Ce este egalizarea RIAA?

Egalizarea RIAA este o procedura standardizata de inregistrare si redare a discurilor vinyl (pentru pick-up-uri), stabilita  de Recording Industry Association of America (RIAA).

Scopul egalizarii RIAA este sa permita un timp mai mare de inregistrare pe discuri, imbunatatirea calitatii sunetului, si reducerea latimii canalului (santuletul spiralat de pe disc, prin care acul de pick-up aluneca si citeste inregistrarea) pentru a elimina distorsiunile cauzate la redare de miscarea – altfel prea ampla – a acului de citire.

Curba egalizarii RIAAEgalizarea se face prin diminuarea frecventelor joase si amplificarea frecventelor inalte la inregistrare, si invers la redare, rezultand in final un raspuns ne-alterat in frecventa, dar cu frecventele inalte reduse se reduce totodata si zgomotul de fond pe frecvente inalte – click-uri si fasaituri datorate mediului de inregistrare.

Limitand frecventele joase, se limiteaza si miscarea fizica facuta de acul cu care se inregistreaza  iar apoi cel cu care se citeste discul.

Astfel santuletul, sau canalul facut pentru inregistrare fiind mai ingust, pe o anumita suprafata data a discului, incap mai multe astfel de santuri, mai precis de spire, ajungand deci la un timp mai mare de inregistrare.

Acest fapt mai aduce inca un avantaj, anume ca si acul cu care discul este citit la redare face o miscare mai scurta ceea ce induce distorsiuni mai mici, si prelungirea duratei de viata a discului, pentru ca nu distruge fizic discul atat de pronuntat.

record-vinyl-discuri-muzica

Din acest motiv pick-up-urile cu doza electromagnetica le conectam la amplificator pe intrarea “PHONO”, si nu vreuna din intrarile de linie. La fel si la mixerele de DJ. Doar acea intrare trece semnalul inainte de amplificarea finala, printr-un preamplificator cu corectie RIAA.

Iar pe amplificator langa mufele de intrare PHONO, avem si un surub pentru conectarea pick-up-ului la firul de masa (Ground) al amplificatorului. Pe langa un cablu stereo, fie separat, fie lipit de el, de la pick-up avem inca un fir, de obicei prevazut cu un papuc in capat, in forma de potcoava, care se strange cu acel surub de sasiul amplificatorului, reducand zgomotul de fond produs de doza electromagnetica si cablu.

Cam atat despre egalizarea RIAA. Un articol scurt dar sper sa fie folositor.

Daca iti place acest articol, da-mi un Like.
Daca il consideri util si pentru altii, da-mi un Share.
Iar daca nu ti-a placut, invita vreo 10 prieteni sa dea Like si Share 🙂.

Merci ca ma citesti!

Armin

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?