-am explicat in finalul articolului de mai sus – pentru ca amplificatorul dupa un anumit volum intra in distorsiuni, semnalul ce ajunge la difuzor, ajunge distorsionat, iar acel fel de distorsiuni poate arde difuzorul.

   Insa daca amplificatorul este mult mai puternic decat boxele, poti arde boxele doar daca dai atat de tare incat distorsioneaza difuzorul (atentie! nu semnalul, cum ziceam in cazul celalalt, in care boxele sunt mai puternice). Distorsiunile difuzorului sunt cauzate de limitarile sale fizice, insa acele limitari ar trebui (teoretic*) sa apara dupa ce se trece de puterea data de fabrica.

   Deci, cu un amplificator mai puternic, poti ajunge la volume mai mari fara distorsiuni, decat cu un amplificator mai slab dat foarte tare. Eu am observat ca amplificatoarele “de casa” entry si mid level, merg fain pana pe la jumatatea volumului lor (unde de fapt ar cam fi puetrea lor maxima data de fabrica), dupa care intra in distorsiuni, si deci apare pericolul distrugerii boxelor.

   Asadar, asa cum am scris in articol, se recomanda amplificator mai puternic decat boxele. Daca amplificatorul e mult mai puternic, obtii un volum mare cand el e dat abia la un sfert, sau la o treime, sau chiar si la jumatate din volum, ceea ce face ca el sa mearga relaxat, “la relanti”.

   *Am scris “teoretic”, pentru ca stim ca unii producatori mai mint si dau niste puteri… de la “usor eronate”, la “aberante” 🙂

   Reply
   • Avatar
    Dan says:

    Este recomandat sa cuplez o pereche de boxe Wharfedale Diamond 220, Impedanta nominala: 8 Ω (Min 4.1 Ω ), Putere recomandata: 25 – 100 W la un Receiver/amplituner Delia/Tosca AWS-303 UNITRA/ELECTROMURES, 2×20 W 0,7%, 2X8 Ohm?

    Reply
 9. Avatar
  Tiberiu says:

  Salutare, deranjez si eu cu o intrebare.
  Am cumparat de la un prieten 2 boxe Technics SB CS-6 (60W) pe care le-am auzit la el pe un amfilicator Techinics de 2x70W. Se auzeau super. Acasa eu le-am conectat la o statie Electronica 3220 care poate doar 2x20W. M-am gandit ca nu ar fi o problema insa daca dau mai tare deja distorsioneaza. Boxele pot, le-am auzit. Sa ma orientez catre un amplificator cu 2×40 sau 2×50 macar ?

  Multumesc frumos!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut,

   Da, poate sa distorsioneze si difuzorul, dar poate sa distorsioneze si semnalul. Deci da, um amplificator mai puternic ar fi o solutie. Eu am pus pe niste boxe mici de raft, pe doia cai, Pioneer, un amplificator normal de 40W si suna OK, dar cand am pus un amplificator de 210W nu credeam ca sunt aceleasi boxe, deci suna mult mai tare, pana sa ajunga la distorsiuni. Si e valabil si invers. Un amplificator de 40W pe boxe de 400W suna tare, dar intra in distorsiuni la un moment dat. Apoi acel amplificator de 210W pe acele boxe de 400W suna curat si fara distorsiuni la volum mult mai mare.

   Reply
 10. Avatar
  Man Gabriel says:

  Salut! am un Receiver Sony STR-DH740, si in ultimul timp tot imi aparea ”protector” pe display sau ecran ma rog.. dădeam volumul mai sus de 40 si imi apărea protector, credeam ca nu are nimic receiver-ul dar dupa vreo trei zile imi aparea de fiecare data cand porneam receiver-ul, si dadeam volum de la vreo 20-25 imi aparea din nou protector (de vreo patru ori am incercat sa dau volumul mai sus de 40-50 si a facut o flama langa display si nu mai imi mai apare nimic pe dispay doar cat ca o aprind si beculetul ala de langa butonul power se aprinde si dupa cateva momente se stinge. Imi puteti da un raspuns va rog multumesc.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut.
   Aceste simptome apar in general cand tranzistorii finali se supra incalzesc. Atunci intra protectia, iar daca protectia e defecta sau nu face fata, se ard sigurante sau/si tranzistori sau alte piese.
   Tranzistorii finali se pot supra incalzi din mai multe motive:
   – boxe de impedanta prea mica fata de cat suporta amplificatorul
   – scurt circuit pe iesirea de boxe
   – pasta termica uscata/uzata/insuficienta dintre tranzistorii finali si radiator
   – alte motive

   Verifica daca iti merge cu boxele deconectate. Daca merge, ai o problema la boxe. Daca tot nu merge, iti recomand sa il duci la un electronist.

   Reply
 11. Avatar
  Dan says:

  Salut
  Am ramas cu doua boxe Panasonic cu urmatoarele specificatii:
  4 way speaker sistem
  Super woofer 17 cm cone type
  Woofer 12 cm cone type
  Midrange 6 cm cone type
  Tweeter Piezo type
  Impedance Total 6 ohmi,
  Input power Total 160 W (Music)
  Total 80 W (DIN), ca sa parafrazez din cartea tehnica, de la un sistem audio marca Panasonic model SC AK 45 , Made Spain, dupa ce sistemul s-a ars.
  As dori sa iau un receiver sa pot lega la acesta boxele dar nu stiu cati ohmi ar trebuie si cati wati?

  Va multumesc.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut. Cati watti nu cred ca este foarte important, insa pentru a nu arde ceva, impedanta este foarte importanta, asa cum am subliniat si in articolul de mai sus. Deci orice amplificator pe care il conectezi la aceste boxe de 6 ohmi, va trebui sa suporte 6 ohmi. Daca suporta chiar si mai putin de 6 ohmi, e in regula – exemplu daca suporta 4 ohmi, poti pune boxe de 6 ohmi, dar daca scrie pe el ca suport doar 8 ohmi, (sau peste, gen 8-16 ohmi) atunci nu se recomanda sa pui boxe de impedanta mai mica (adica astea de 6 ohmi). Cu puterea ramane valabil: poti da oricat de tare, daca nu distorsioneaza difuzoarele.
   Daca pui prea mic, nu vei putea folosi boxele la potential maxim, daca pui prea mare, nu folosesti amplificatorul la potential maxim, asadar cauta sa fie cam la fel de puternic ca si vechiul sistem audio.

   Reply
 12. Avatar
  Adrian_yda says:

  Salut! Am.si eu o intrebare te rog.Detin 4 Boxe Electronica Industrial Star 80/110 w 4ohmi fiecare.Ce amplificator se potriveste,trebuue sa folosesc?Adica ce putere? Multumesc!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut!
   Ceva intre 50 si 300w ar fi ok. Poti si mai putin dar nu folosesti boxele la potential maxim, si poti si mai mult dar nu folosesti amplificatorul la potential maxim. Ideea de baza se aplica: poti da oricat de tare atata timp cat nu distorsioneaza si respecti impedantele 😉

   Reply
 13. Avatar
  Florin says:

  Salut, Armin!
  Am un receiver Yamaha RX-v457 care zice ca ar avea 85W RMS pe canal si vreau sa imi iau o pereche de boxe. (il folosesc doar stereo). Crezi ca sunt ok astea: magnat-monitor-supreme-1002? Sau sunt prea mari pentru amplificatorul meu?

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Florin,
   Nu sunt prea mari ca putere, important este sa se potriveasca ca si impedanta, si cand le folosesti, sa le folosesti astfel incat sa nu distorsioneze. Cat timp aceste doua conditii (legate de impedanta si distorsiuni) se indeplinesc, totul e in regula din punct de vedere tehnic. Daca suna bine… auditii placute! 🙂

   Reply
 14. Avatar
  Adi says:

  Salut,
  Am doua boxe Monitor Audio Mr6, in specificatii se recomanda o amplificare de min 40w si max 150w. Ca amplificator am un rotel a10(2x40w), problema e ca inaltele, chiar la maxim din corectiile de ton ale amplificatorului , nu sunt de ajuns. Intrebarea mea este : sa iau un aplif mult mai puternic sau alte boxe? Bass este din plin, chiar la volum mic, corectia de ton fiind la jumatate! Multumesc anticipat!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Adi,
   Exista posibilitatea ca boxele sa aiba difuzoarele de inalte arse?
   Poti inainte sa faci schimbari in sistem, sa testezi ampliful pe alte boxe si boxele pe alt amplif? Astfel vezi unde e baiul si rezolvi problema. Nu cred ca e vorba de putere.

   Reply
   • Avatar
    Adi says:

    Nu sunt arse dif de inalte! Amplif ul l am testat pe alte boxe, in showroom, pe toate corectiile de ton la 0 si se auzea perfect, un sunet cristalin. O sa incerc sa fac rost de un amplificator de putere sa vad daca se schimba ceva. Daca nu o sa cumpar alte boxe, acestea le am luat fara sa le ascult si pe urma am citit ca au un caracter mai “dark” .

    Reply
    • Avatar
     Adi says:

     Inca ceva, am testat iesirea de casti a amplif ului, nu se compara, sunetul detaliat, inaltele urca mult mai sus si precise, la fel corectiile la 0. Poate fi o cauza impedanta scazuta a boxelor? 6 ohmi, nominal, adica pot scade usor sub 4 presupun! Toate celalalte boxe testate erau pe 8 ohmi! Multumesc pentru sfat!

     Reply
 15. Avatar
  Calin says:

  Salut.
  La un amplificator Kenwood KR-A 5040, pecare inca nu-l am, vreau sa pun doua boxe recuperate de la o combina, am masurat impedanta si am valori de 900-1000 (nu ma asteptam la asa valori) .. le-as putea folosi?

  Multumesc mult.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut,
   Este posibil sa fie ceva scurt circuit undeva, sau piese arse prin filtru, daca au.
   Daca pui o baterie de 1.5V la bornele boxelor, auzi pacanit in difuzoare, se vede cum iese sau intra difuzorul de joase/medii?
   Incearca sa masuri cu un alt aparat, sau sa ii schimbi bateria – daca e foarte slaba bateria interna a ohmmetrului, cred ca ii creste rezistenta interna si se aduna la cea a boxelor.

   Reply
  • armin
   armin says:

   Salut,
   Boxe active poti conecta DOAR la o iesire de linie, si IN NICIUN CAZ la iesirile pentru boxe!
   Verifica daca amplificatorul tau are iesire de linie – scrie LINE OUT, sau REC OUT, sau TAPE OUT. De obicei amplificatoarele au pentru conexiune cu un casetofon deck o intrare si o iesire TAPE IN si REC OUT, pentru a putea, prin amplficator, sa inregistrezi pe un casetofon semnal audio din oricare dintre sursele conectate la acel amplificator. Daca ai asa ceva, poti lua semnal de pe acea iesire, si poti conecta boxele active acolo.
   Revino aici pe pagina te rog si scrie-mi ce ai reusit, daca ai asa o iesire si daca functioneaza toata treaba.
   Armin

   Reply
 16. Avatar
  Dumitru Gheorghe Nicu says:

  salut,am gasit doua tweetere pe care scrie kenwood si doua grupe de cifre si litere.am cautat pe net sa vad ce putere si impedanta au.nimic-zero.imi poti da un sfat?

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut,
   Pentru puutere nu cred ca te pot ajuta, daca nu reiese din ce e scris pe ele. O idee ar fi daca cauti pe net difuzoare/boxe Kenwood, eventual SI in limba engleza, dai sa iti arate imagini, si gasesti poze cu fix acelasi model de difuzor, iar pe acela sa scrie puterea, sau sa afli din ce boxe a facut parte si sa vezi puterea boxelor – difuzorul nu va avea puterea boxei, ci mai mica, dar cel putin iti faci o idee.

   Iar despre impedanta e simplu – il masori cu un ohmmetru, asa cum am aratat mai sus in acest articol.

   Reply
 17. Avatar
  Florin Marin says:

  Buna Armin, am si eu o intrebare/nelămurire în legătură cu impedanta asta amplificator-boxe!
  Am asa….un amplif.de 4×45 4~16 ohm , 2 boxe la 8ohm 150w bucata si un subwofer pasiv 170 w 4ohm.
  Aici vine nelamurirea….
  A or B 4~16 ohm
  A and B 8~16ohm
  Vreau sa leg boxele la canalul A si subwoofer ul in punte la canal B, pot face treaba asta din moment ce ambele canale folosite simultan scot de la 8 ohm in sus,fara a produce pagube?

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Florin,
   Nu am testat combinatia asta desi ma gandeam si eu la ea. Pentru ca este o improvizatie, te sfatuiesc sa nu o faci. Daca totusi o faci, e pe propria raspundere si te astept sa revii sa ne povesteti cum ai facut si care sunt rezultatele.
   Nu stiu cum poti lega in punte acel subwoofer. Oricum in final nu ai control separat pe subwoofer, iar in cele doua boxe de pe A vei avea tot semnalul, toata plaja de frecvente, inclusiv ce reda subwooferul. Deci sistemul nu va fi liniar, vei avea frecvente care se vor anula si altele care se vor amplifica. Pe sistemele cu subwoofer, normal e sa trimiti semnal filtrat in subwoofer si in satelii. Eventual daca ai avea amplificator separat pentru subwoofer fata de satelii ar fi ceva, dar toate pe un amplif… ele nu sunt facute sa mearga asa. Nu imi dau seama ce si daca se poate strica ceva. Eu as testa daca as avea un amplificator de sacrificiu. Sau la care pot schimba usor finalii si as fi dispus sa fac asta.

   Reply
 18. Avatar
  Gaby says:

  Salut.
  Daca esti bun, as vrea o parere de la tine.
  Am luat un sistem 5.0, un TAGA TAV-606 SE Special Edition (600W), la care am atasat un subwoofer Onkyo SKW-208 (120W).
  [link sters]

  Acum am pus ochii pe un receiver mai rasarit, as putea sa iau ceva mai ieftin, dar asta are niste functii pe care le doresc mult si daca sistemul de boxe poate il ca-l mai schimb, receiverul asa moare. 🙂
  Asadar vreau sa iau un DANON AVR-X3300W (7x180W).
  [link sters]

  Puterea receiverului e dubla, dar eu sunt adeptul sunetului de calitate, urasc volumul tare, deci as putea sa protejez relativ usor difuzoarele.
  Ma enerveaza ca la boxele astea, puterile suportate nu sunt impartite in mod egal, cum e la receiver.
  Au ele 600W, dar pe boxele de podea au 2x150W, iar centralul, si cele surround au fiecare cate 100W. Acum nu folosesc toate canalele de pe receiver, dar tot se aduna o putere destul de mare. In fine, la cele de podea e 180W la 150W, la central si surround 180W la 100W, iar la subwoofer 180W la 120W.
  Sunt diferente asa de mari ?
  Acum am o petarda de receiver, un AKAI de 110W (total), luat repede ca sa am la ce proba boxele si chiar daca-l dau la maxim, difuzoarele de el. 😀
  Dar efectiv nu duce. Dat la maxim si la un film mai de actiune, mai cu efecte, devine clar insuficient.

  Ce spui ? Fac vreo prostie ? E o configuratie de “nepornit”, pentru ca se poate arde ceva din prima, sau face treaba buna (daca si am grija de sistem) ? 🙂

  Multumesc mult.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Gaby,

   Nu stiu daca te pot ajuta cu ceva, insa vreau sa mentionez cateva lucruri.

   – Povestea asta cu watt-ii este atat de relativa, incat nu am gasit un om care sa o explice CLAR, astfel incat concluzia mea dupa ani de zile de comparat amplificatoare si boxe, de ars difuzoare de 40W cu amplificator de 20W, este ca avem niste date “estimative” a puterii sistemului, plus ca sunt vreo 3 feluri de puteri; poate daca ai rabdare sa citesti (in engleza) aici, poate te dumiresti: https://www.lifewire.com/what-are-decibels-db-1846876
   Aici scrie ca un amplificator pentru a produce un volum dublu fata de un alt amplificator, are nevoie sa aiba de 10 ori mai multa putere.
   Mai adaug ca dublarea volumului pe care il auzim, reprezinta o crestere a sunetului cu 6 dB. Scarile de dB si W nu sunt scari liniare. Adica, cu alte cuvinte, un amplificator de 40W nu va suna de doua ori mai tare decat unul de 20W. Va suna mai tare, evident, dar nu de doua ori mai tare, ci mai putin de doua ori.

   – Un alt factor important este sensibilitatea boxelor, despre care multi nu vorbesc. Daca ai sensibilitate scazuta, adica boxe ineficiente, ai nevoie de amplificator mai puternic decat daca ai avea boxe eficiente (cu sensibilitate (dB) crescuta) pentru a ajunge la acelasi volum.

   – nu sunt in masura sa spun cum se va potrivi amplificaotrul Denon cu sistemul tau de boxe; pentru ca eu nu detin acele scule, nu am ascultat niciodata acest sistem, sau vreo componenta a sa, deci ca urmare, nu imi pot da cu parerea despre cum va suna sau daca se potrivesc, sau daca sunt compatibile. La impedante trebuie sa fii atent, insa asta presupun ca ai citit deja in articolul de pe acest site.

   – recomand sa asculti in amagazin sculele inainte sa le cumperi si sa alegi in cunostinta de cauza. Ceea ce crezi TU despre acel sistem e cel mai important, daca iti place, e ok, si ai grija la impendante (am mai zis asta?) 🙂

   – preferintele noastre difera; daca mie imi place ceva, poate tie nu iti place, deci nu pot face recomandari. Ce-i drept, am ascultat si eu un amplificator AKAI cred ca cel mai ieftin luat de nou acum vreo 5 ani, era vreo 400 lei parca, si… nu avea putere, il simti din botonul de volum, dai la ora 9… abia se aude, dai la ora 11… abia se aude, dai la ora 14… da, acum incepe sa se auda. Eu am un amplificator Pioneer vintage, nu e nu-stiu-ce model deosebit, dar e ok; pai la ora 9 la butonul de volum deja incepi sa asculti muzica la un volum care te tine atent! La 11 nu te intelegi cu alta persoana in camera, si la ora 14 plangi dupa difuzoare! Si are doar 40W. Asta din specificatiile tehnice ale circuitului final.

   Ok, stiu ca nu am raspuns FIX la obiect cum ti-ai fi dorit, insa sper sa iti fie util ce am scris. Te rog sa revii aici cu un comentariu daca te decizi si faci vreun upgrade la scule, sa ne zici parerea si ce schimbari au avut loc.

   Reply
 19. Avatar
  Alexandru says:

  salut armin

  Am o nelamurire si miar face placere sa ma lamuresti dc se poate ……Cat consuma o statie (de ex, statia mea are 2000W si o tin tot timpul in priza dar ascult la volum incet) ?,,,,,Ma refer la consum pt ca sunt totusi confuz deoarece statia are 2 transformatoare de cate 10 kg fiecare si un ventilator la 220 si de cate ori o pornesc sa intrerupe lumina parca isi ia zboru asa zgomot face deaceea sunt curios consumul la curent cum e mare sau mic ?,,sau probabil doar daca o folosec cu putere mare in boxe are consum mai mare pt ca nu pot sami dau seama, kum statia nu are volume i ca un aparat de sudura tot timpu merge la maxim.Te salut Alex

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Alex,

   Pe spatele ei scrie consumul maxim. Mai mult nu consuma. Da, daca nivelul de volum e mai mic, si consumul e mai scazut, insa nu pot spune cu precizie cat este. Poti intreba un electronist cum sa faci sa il masori si/sau sa il calculezi.

   Pentru acasa poti achizitiona un amplificator de casa, care probabil consuma mai putin daca nu ai nevoie de acel volum mare.

   Reply
 20. Avatar
  Raul_popescu says:

  Salutare Armin! Vin si eu cu o intrebare insa mai intai sa explic problema… detin de curand un Yamaha Rx v381 de nou si o pereche de boxe Heco Victa 702 tot de noi de o lună…Recieverul are 2×70 pe 6 ohmi sau pe 8 iar boxele au 4-8 ohmi 170w rms bucata…locuiesc la bloc si nu le-am dat pana acum tare insa astazi am vrut sa le fac o proba adevarata nefiind ora de liniste…ampliful are volum de la 0 la 97max si am observat ca dupa 60 incepe sa distorsioneze atat joasele cat si mediile si inaltele…e normal la o asa putere sau am eu vreo problemă? mentionez ca am fire de 4 mm grosime si sursa audio este prin bluetooth de pe Youtube cu melodii bine inregistrate…ce e de facut ? poate sunt si nerodate boxele insa nu ma gandeam sa baraie boxele mele puternice un amplif asa mic…sa iau un amplif mai puternic pentru boxele mele sau tot asa o sa sune? am gasit un harman kardon hk 3480 cu 2x120w pe 8ohmi destul de ieftin…multumesc anticipat 😊

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Raul,

   Cred ca este greu sau scump sa ai un amplificator si boxe care la volume imense sa nu distorsioneze. Acum, tu ai scris ca distorsioneaza… mai conteaza daca distorsioneaza difuzorul, sau semnalul. Diferenta e ca daca distorsioenaza difuzorul, amplificatorul este foarte puternic pentru acele difuzoare. Desi peste o limita oricum apar distorsiuni. Si un amplificator de 50W va baga in distorsiuni boxe de 400W. Vorbesc din experienta si practica aici.

   Daca distorsioneaza semnalul, inseamna ca boxele mai duc dar amplificatorul este mai slab, ceea ce face ca dupa jumatatea volumului sa apara distorsiuni de semnal (care si ele pot arde difuzoarele!).

   Insa inainte de a schimba amplificatoare, si a testa puteri si a schimba cabluri (sper ca 4mm vorbesti de dimensiunea in milimetri patrati a conductorului, nu diametrul firului cu tot cu izolatie!) … raman niste intrebari:

   – Ai nevoie reala de asemenea volum intr-o camera?
   – Suna rau la un volum de dinainte de aparitia distorsiunilor? Adica vrei mai mult?
   – Planuiesti sa asculti la asemenea volume de acum inainte?
   – Vrei sa tii chefuri cu boxele? (sau sa faci auditii in conditii rezonabile de volum)

   Dupa ce iti raspunzi la aceste intrebari, daca raspunsul e predominant afirmativ, atunci… da, ai nevoie de un sistem mai puternic :).

   Eu am tot zis… nu va mai luati dupa puterile de pe boxe, pentru ca este irelevant. Cu amplificator de 50W poti arde daca dai tare, boxe de 400W, si cu amplificator de 20W am ars difuzoare de 40W… deci e irelevant. Daca vrei volum mai mare, iei sistem mai puternic, dar puterea mentionata pe datele tehnice mie personal mi se pare foare relativa. Mai mult orientativa, nu neaparat bine definita. Pentru ca mi se pare imposibil sa ai un amplificator de 50W si boxe de 400W si sa se arda ceva… dar se intampla totusi!

   Depinde si de amplificator. Daca pe niste boxe cu difuzoare Power-Audio, de 400W full range, pe doua cai, pun un amplificator Pioneer A-225 de 40W, dupa un anume volum am surpriza ca distorsioenaza difuzorul. Pe cand, aceleasi boxe cu amplificator Ecler XLA 500 (210W in 8 ohmi), merge mult mai tare si fara distorsiuni cu amplificatorul dat la maxim.

   Pana la urma tine de cum e construit amplificatorul si boxele. Amplificatorul Ecler (210W) pe boxe vintage Hi-Fi Pioneer duce mult mai multa putere fara distorsiuni decat amplificatorul Pioneer A-225 (40W). Imi explic asta doar prin faptul ca face ceva compresie dinamica, “simtind” boxele ce le conduce. Greu de explicat, dar astea sunt concluzii din practica.

   Multe amplificatoare de casa sau receiver-e, nu sunt facute sa functioneze la maximul scarii de volum, ci randamentul lor optim este pana in jumatate din volum. El vine cu headroom, adica, lasa loc sa dai mai tare in caz ca ai o sursa audio slaba ca sunet, asta nu inseamna ca e OK sa il folosesti la volum maxim in mod curent la semnale de linie normale ca volum, pentru ca distorsioneaza. In aceeasi idee, mi se pare ca amplificatorul Ecler, fiind profesional, este facut astfel incat atunci cand ajung cu butonul de volum la maxim, defapt acel maxim este facut din fabrica sa fie maximul fara distorsiuni, ca sa nu poti da mai tare, desi si el ar merge mai tare cu tot cu distorsiuni, in mod similar amplificatorului vintage Pioneer A-225, sau acel Yamaha pe care il ai tu, care la un moment dat distorsioenaza.

   Deci ca sa reluam de unde am ramas… distorsioenaza semnalul sau difuzorul?

   Eu cred, dar nu bag mana in foc, ca si daca cumperi un amplificator mai puternic o sa poti sa il bagi si pe ala in distorsiuni. Poate mai tarziu, dar sigur poti! Atunci revin la intrebarea daca iti este sau nu suficient volumul maxim fara distorsiuni pe care il poti obtine pe acest sistem. Daca nu… ia alt sistem ami puternic.

   PS: auditii indelungate in casti sau/si volume mari afecteaza in mod negativ auzul uman. Distorsiunile difuzoarelor pot conduce la deteriorarea permanenta a acestora – nu se recomanda.

   Reply
   • Avatar
    Raul_popescu says:

    Multumesc frumos mi-ai dat un răspuns edificator, in sensul ca m-am mai liniștit…eu credeam ca e o problema mai mult cu difuzoarele ca nu pot duce un numar mai mare de wați insa se pare ca atat poate ampliful nu am cum sa ii cer mai mult…ca sa iti raspund la intrebari sunetul din camera este fara îndoiala puternic sincer nu as putea sa stau cu el dat la maxim (unde nu distorsioneaza) cu orele pentru ca vorba ta mi-ar afecta timpanele, insa m-ar fi incantat pe mine sa stiu ca am acolo o rezerva de putere unde efectiv sa ma “laud” ca nu poti sta in muzica aia 😆…referitor la exemplul tau mai detin printre alte scule audio si o combina marca sony mai veche(a fost 1000 dm) si imi aduc aminte ca la fel ca ampliful tau Ecler nu distorsioneaza deloc nici la maxim. O sa incerc pe viitor sa pun la o proba si un alt amplificator mai puternic decat ce am eu sa incerc sa fac o diferență…pana la urma nu fac prtreceri cu muzica in blană, altfel imi luam 2 boxe mari de “nunta” 😂 ma interesează sa am calitate audio (stiu ca nu pot avea super HiFi la investie de 3000 roni) insa totodata si o putere semnificativa sa simti ceva mai mult decat la un sistem de apartament de nivel mediu. Mai am o “goanga” pe care vreau sa ti-o marturisesc si anume : Ma gandesc dupa ce fac proba cu ampliful mai puternic sa mai adaug la sistem si un subwoofer activ puternic care sa vibreze si mai bine începerea…ma gandeam la ceva de la 200w in sus…sa merg pe ceva gen subwoofer mare de “disco” sau unul mai frumos ca aspect de sistem 5.1 ? Cu multa stima 😊

    Reply
    • Avatar
     Armin says:

     La subwoofer-e nu ma chiar pricep sa fac recomandari. Cele pentru sonotizari cred ca sunt prea mari in casa pentru ca randamentul lor optim e la un volum mult prea mare pentru o camera, iar daca il tii in 5% volum nu are sens sa iei asa ceva ca nici nu suna la volumul ala cum trebuie. Mai bine unul pt casa dar sanatos. Atentie la frecventa de taiere dintre subwoofer si restul sistemului.

     Reply
     • Avatar
      Raul_popescu says:

      Mulțumesc pentru sfaturi…am crossover pe reciever de la 60 la 200 khz asa ca nu o sa am probleme sa mearga împreună…ai dreptate trebuie unul de casa dar sanatos…preferabil sa il ascult inainte sa il iau… sa ai o zi buna Armin multumesc pentru sfaturi ☺

      Reply
 21. Avatar
  Alexandru says:

  Buna Armin

  Am o statie de 500w x 4 (2000w) si cand dau volumul tere (volumul il dau din mixer ,,MIX 2442FX,, pt ca statia nu are nici un volum doar sursa on/off) imi reda un fasait ,,fssshhhh,, cu cat dau mai tare cu atat fashaitul creste .Toata aceasta operatie o fac fara redare de cd pc mp3 player etc totul e la minim off .Intrebarea mea e daca acel fasait e normal si daca nu din ce cauza mil reda in boxe mentin ca e doar un fasshhhhit (o redare) nu bazait de curent sau alte probleme .Apreciez munca ta si astept un raspuns daca ai putea sa mil dai

  Reply
  • Avatar
   Armin says:

   Salut. Ampificatorul amplifica ce bagi in el. Are si el un zgomot de fond dar este probabil mic. Insa mixerul scoate zgonot de fond si se amplifica si sursele audio conectate la mixer. In caz ca nu e nimic conectat, atunci e doar zgomotul mixerului. Fa o proba cu alt fel de mixer si vezi daca face la fel. Cred ca face dar cantitatea de zgomot de fond va fi difeirta de la mixer la mixer sau orice alta sursa audio conectezi.

   Reply
   • Avatar
    Alexandru says:

    Ms pt. raspuns Armin.Da ai dreptate doar amplificatorul nu scoate nimik de semnal de neapreciat ft.putin doar cand bag redarea din mix in statie si cred ca e normal ca am si perekea la statie de medii 1.200w si am probat akuma o juma de ora si face la fel si nici prea multe probe nu pot sai fac pt ca boxele sunt de concert 1500w bucata si in casa iti dai seama am si vecini trebe undeva afara in aer liber.Io le- am kumparat la oferta de la cineva si eram curios sunt amator de aceea am apelat la tine ms pt ajutorul akordat .mai am totusi o nelamurire daca vrei sami raspunzi cand sting statia de ficare data imi bubuie in boxe cred cai o descarcare de curent ceva pt 2 secunde destul de tare nu stiu astai normal sa faca asa si doar cand o sting te salut alex:)

    Reply
    • armin
     armin says:

     Salut,

     Nu ar trebui sa faca acel zgomot, se pot strica boxele. In mod normal la pornire ar trebui tot pentru vreo 1-2 secunde sa intre protectia, si sa auzi un releu in amplificator cum cupleaza – si abia apoi vine si sunetul in boxe, dupa ce cupleaza acel releu.

     E posibil ca fiind cumparata la mana a doua sa nu mai mearga acel releu, care in mod normal cupleaza la pornire, si decupleaza cand o opresti, astfel nu se mai aude descarcarea condensatorilor in boxe cum face la tine, deci banuiesc ca nu decupleaza releul.

     Ceea ce inseamna ca nu iti merge protectia pe amplificator. In caz de scurt, aproape sigur vei distruge si boxele, pentru ca daca se ard finalii, amplificatorul scoate curent mare pe iesire si se ard difuzoarele in loc sa intre protectia. Daca acel releu nu cupleaza la pornire, si ai semnal audio direct in boxe cum pornesti amplificatorul, atunci nu e in regula, trebuie sa o duci la un electronist sa ii repare acel circuit de protectie.

     Asta daca am inteles eu bine problema pe care a ai la amplificator.

     Reply
 22. Avatar
  Andrei says:

  Salut Armin!

  De curand mi-am cumparat monitoarele B&W DM560 pentru a incerca “alt” sound muzicii mele si pentru parerile bune despre ele http://stereonomono.blogspot.ro/2012/11/b-dm-560.html , pana acum foloseam niste boxe de la un sistem Kenwood, mai exact LS-J6, de care am fost destul de multumit. Intr-adevar B&W au un sunet mai clar si precis, insa descrierile despre bass-ul lor deosebit nu mi se par destul de realiste, poate totusi din cauza ca urechea mea a fost obisnuita cu boxele vechi si a trecerii la ceva nou, deci bass-ul nu e prea prezent. Crezi ca o sa intampin probleme din acest punct de vedere in viitorul sound si a mixajelor? Ai cunostinta daca boxele achizitionate merita sa pe pastrez sau imi rezomanzi altceva? Mersi mult!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Andrei,
   Din ce vad acele boxe sunt Hi-Fi, nu sunt monitoare de studio. Caz in care ele sunt facute mai mult sa sune fain, decat sa redea cu acuratete toate problemele dintr-un mix. Si eu am monitorizat mult timp pe un sistem Hi-Fi, asa ca nu vad neaparat o problema, cat timp iti verifici apoi mixurile pe alte sisteme (telefon, masina, sisteme PA, boombox-uri, etc.). Plus ca, aceste boxe vor suna diferit cu amplificatoare diferite.

   Pe termen lung nu ar fi rau sa folosesti monitoare de studio. Monitoarele de studio active vin cu amplificator dedicat acelor difuzoare folosite, totul e proiectat de firma producatoare.

   Iar despre partea cu bass-ul, daca le-ai cumparat de noi, ele au nevoie de niste zeci de ore de rodaj, dupa care vor suna mai bine. Daca nici asa nu vor suna bine sau nu sunt noi, atunci e posibil sa ai probleme acustice cu incaperea unde ele sunt plasate – incearca sa le asculti in alte incaperi sau in aer liber daca se poate, departe de pereti care reflecta sunetul, sa iti faci o idee despre cum suna ele. Apoi daca e ok, si asta era cauza, ia masuri de tratament acustic al incaperii unde vrei sa le folosesti..

   Reply
 23. Avatar
  Sebastian says:

  Salut,
  Vreau sa imi construiesc un nou sistem home cinema! M-am gandit la combinatia asta: [link sters] boxa-magnat-monitor-supreme-center-252-boxa-centru; [link sters] boxe-magnat-monitor-supreme-202-boxe-de-raft-pereche; [link sters] boxe-magnat-supreme-1002-boxe-de-podea-pereche; [link sters] receiver-av-yamaha-htr-2067-51-surround-4k-uhd-pass-through crezi ca este ok combinatia dintre ele? Am observat ca am 1 canal de 100w, ma gandesc ca ar fii pentru boxa centrala, dar aceasta are doar 75w. Crezi ca sunt sanse sa o ard?

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Sebastian,

   Despre puteri si impedante am scris mai sus in articol. Daca se respecta impedantele si distorsiunile, nu se arde nimic. Daca distorsioneaza, se poate arde difuzorul. Daca se pune impedanta mai mica, se arde amplificatorul.

   Deoarece eu nu am auzit niciodata cum suna acel sistem si nu detin un sistem similar, mi-e imposibil sa te indrum pentru un sistem home cinema. Incearca pe forumurile de audiofili sau home cinema.

   Mai recomand daca poti sa le asculti in magazin, roaga pe cei de acolo sa ti le monteze, nu va suna ca la tine acasa, insa iti faci o idee.

   Reply
 24. Avatar
  Many says:

  Buna! Poate ma poti ajuta!? Am luat acest Sistem-PA-READY-2-GO-Set-cutii-amplificator-Microfoane800W. Am mai dat comanda de inca acest subwoofer Pasiv-PA-Subwoofer-Auna-PW-1010-SUB-25-cm-600-W si am o nelamurire, anume cum sa integrez si subwooferul la cele 2 boxe sau la amplificatorul care are 2 canale fara sa daunez in vreun fel amplificatorului sau incintelor… Stiu sa leg in serie sau paralel dar restul cu impedanta si masurarea ma cam depasesc sa pun cele 2 boxe care sunt la fel in serie sau paralel pe un canal si subwooferul pe alt canal? Multumesc frumos!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Many,

   Din pacate acest sistem pe care l-ai cumparat este facut sa functioneze fara acel subwoofer. Daca vrei sa adaugi acel subwoofer, va iesi un fel de sistem improvizat, pentru care nu garanteaza nimeni calitatea auditiei, pentru ca el nu e facut sa functioneze asa, or, eu nu te pot ajuta sa faci improvizatii.
   Oricum legi acel subwoofer, vei avea o plaja de frecvente redata si de sistemul cu cele doua boxe, si de subwoofer, iar acea palja de frecvente va fi mult mai amplificata decat restul frecventelor. Din asta pot rezulta multe artefacte ale sunetului final. Normal ar trebui amplificator separat pentru acel subwoofer pasiv, si printr-un crossover sa separi corect frecventele pentru subwoofer de cele pentru cele doua boxe. Legarea pe acelasi amplificator, a subwoofer-ului, nu o recomand.

   Reply
   • Avatar
    Many says:

    Nu este nici o problema am un alt amplificator cu 4 iesiri o sa il schimb cu acela.Multumesc frumos!

    Reply
 25. Avatar
  Iri says:

  Salut,
  Despre un pick-up care reda cam fara bass, sunet cam subtire… desi este pus la niste boxe bune, iar cd playerul pick-up-ului reda bine de tot… poti sa-mi spui ceva?

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut,

   Este posibil ca acul sa fie prea uzat, sau greutatea cu care acul apasa pe disc sa fie necorespunzatoare, daca se aude fara joase posibil sa nu apese suficient pe disc, sa fie prea usor reglat bratul, insa mare atentie la reglare, sa nu apese nici prea tare pentru ca distruge discurile, deci

   Daca se aud doar inaltele, si volum mic, este posibil sa nu fie conectat pickup-ul la intrarea de PHONO, ci la o intrare de linie, caz in care semnalul nu are joase si este foarte slab, pentru ca are nevoie de un preamplificator cu corectie RIAA.

   Daca sistemul e un fel de combina audio, si nu faci tu legaturile pickup-ului la amplificator, ci ascestea sunt interne, atunci as banui ca e vorba de ac/doza sau greutatea cu care acul apasa pe disc. Daca ai posibilitatea incearca sa reglezi sau sa incerci cu alt ac sau alta doza.

   Reply
   • Avatar
    Iri says:

    Salut. Pai treaba sta cam asa. Sistemul de boxe e Microlab Solo 7c. Pick–upul e un philips care are si cd player. Iesirea catre boxe se face pe iesirea de casti. Daca in conditiile astea cd urile se aud superb, iar vinilurile se aud \”subtire\”, atunci ar putea fi treaba cu greutatea bratului. Pick-up-ul este nou nout! Cum as putea incerca treaba cu apasarea. Bratul ar trebui sa aibe un sistem de reglaj sau nu-i obligatoriu? Multumesc mult pentru raspunsuri!

    Reply
 26. Avatar
  Cosmin says:

  Salut, am doua boxe Cerwin Vega Ve 12f si un amplificator Harman Kardon HK 670
  La volum mare distorsioneaza, cablu de la boxe la amplificator: Cablu boxe SOMMER CABLE Orbit 225 MKII, HighEnd 2 x 2,50 mm.
  Intrebarea mea este: De ce distorsioneaza din cauza de la amplificator sau din cauza boxelor?

  Reply
  • Avatar
   Cosmin says:

   Sallz, pe langa Harman Kardon HK 670/ Cerwin Vega cv 900 are 210 w rms. E o alegere buna amplificator profesional HK e amplificator Hi-Fi /inalta fidelitate.

   Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Cosmin,
   O mare parte din sistemele Hi-Fi la volum mare distorsioneaza, de aceea incurajez sa nu asculti in distorsiuni ci sub acea limita. Deci daca vrei sa tii chefuri cu sisteme Hi-Fi, da, e posibil la un moment dat sa fie prea tare volumul si sa distorsioneze – caz in care poti usor sa distrugi difuzoarele.

   Insa acum nu stiu ce inseamna tare la ce ai descris aici, ca daca dai volum asa, cat sa asculti mai tare putin dar sa nu deranjezi vecinii de bloc, in cazul ca stai sau ai sta la bloc, atunci poate sa distorsioneze difuzoarele daca sunt deja defecte (- le-ai luat de noi? au distorsionat si pana acum? sau ai tinut un chef dupa care au inceput sa ditorsioneze si la volume mai mici? )

   Daca distorsioenaza la volume doar foarte mari, atunci e cazul sa dai mai incet, pentru ca nu duce sistemul, poti arde difuzoarele.

   Deci daca difuzoarele sunt defecte – membrana rupta, dezlipita, sau bobina descentrata (daca boxele au suferit lovituri/socuri mecanice) poate sa distorisoneze si la volume medii, sau chiar si la volume mai mici. Evident, trebuiesc reparate sau schimbate difuzoarele pentru a se auzi din nou bine, si trebuie prevenita disrugerea lor din nou.

   Mai poate sa distorsioneze si semnalul sau amplificatorul; ca sa vezi ce distorsioneaza, vezi daca distorsioneaza la fel pe oricare din intrarile de linie intri cu semanl in amplificator, sau doar pe una anume? La volume mici, daca tai inaltele, auzi distorsiuni? In casti se aud aceleasi distorsiuni? (atentie la volum deoarece castile se pot distruge si mai rapid decat difuzoarele boxelor daca dai brusc prea tare). Amplificatorul pus pe alte boxe distorsioneaza la fel? Boxele pe alt amplificator distorsioneaza la fel? Fa teste incepand cu un volum mic si crescand usor, treptat, cand auzi distorsiuni, dai mai incet.

   Incearca sa raspunzi punctual la aceste intrebari pe cat posibil si incerc sa te ajut cu diagnosticarea mai departe. Fara sa raspunzi la ce am intrebat nu pot spune exact de la ce este problema pentru ca pot fi, dupa cum observi, multe posibilitati.

   Reply
   • Avatar
    Cosmin says:

    Salut! Scuze ca nu am mai intrat, se pare ca e din cauza amplificatorului, cand dau la trei sfert atunci apare distorsiuni.In rest este ok se aud bine.A si cand misc volumul apare distorsiuni,cand se aude doar o boxa cand se aude amandoua.Are ceva potentiometrul, alta explicatie nu exista. Sigur stii tu o alta explicatie

    Reply
    • armin
     armin says:

     Salut!
     Aici m-ai prins!… asa este, stiu de ce scartaie/fosnaie potentiometrul… se oxideaza contactele in timp, si apar acele distorsiuni.

     Gasesti la Dedeman sau alte magazine de specialitate, de electronice, sau magazine cu piese auto, spray de contacte electrice. Scoti cu grija butonul de volum, plasticul de care prinzi cu mana, iese usor afara, nu forta cu surubelnita ca se poate deteriora, iese cu mana.

     Apoi dai cu spray de contacte spre potentiometru. Daca te pricepi sa demontezi amplificatorul, poti da si dinspre interior direct pe potentiometru, si pe alte potentiometre preventiv. Imediat dupa ce dai, misti pe toata cursa potentiometrul, cu amplificatorul scos din priza, sa se faca bine ungerea peliculei de contact cu spray. Nu e nevoie sa lasi sa se usuce, poti apoi porni amplificatorul si ar trebui ca zgomotele sa dispara.

     Aici e vorba de cele cauzate de potentiometrul de volum. Daca mai sunt celalalte care apar de la trei sferturi din volum in sus, si sunt din alta cauza, alea probabil ca nu dispar.

     Lasa-mi aici un mesaj daca reusesti si functioenaza. 😉

     Reply
  • armin
   armin says:

   Salut. EU nu am mai lucrat cu sistemul asta. Ca urmare iti dai seama ca nu pot spune ca e totul ok, ca apoi tu sa le cumperi si sa ti se arda amplificatorul in timpul unui eveniment si sa zici apoi ca asa am zis eu ca e bine :). Deci nu pot spune. Din pdv al impedantei ar trebui sa fie in regula, insa daca ii dai sa lucreze la volum mare timp indelungat, tinand cont ca nu e vreun amplificator scump, nu as putea spune.

   Eu presonal, recomand sa pui amplificator separat pentru topuri fata de sub-uri.Pentru ca daca am vazut eu bine, frecventa de taiere la subwoofer este 150Hz iar boxele iti redau de la 50 – 22000 HZ, ceea ce inseamna ca plaja de 50-150 iti va fi redata de ambele, cu urmatoarele dezavantaje: se va auzi prea tare acea plaja, si nu prea ai reglaje, decat daca te chinui sa faci o egalizare mai serioasa, si vei pierde putin din puterea topurilor, care daca ar primi semnal doar de la 150 Hz in sus ar putea lucra la un volum mai mare.

   Cu doua amplificatoare, si un procesor de sunet, sau ceva in genul Crossover BEHRINGER CX3400, poti trimite pentru fiecare amplificator gama de frecvente necesara.

   Ar mai fi de luat in considerare si un subwoofer activ, dar iarasi, trebuie sa vezi cu frecventele cum faci, sa nu dai pe topuri decat ce nu reda subwooferul.

   Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Adi,

   Banuiesc ca acele boxe vin deja cu filtru in ele, construit special pentru acele difuzoare. In caz ca vrei sa faci modificari fata de cele din fabrica, nu as putea sa te indrum spre ceva anume. Sunt multe detalii de luat in calcul la alegerea filtrelor si modificare a unor incinte acustice.
   Nu am schimbat niciodata filtre intr-o boxa, nu as putea sa te ajut pe directia asta.
   Dar de ce vrei sa le schimbi? Daca nu suna bie din fabrica, nu stiu daca le poti aduce imbunatatiri. Conteaza difuzorul, geometria cutiei, materialele folosite la fabricarea acestora, si binenteles, filtrele, insa schimband doar filtrele nu stiu daca vei avea parte de o auditie mai calitativa, sau poate nu cu mult.
   Totusi zic sa incerci, mergi cu aceste date tehnice la magazinele de electronice, care vand filtre, si cere acolo o recomandare.
   Poate obtii sunet mai bun, si fara a da prea multi bani.

   Reply
 27. Avatar
  Aurel says:

  Salut!
  Un sfat va rog:
  Amplificatorul are putere totala 1200W max. – echivalent cu 2 x 100W RMS, plus 3 x 40W RMS si impedanța: 4-16 ohmi (față ) 8-16 ohmi (centru, spate)
  si intentionez sa cumpar un set de 5 boxe (HYUNDAI) cu putere totală (3 x 503 plus 2 x 180 W) – corespunde la 1150 W max; impedanta boxa fata 4 ohm, boxe sateliti 4-8 ohm. Ce parere aveti… se potrivesc ? In prezent detin un Genius 5.1 dar care incepe sa scartiie. Nu sunt expert si nici nu am de investit foarte mult. Cu respect va multumesc anticipat!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Aurel,

   Deoarece impedanta de 4-8 ohmi nu este clara, adica nu pot avea si 4 si 8, banuiesc ca ei au scris pe boxe de fapt ce amplificator poti pune la ele, asadar banuiesc ca poti pune si de 4 ohmi, insa… eu as recomanda sa masori cu un ohmmetru boxele si sa vezi exact daca sunt 4 ohmi sau 8 ohmi. Daca sunt de 8 ohmi, poti pune linistit fie amplificator de 8 ohmi fie amplificator de 4 ohmi. Daca sunt de 4 ohmi, pune amplificator de 4 ohmi, NU de 8.

   Cat despre putere, asa cum am mai scris, este irelevant; daca suna bine, e ok, ar fi bine sa le probezi inainte sa dai banii. Daca suna bine, inseamna ca se potrivesc – atentie doar la impedante!!

   Atentie la astfel de sisteme, pentru ca multe sisteme 5.1 vin cu amplificator propriu pentru toate cele 6 boxe, integrat in cutia de subwoofer (caz in care potrivirea de impedante a fost deja facuta in fabrica, deci sunt compatibile din moment ce se vand ca sistem). Alte sisteme vin cu amplificare doar pentru subwoofer, celalalte boxe necesitand amplificare separata. Altele vin complet pasive, necesitand un amplificator pe 6 canale 5.1 pentru fiecare boxa in parte.

   Mai atraga tentia asupra sursei de sunet – daca sursa de sunet pe care o asculti nu este 5.1, sistemul nu isi prea are sensul, se prefera un sistem poate 2.0 sau 2.1. Daca te uiti la filme ce au 5.1 (DVD, BD) sau asculti muzica pe Super Audio CD sau DVD Audio, si ai posibilitatea sa asezi boxele in camera astfel incat sa beneficiezi de sunetul surround, sistemul 5.1 este potrivit/recomandat, altfel, nu prea isi are sensul. Daca asculti mp3-uri dar ai multe boxe… nu va suna mai bine neaparat.

   Reply
 28. Avatar
  Vasi says:

  Buna ziua,
  am primit un set difuzoare semi-profesionale Magnat Soundforce 1200, avand urmatoarele caracteristici:
  – capacitate de incarcare (RMS/max.) – 130/300W
  Impedanta: 4-8 ohmi
  – interval de frecventa: 35-25.000 Hz;
  Te rog sa-mi spui ce specificatii tehnice ar trebui sa aiba un amplificator potrivit pentru aceste boxe.
  Multumesc!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut,

   Deoarece impedanta de 4-8 ohmi nu este clara, adica nu pot avea si 4 si 8, banuiesc ca ei au scris pe boxe de fapt ce amplificator poti pune la ele, asadar banuiesc ca poti pune si de 4 ohmi, insa… eu as recomanda sa masori cu un ohmmetru boxele si sa vezi exact daca sunt 4 ohmi sau 8 ohmi. Daca sunt de 8 ohmi, poti pune linistit fie amplificator de 8 ohmi fie amplificator de 4 ohmi. Daca sunt de 4 ohmi, pune amplificator de 4 ohmi, NU de 8.

   Ca putere poti alege un amplificator ieftin si bun second hand, facut prin anii 80-90, de 40-50w, pentru casa cred ca o sa sune bine si suficient de tare.

   Daca tii cont de imepdanta poti pune orice fel de amplificator la ele, inclusiv unul profesional daca vrei. Conditia este ca sistemul sa functioneze corect, este ca la auditie sa nu distorsioneze difuzoarele. Daca conditiile de impedanta si distorsiuni sunt deci indeplinite, poti pune orice amplificator si il poti folosi la orice volum fara sa se strice ceva.

   Reply
 29. Avatar
  Robert says:

  salut , am si eu o intrebare , asi vrea sa fac o boxa , deocamdata am difuzorul cel mare si vreau sa mai cumpar 2 mici pentru ca asa am si la cealalta boxa , deci intrebarea mea este cand leg cele 3 difuzoare le leg toate pe acelasi fir sau trebuie o legare speciala pentru ca un difuzor sa mearga pe inalte si celalat la bass?

  Reply
  • Avatar
   Armin says:

   Salut, pentru a conecta mai multe difuzoare intr-o boxa, difuzoare care sa reproduca plaje diferite de frecvente, ai mevoie de filtre, acele circuite electrice pasive ce se pun in interiorul boxei, si care separa frecventele pentru fiecare difuzor in parte. Atentie ca numarul de difuzoare nu coincide totdeauna cu numarul de cai, pot fi boxe cu 3 difuzoare insa doar doua cai de exemplu. Vezi cum e facuta boxa cealalta si incearca sa faci la fel, ideal ar fi sa ai si difuzoarele si filtrele la fel in cele doua boxe.

   Reply
 30. Avatar
  John says:

  Mulțumesc Armin! Ar trebui să precizezi, dacă se poate, și cum stă treaba (mă refer la faptul cum se comportă boxele, amplificatorul, ce se poate defecta) atunci când amplificatorul este, de exemplu, un sistem de 6 ohmi (120W), și pui boxe de 8 ohmi cu putere mai mică de 120W, în primul caz, și mai mare de 120W, în al doilea caz (spuneai că puterea amplificatorului scade dacă boxele au impedanța mai mare, dar cum rămâne cu wații de la boxe? Câți trebuie să fie? E ca în cazul cu aceeași impedanță, să nu fie sunetul distorsionat?) Mulțumesc încă o dată și toate cele bune!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Nu trebuie sa te chinui sa le potrivesti ca putere; e bine sa fie apropiate in sensul ca daca ai boxe de 800w si amplificator de 15w este un sistem dezechililbrat; nu se strica nimic, dar nu vei folosi boxele la potentialul lor maxim.

   Dar daca ai boxe de 120w si amplificatorul este de 40w, 100w, sau 220w este in regula. Conditia este sa nu distorsioenze si sa se potriveasca impedantele.

   Pe un amplificator de 6 ohmi, boxele de 120w la 8 ohmi vor suna mai incet la acelasi volum al amplificatorului, fata de boxele de 120w la 6 ohmi, in ideea ca restul specificatiilor boxelor ar fi identice, modele similare de la acelasi producator. Insa cata vreme se respecta impedanta ca sa nu se arda amplificatorul, se pot face orice combinatii de putere cata vreme nu se aud distorsiuni, fara sa se strice nimic.

   Insa atentie la sistemele dezechilibrate, la care desi se poate asculta muzica, si nu se strica nimic, nu suna bine si nu le poti folosi la potential maxim.

   Reply
 31. Avatar
  john says:

  Salut. Am o combină Sony CMT-CPZ2 (model 2006). Impedanța este de 4 ohmi. Boxele originale pe care nu le am, erau de 65w+65w. Întrebare: Pot să pun subwoofer de 6 ohmi (130W) sau de 8 ohmi (150W) și o boxă de 6 ohmi (30W) sau de 6 ohmi 60W sau 90W)-am mai multe boxe de la diferiți producători. Aș dori, dacă se poate, să completezi articolul în sensul: dacă cineva are, de exemplu o combină cu impedenață de 6 ohmi și care scoate la 2 boxe (80W+80W), poate conecta boxe cu impedanța de 6 ohmi sau mai mare și boxe cu puterea cuprinsă între X WAȚI și X WAȚI, ca să nu se ardă ceva. Mulțumesc!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut John,

   Intr-adevar nu reiese poate foarte clar din articol, pentru ca am insistat pe impedante mai mult decat pe putere.
   Am completat articolul, vezi in finalula cestuia raspunsul.

   Reply
 32. Avatar
  Cezar says:

  Salut,
  Am si eu o intrebare de incepator….am conectate la in smart tv samsung 32f5700 prin mufa rca-jack(park se numeste) un amplificator TOA A-1812 si 2 boxe sony-SS-MF45OH…problema mea este k atunci cand conectez la tv un smartphone tot samsung sau o tableta prin screen mirroring sau DLNA si vr sa dau muzica de ex…nu se aude in boxe….dak ma uit la tv pe un post sau un film dupa un stick se aude in boxe.
  Multumesc anticipat.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut,
   Nu se aude in boxe, dar se aude pe smartphone sau nu se aude deloc?
   Verifica in manualele de utilizare ale dispozitivelor daca legaturile si conexiunile sunt corecte. Nu ma refer la boxe si amplificator, care par a fi in regula, ci la smartphone si TV.
   Daca de pe stick zici ca se aude, ar trebui sa mearga si de pe smartphone, vezi setarile celor doua.

   Reply
 33. Avatar
  Marius says:

  Salutare ! Am si eu o intrebare . De ceva vreme a inceput sa imi caraie o boxa si nui din cauza boxei daca o pun pe celalalt canal ( are 2 canale ) se aude bine nunteleg dc dintrodata a inceput sa caraie . Ce as putea face ?

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Marius,

   Deci boxa care caraie daca o muti pe canalul celalalt nu mai caraie. Dar daca muti boxa care NU caraie pe canalul unde a fost boxa care caraie, cum face, merge OK sau caraie astalalta?

   Daca caraie astalalta, va carai orice boxa pe acel canal, inseamna ca ai o problema fie cu cablul de boxa (daca ai schimbat doar boxele fara cablu intre ele), fie cu cablurile interconect, fie cu sursa audio, fie cu acel canal al amplificatorului.

   Verifica daca face la fel si daca schimbi sursa – pune de pe alta scula audio muzica pe alta intrare din amplificator, cu alt cablu si vezi daca mai face. Daca face, probabil e amplificatorul. Daca nu face, probabil e cablul interconect sau sursa de muzica.

   Caraitul este influentat de volum sau nu? – daca dai mai tare din amplificator, se da si fasaitul mai tare?

   Daca scoti din amplificator sursa de muzica (adica scoti cablul interconect de pe intrare) mai fasaie?

   Incearca sa imi raspunzi punctual si incerc apoi sa te ajut cu ulterioare alte teste pentru diagnosticare.

   Reply
 34. Avatar
  radu says:

  am si eu un amplificator la care am culorile alb si rosu … nu stiu care e plus si minus. vreo idee de cum as putea afla? multumesc!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Radu,
   In general pentru intrarile audio de semnal de linie, pe amplificatoare gasesti acea pereche de mufe alb si rosu, care, fiecare dintre ele are “plus” in mijloc si este inconjurat de “minus” pe margine – am pus ghilimele pentru ca nu este chiar corect “plus” si “minus”, acel minus fiind “masa” si acel plus fiind asa numitul “fir cald”. Culorile reprezinta canalul stang (alb) sau drept (rosu), fiecare dintre cele doua canale avand cate doua fire (masa si firul cald) pentru a conduce semnalul de linie la amplificator pentru ca acesta sa il amplifice la un nivel de semnal pentru sistemul de difuzoare. Iar pentru difuzoare mufele de pe amplificator au in general culorile negru si rosu, rosu fiind acel “plus” iar negru fiind acel “minus”, pentru fiecare canal in parte.

   Pentru mai multe detalii, este indicat sa citesti si sa intelegi manualul de utilizare al amplificatorului pe care il folosesti, si sa faci conexiunile in cunostinta de cauza, pentru a obtine o auditie buna si pentru a nu deteriora aparatele electronice din sistemul de sunet.

   Pentru a conecta o sursa de sunet pe intrarea unui amplificator se gasesc cabluri interconect gata facute, la care trebuie doar sa respecti culorile si sa legi corect iesirea din sursa de sunet la intrarea in amplificator, fara sa iti mai bati capul cu plusul si minusul semnalului.

   Reply
 35. Avatar
  Razvan says:

  Salut. Am un amplif Denon 1306 cu 2 canale. Pe A am un sist 5.0 Jamo, de 6 ohmi. Pe B pot sa pun 2 boxe. Ca sa pot da drumul concomitent si la A si la B, toate boxele tb sa aiba intre 10-12ohmi. Inseamna ca pt 2 boxe suplimentare tb sa le schimb pe cele 5 de pe A. Exista vreo varianta de conversie a celor 5 la 12ohmi sau ce se intampla daca pun pe B doua boxe de 8-10ohmi (canalele A si B deservesc camere diferite).
  Multumesc

  Reply
 36. Avatar
  David says:

  salutare.am o boxa de bass peavey eurosys sub de 150W rms cu impedianta de 8 ohm pe care vreau sa o folosesc doar ca subwoofer..problema este ca este pasiva asa dar nu stiu exact ce fel de amplificator ar trebui sa cumpar cat sa faca exact ceea ce imi doresc..m-am uitat la un Behringer Europower EPQ1200,credeti ca va fi ok sau va rog,dati-mi ceva sfaturi cam in acelas buget.Va multumesc!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut David,
   Cred ca acest amplificator este destul de puternic pentru acel difuzor, ca putere nu cred ca e vreo problema. Atentie doar la partea de crossover, cum se impart frecventele, din ce am vazut, amplificatorul acesta Behringer are crossover la 100 Hz, asta inseamna ca ce este peste 100 HZ va trebui sa preia restul sistemului de boxe, ca sa sune bine. Sau, daca o sa folosesti crossofver separat, atunci nu mai conteaza ce scrie pe amplificator pentru ca setezi impartirea frecventelor de acolo pentru sub si restul sistemului.

   Reply
   • Avatar
    David says:

    In primul rand iti multumesc pentru raspuns si pt informatii.stiu ca este mult prea puternic dar nu am gasit nimic pe 8 ohm sa scoata 300W in total exceptand bridge-ul iar pe viitor ma gandesc la faptul ca pot sa mai adaug cate ceva:D..sistemul este pentru o biserica asa ca nu se pune problema veciniilor.App din cate am citit boxa are un crosover incoporat si iesire pentru ce este peste dar este bine de stiut.(sigur voi citi manualul de utilizare:D)

    Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Gaby,

   Da, se potrivesc!
   DAR: conecteaza-le, asculta-le impreuna si vezi daca iti place TIE cum suna impreuna!

   PS: atentie la impedante!

   Reply
 37. Avatar
  ionut says:

  multumesc pt raspunsul prompt. am fost azi la avstore si am testat zensor 3, ikon 1 mk2 si zensor 7. ghici ce am ales? am ales zensor 7. soundstage-ul este bogat cu toate ca m-a impresionat ikon 1, dar le-am cumparat la un pret imbatabil. recomand seria ikon mk2 de la dali. in fine cred ca in cateva luni voi avea alte preferinte (hih). pe toate forumurile de specialitate am regasit raspunsul tau in alegerea unor boxe. este obiectiv si nu prea place multora. mutumesc inca o data pt sfaturi si numai bine

  Reply
 38. Avatar
  ionut says:

  salut! ajuta-ma te rog cu un sfat. am amp marantz pm 6005 si boxe focal 716. Inaintea focal-urilor am avut zensor 5. mi-au placut tare mult pe voce acele boxe dar nu ma multumea basul. acum am destul pe focal dar cred ca mi-am dat seama ca si zensor 5 erau potrivite pt un bas dar numai ca m-a inselat camera care are 25m2 iar distanta de ascultare de 2-2.5m. acum dau focal-urile si sa ma axez pe boxe de raft dali zensor 3, dali ikon 1 mk2 sau dali ikon 2 mk2? ajuta-ma cu un sfat.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Ionut,

   Din pacate, asa cum am mai scris, nu te pot ajuta cu un sfat in sensul asta, sau cel putin nu la modul la care te astepti. Nu pot si nu e corect sa dau un sfat ca boxele X sunt mai bune decat boxele Y. Experienta mea in auditie de boxe difera complet de a ta, si camera in care eu am ascultat difera de camera ta. Daca as avea aceleasi boxe ca si tine, camera ar suna diferit, si gusturile noastre pot sa difere; daca mie imi plac boxele X la mine in camera, aceleasi boxe la tine in camera s-ar putea sa iti placa sau nu, la fel si boxele Y. Nu ar avea sens sa zic “ia-ti boxele Y”, tie s-ar putea sa iti placa mai mult boxele X, si la urma urmei de ce sa te iei dupa gusturile si preferintele altora, cand TU asculti muzica la ele?!

   Asadar, ca sfat ar fi cam urmatorul: daca poti, testeaza la tine in camera boxele pe care le-ai mentionat, si alege dupa gustul tau personal. Daca nu poti face asta, mergi la un magazin si asculta respectivele boxe in magazin – nu ai sunetul camerei tale acolo, dar cel putin poti compara boxele in acelasi context, o pereche cu cealalta, si iti faci o idee. Daca nici asta nu ai posibilitatea sa faci, ia-ti ambele perechi de boxe, testeaza-le la tine in camera (sa ai in vedere si timpul de “ardere”, de rodaj), si apoi vinde perechea care nu este pe gustul tau – oricum va fi in stare impecabila chiar daca nu le mai dai la pretul la care le-ai luat, iti asumi acea pierdere, considerand ca atat te costa ca sa testezi boxele si sa alegi exact ceea ce iti place foarte mult.

   Desi nu este sfatul la care banuiesc ca te asteptai, asta am eu de zis, asa as face eu, si asa sfatuiesc si pe altii. Imi pare rau ca nu pot sa iti zic modelul de boxe pe care sa il alegi, dar daca faci cum te-am sfatuit, sunt convins ca vei fi multumit de alegerea facuta.

   Reply
 39. Avatar
  ionut says:

  Buna ziua
  Am un receiver pioneer 416vsx si as vrea sa il fac 2.1 si nu stiu daca:
  1. Subwooferul trebuie sa aibe filtru de trece joase?
  2.la care din cele doua iesiri de sub trebuie legat? Cea cu pre out sau cea simpla?
  Va multumesc
  ps. Foarte bun si util articolul

  Reply
  • armin
   armin says:

   Buna ziua,
   Din ce vad eu intr-o poza a aplficatorului, acest amplificator are o singura iesire de subwoofer, adica cea PRE OUT. Poate ati confundat pe cea de sus unde scrie 5.1 CH INPUT – aceea este INTRARE, nu iesire. Daca subwooferul dvs este activ, adica are in el si amplificatorul sau, cel mai probabil are deja si filtru trece-jos integrat, caz in care il conectati la iesirea PRE OUT a acestui amplificator, si veti avea control separat de volumului si din el direct, si din amplificator pentru celalalte 5 canale. Unele amplificatoare au a sasea iesire, pentru subwoofer, in acelasi fel ca si pentru cele 5 canale, adica mufele din chenarul SPEAKERS, pentru subwoofer-e pasive care nu au amplificator, si probabil nici filtru. Nu am folosit astfel de sisteme, mai puteti gasi informatii despre tipurile de semnal si conexiunile aferente, in manualul de utilizare al amplificatorului.
   Asadar, puteti incerca legarea la PRE OUT, nefiind alta oricum. Daca subwooferul este pasiv, deci fara amplificare, aceasta iesire nu va ajuta, pe ea fiind un semnal de linie, mult prea mic pentru a duce un subwoofer, dar nu cred ca este cazul.
   Sper sa va fie utile informatiile, multumesc!

   Reply
 40. Avatar
  Eduard Mihai says:

  Pentru cine nu si-a cumparat inca un sistem, am gasit eu unul super ieftin si bun! Sistem Boxe Pasive 5.0 Mission Surround MV Cinema Pack, doar ca nu il pot pune aici pentru ca nu e frumos sa pun link-uri de vanzare prin afiliere la altii pe site, asa ca ramane sa il gasiti voi pe google… oricum, eu nu detin acel sistem, am vrut doar sa fac niste bani, sperand ca voi veti fi multumiti de sistem.

  Reply
 41. Avatar
  Andrei materel says:

  Sal . Am un amplificator yamaha ax-1050 iar pe canale i-mi arata minim 6 ohmi. Cu ce riscuri pot conecta doua coloane de 4 ohmi și 80 de w iar în cazul în care sar arde amplificatorul.. ce boxe mi-ai recomanda.mentionez ca stația e de 370 de w. Mulțumesc.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut!
   Daca conectezi boxele de 4 ohmi riscul este sa arzi amplificatorul; e posibil ca acesta sa aiba ceva protectii si sa nu se arda efectiv, ci la incalzirea finalilor in exces, peste o anumita limita sa intre protectia, iti opreste sunetul pe iesirile de boxe pana cand se racesc finalii sub o anumita temperatura; recomand sa nu incerci, daca se strica protectia, se ard finalii. Iti recomand o pereche de boxe de minim 6 ohmi, asta inseamna ca si 8 poti sa pui lejer, cauta ceva ce iti place cum suna, poate asemanator cu ce ai deja dar de 6 sau 8 ohmi. Sau, daca iti plac boxele mai mult, cauta sa schimbi amplificatorul, cu unul care suporta si boxe de 4 ohmi. Alege varianta cea mai convenabila dintre cele doua.

   Reply
 42. Avatar
  tibi says:

  salut armin! am promis ca revin dupa ce-mi cumpar o pereche de boxe pasive; pana la urma mi-am luat Boston Acoustics A25 (am prins si o promotie la ele); pot sa-ti spun ca sunetul e excelent pentru ceea ce imi trebuie mie deocamdata si fara efort financiar considerabil; pentru reamintire, mentionez ca sistemul meu audio il folosesc intr-o sufragerie normala de apartament si este format din: smart tv samsung UE40F6400 (pe post de player), amplificator pioneer A20K legat cu cablu jack-rca la iesirea de casti a tv-ului si in final boxele legate la amplificator; de fapt sistemul functioneaza astfel: muzica, filmele etc. sunt stocate pe 2 hdd-uri externe legate la un laptop, pe laptop am instalat un client de server (PLEX Media Server); apoi pe tv am instalat aplicatia Plex (functioneaza pe tv-uri smart, pe telefoane mobile, pe tablete etc); tv-ul se conecteaza la plex media server (care are ip-ul laptopului in cazul meu) si pot sa fac streaming pe tv la muzica, filme etc toate aflate pe hdd-urile externe conectate la laptop; bineintele ca tv-ul si laptopul trebuie sa fie conectate la aceeasi retea locala wireless; sper ca m-am facut inteles 🙂 totul functioneaza excelent pe tv: filme mkv cu subtitrare, tv-ul citeste diferite formate de muzica mp3, wav, flac etc.
  vroiam sa aflu si parerea ta la urmatoarele intrebari:
  – crezi ca pot obtine un plus de calitate a sunetului daca in loc de iesirea de casti e tv-ului folosesc iesirea audio optica, la care leg un dac (spre exemplu ceva ieftin http://www.avstore.ro/dac-uri/fiio-d07/) si apoi ma leg la amplificator pe rca-uri?
  – obtin un plus de calitate daca im iau un player dedicat in loc sa folosesc tv-ul ca player? (ma refer la sunet)
  – am observat ca daca am tv-ul pe mute se aude un fasait in boxe (destul de suparator) si un carait atunci cand ma “plimb” din telecomanda prin meniurile tv-ului; mentionez ca atunci cand lansez un film sau ascult muzica acel carait dispare; crezi ca e amplif-ul prea slab sau e din cauza ca am routerul de net aproape de boxe? (am citit niste pareri pe un forum si era cineva care zicea treaba asta cu routerul)
  – boxele au venit cu niste picioruse de cauciuc cu adeziv (sa le zicem spike-uri :)) care se pun la baza astfel incat boxele sa nu stea direct pe jos; deocamdata asa le folosesc, boxele stau pe parchet in stanga si in dreapta tv-ului; ar fi bine sa iau totusi niste suporti astfel incat boxele sa fie ridicate la nivelul urechilor?
  multumesc pentru tot, sper ca nu te-am plictisit 🙂

  Reply
  • armin
   armin says:

   Fain, sa le folosesti cu placere!
   Incerc sa raspund punctual:
   Personal nu am testat acel DAC, fara un test audio, nu as putea sa imi dau cu parerea. Daca are legatura cu acel zgomot care il auzi navigand in meniuri, este posibil sa scapi de el avand un alt DAC, dar nu neaparat. Iar as fi curios daca acel fasait DISPARE sau este ACOPERIT de sunetul filmului.

   Deci daca TV-ul e pe MUTE si dai drumul la film, dispare acel zgomot? Daca zic baietii ca e de la router, incearca sa tii routerul mai departe de TV. Nu am patit, nu stiu ce sa iti zic sa faci in cazul asta exact.

   Daca pui acele picioruse la boxe, cel putin nu se zgarie boxele de la parchet. Spike-urile sunt utile si pentru a nu transmite vibratiile boxelor podelei, insa fiind boxe de raft, bookshelf, e indicat ca difuzorul de inalte al lor sa fie la nivelul urechilor cand asculti, sau te uiti la un film. Asta e primul lucru pe care eu l-as face: stative de boxe pt inaltimea optima, o sa se auda mult mai bine, eu daca nu aud bine inaltele parca nu pot sa vad nici filmul, daramite sa ascult muzica. Abia apoi vezi cu routerul si fasaitul…

   Vezi rafturile sa fie stabile, sa nu cada la cea mai mica atingere.

   Mai poti face o chestie: pentru filme, poti scoate sunetul din laptop in loc de TV? poate scapi de fasaitul ala, dar vezi sa nu ai delay intre ele… daca scapi, poate e de la TV si probabil un DAC extern te-ar scapa de el; ai putea sa testezi un DAC inante sa dai banii pe el?
   Daca rezolvi, te astept sa revii sa ne povestesti cum ai rezolvat, poate mai e cineva in situatia asta si il putem ajuta cu niste informatii.

   Merci, te mai astept!

   Reply
   • Avatar
    tibi says:

    multumesc pentru raspunsul tau!
    totul s-a rezolvat cu dac-ul despre care iti ziceam si o pereche de standuri; cu dac-ul pus pe iesirea audio optica a tv-ului zgomotul a disparut total, totul functioneaza perfect; aveai dreptate cu difuzorul de inalte, sunetul s-a imbunatatit considerabil cu boxele suite pe standuri.
    multumesc mult pentru toate sfaturile!

    Reply
    • armin
     armin says:

     Cu placere, si alta data! Zgomotul ala atunci, il producea televizorul, pe iesirea analogica, iar pe cea digitala sunetul era curat, si cu DAC-ul ai reusit sa folosesti acel semnal, curat. Fain ca iti merge, auditii faine!

     Reply
 43. Avatar
  tyby says:

  multumesc f mult pentru raspuns si promtitudine. Pentru ca nu sunt un cunascator in domeniu si pentru ca de curand am pus in practica ideea sunt convins ca sunt un alergator pe muchie de cutit! Dar… sunt atat de incantat incat vreau sa risc!
  nu stiu nici macar care este diferenta dintre TA-F si TA-N la auditie si aleg ca un nepriceput exclusiv dupa pret si estetica…
  Important in mod deosebit (pt mine) este daca sistemul construit va fi capabil sa redea toate tipurile de muzica in conditii foarte bune. Spatiul amenajat este o incapere de mansarda de 30mp si binenteles ca as putea sa folosesc acolo TA-N 77ES dar nu pricep (scuze daca sunt ridicol) ce posibilitati are o astfel de amplificare si ce plaja de impendanta si putere ar trebui sa aiva incintele. Cu respect !

  Reply
 44. Avatar
  tyby says:

  am fost impresionat de sistemul creat de sony gerchy si am decis sa fac si eu unul. problema este la amplificare si boxe. considerand ca voi folosi doar amplificatoare es ce boxe imi recomanzi : vintage sau noi; de la aceiasi firma sau altele care sa aiba un randament mai bun; sa le construiesc singur cu difuzoare vintage sony sau cu difuzoare noi? Investitia e mare si nu as vrea sa clachez la sfarsit!!!!!!!!!!!!!!

  Reply
  • armin
   armin says:

   “impresionat” ce inseamna? l-ai ascultat sau ai citit despre el? De recomandat boxe e destul de greu, pentru ca intervine un factor subiectiv, si apoi mai conteaza incaperea unde le pui, banii disponibili, etc. Daca iei amplificator ES… e foarte OK. Incearca boxele sa le auzi, oricare ar fi ele, nu le cumpara (doar) dupa date tehnice, si nu trebuie sa fie musai de la aceeasi firma, ba chiar ai putea sa testezi alte firme care sunt recunoscute pentru boxe de calitate. Ia intai amplificatorul, si apoi poti merge cu el intr-un magazin sa asculti boxele. Fara sa le asculti cred ca merita sa dai bani doar daca e un pret la care le-ai lua si daca nu iti plac si urmeaza sa iei altele, adica pret foarte foarte mic. Recomand sa nu iti FACI boxe pentru amplif ES… decat daca esti pasionat si ai mai facut asa ceva, si stii exact ce faci. Daca acum te pui sa inveti, si sa studiezi tot ce trebuie, in fine, nu e rau sa incerci, dar si asta costa niste bani si timp, sa testezi, apoi trebuie un filtru adecvat… nu e simplu. Eu recomand deci sa cumperi niste boxe facute de o firma cunoscuta, renumita pentru boxe Hi-Fi, si sa testezi pe amplificatorul tau respectivele boxe, fie ele vintage sau noi. Eu personal in prezent merg pe boxe Hi-Fi vintage, si sunt foarte multumit. Am ascultat si boxe noi care suna foarte bine. Merita sa ai rabdare sa testezi, pentru cele vintage e simplu: suni vanzatorul (actualul proprietar) si mergi la el cu amplificatorul sa testezi. Fa asta cu cateva seturi de boxe, si apoi cu cateva dintre cele noi din magazin, si vezi ce iti place mai mult. E foarte important CE ITI PLACE, nu datele tehnice (afara de impedanta, si alte date esentiale), nu ce scrie in revista X, nu ce zice vanzatorul, nu ce zic prietenii, nu firma care o scrie pe boxe. Daca SUNA BINE pentru tine, alea sunt cele mai bune boxe – evident in cazul unor boxe vintage verifici integritatea boxelor, a difuzoarelor, etc.
   Sa recomand o firma anume ar fi eronat, nu pot face asta. Mai ales ca nici eu nu le-am auzit pe toate, si daca le-as fi auzit, ar fi o alegere subiectiva. Compara cateva seturi in auditii, si iti vei da seama ca ceea ce tie iti place, nu depinde de firma, model si date tehnice; sa sune excelent e ceea ce conteaza cel mai mult.

   Reply
 45. armin
  armin says:

  Salut Tibi!
  TV-ul il conectezi pe una din urmatoarele intrari: TUNER, SACD/CD, AUX, NETWORK, sau RECORDER IN, oricare dintre acestea fiind intrari de linie, iar apoi selectezi din amplificator intrarea pe care ai bagat TV-ul, oricare ar fi ea, daca ai pus pe AUX sa zicem, selectezi AUX pe amplificator. RECORD OUT este iesire, din care iese semnal de linie pentru a fi introdus in alt aparat (amplificator, sau orice tip de recorder, etc) iar PHONO este intrare pentru pick-up cu doza electromagnetica de tip MM, acolo e recomandat sa nu bagi nimic altceva decat pick-up cu doza electromagnetica.

  Deci pe scurt, oricare dintre intrarile de linie enumerate.

  Reply
 46. Avatar
  tibi says:

  salutari! vreau sa spun de la inceput ca sunt incepator pe partea de audio, asa ca scuze pentru intrebarile stupide; tocmai mi-am achizitionat un amplificator modelul http://www.emag.ro/amplificator-pioneer-negru-a-20-k/pd/ETSWTBBBM/ pe care vreau sa-l leg la un tv modelul http://www.emag.ro/televizor-smart-3d-led-samsung-40f6400-101-cm-full-hd-ue40f6400awxxh/pd/E57HNBBBM/ prin jack-ul de casti din tv, iar la amplificator prin rca-uri; pana imi cumpar niste boxe mai de doamne-ajuta vreau deocamdata sa scot sunetul de la tv printr-un sistem 2.1 cu subwoofer modelul http://www.emag.ro/boxe-philips-25w-spa3300/pd/E6T2MBBBM/ (doar asta am acum in casa); acest sistem ma gandesc sa-l introduc in iesire jack de casti de la amplificator (numai acolo se poate ptr ca boxele sunt legate intre ele rezultand un singur jack care se introduce in subwoofer – asa este sistemul respectiv construit); intrebarea este daca se poate face treaba asta, sistemul o sa functioneze avand in vedere diferenta de putere dintre sistemul de boxe si amplificator etc; mentionez ca impedanta nu apare niciunde pe boxe sau subwoofer; multumesc si astept un raspuns.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Tibi!
   Ce spui aici posibil tehnic este, insa nu este o practica buna, din mai multe motive. Adica daca volumul de la amplificator e mic, nu se arde nimic, insa amplificatorul nici nu foloseste la nimic :). Boxele 2.1 au in ele deja un amplificator, de putere suficienta pentru acel sistem. Nu se justifica introducerea lor in iesirea de casti de la amplificator, ci este suficienta introducerea aceleiasi mufe de la ele, in iesirea de casti de la televizor – va suna la fel cu mentiunea ca amplificatorul Pioneer va sta nefunctional pana nu ii cumperi si lui boxe aferente, si se exclude astfel posibilitatea de ardere a sistemului 2.1 – daca bagi in el ce scoate un amplificator, e mult peste ce poate el sa accepte pe intrare si se poate defecta. Dar mai tare nu va suna, si nici mai bine. Deci daca iti permite conectica, leaga sistemul 2.1 direct la televizor, o sa fie ok si nu se arde nimic.
   Cand iei boxe, sigur, poti pune Tv-ul prin amplificator si boxele sale renuntand la 2.1.
   Te rog scrie-mi inapoi daca ai reusit si daca e ok rezultatul sau daca intampini alte probleme. Merci!

   Reply
   • Avatar
    tibi says:

    Multumesc pentru raspunsul tau.
    Intrebare pentru viitor (cand o sa-mi iau boxe, sper sa fie curand ) : cea mai buna varianta de conectare a Pioneerului la tv este aceasta cu jack (tv) si rca-uri (amplificator) sau am si alta varianta mai buna? (bineinteles pentru modelele de tv si amplificator pe care le am). Daca ar fi sa-mi recomanzi un model de boxe pasive, care ar fi acela? (ceva pana intr-o mie de lei)

    Reply
    • armin
     armin says:

     Da, cu jack-RCA legi TV-ul de amplificator, altfel nu ai cum. Incearca sa folosesti un cablu bun; nu cel mai scump, dar nici din alea cu 5 lei :). Considera si lungimea lui, in functie de unde va sta amplificatorul; cauta sa fie un cablu solid, cu mufe bine construite, mai “sanatos”.

     Cu boxele e greu de recomandat un anume model, tocmai de aceea am scris acest articol, pentru a te orienta spre ce ai nevoie. Nu cunosc foarte multe variabile, printre care cea mai importanta este cum suna un anume tip de boxe din magazin, pe care eu nu le-am mai ascultat pana acum, deci nu ti le pot recomanda. Daca urmaresti ce scrie in articol, si apoi alegi cu urechea, nu cred ca vei da gres. Asculta-le inainte sa dai banii. Pot fi mai mici pentru raft, sau pentru podea, pot fii inchise sau cu bass reflex… multe variabile, nu stiu precis ce ai vrea, si nici cum suna. Ai posibilitatea sa mergi la un magazin sa asculti cateva perechi sa vezi cam ce ai vrea? Nu trebuie sa fie Pioneer, trebuie sa iti placa cum suna :). Compara-le in magazin mai multe perechi, preferabil fara corectii de ton, pentru a nu pacali urechea. Si apoi cauta si in alt magazin, nu te grabi cand le cumperi. Citeste si review-uri pe net de la oameni care deja au un anume model, si vezi pareri. Eu am niste Pioneer mai vechi si sunt foarte multumit, nu stiu cele noi daca suna bine in raport cu banii dati. In magazin daca aia nu au cu ce sa le testeze, le poti propune sa mergi cu amplificatorul tau, si redai printr-un cablu jack-RCA de pe telefon o melodie pe care o cunosti, si iti faci o idee. Dupa ce iti iei si boxe, as fi curios sa revii aici si sa imi scrii ce ai ales si cum iti place sistemul final. Merci!

     PS: atentie la impedanta boxelor, insa nu cred ca vei avea probleme, pentru ca amplificatoru Pioneer suporta de la 4 ohmi in sus, deci cam merge pe orice boxe.

     Reply
   • Avatar
    Florin says:

    Salut.
    Am cumparat 4 boxe, foarte ieftine si as dori sa imi dai un sfat in legatura cu amplificatorul si legatura dintre ele. Doua din ele se numesc: jambo gf 25 si au specificatiile:
    configuration- 2 way bass reflex tweeter protection,
    Sort term-250w
    Long term 150w
    Impedance 4-8 ohm
    Si celelalte doua se numesx: genexxa gx-206
    Specificatiile:
    Power handing 60 watts
    Frequency response 40- 20,000 hz
    Efficiency 90 db(1w/1m)
    Impedance 8 ohms.

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?