Hello Moto!

Cum suna o motocicleta inregistrata stereo?

Cum suna o motocicleta inregistrata stereo? Pai daca o inregistrezi bine, suna bine!

Un prieten de-al meu si-a cumparat o motocicleta chopper Yamaha XV 1700 cmc si am dat fuga la el sa o si inregistrez. Am auzit-o cum suna inainte, si nu-mi venea sa cred, adica in loc sa imi vina sa ma car cu ea, imi venea sa o ascult! Si am zis …trebuie neaparat sa o intregistrez!

Asa ca am mers la el cu aparatura necesara, si ne-am pus pe inregistrat. Afara ploua usor si noi am stat in curte sub un acoperis… pentru motociclete. Avea mai multe motciclete acolo dar una dinre ele era subiectul nostru de interes.

Moto-yamaha-inregistrari-stereo

Sculele ce le-am avut eu la dispozitie: 

 • Laptop cu Adobe Audition 1.5
 • Placa de sunet externa Focusrite Saffire  6 USB
 • Un microfon wireless dinamic ElectroVoice NHTU-N7
 • Un microfon condensator electret cu baterie incorporata de 1.5V Unitronic ECM-1040
 • O pereche de casti Sennheiser HD 205 pentru monitorizare
 • Cablurile aferente
 • Motocicleta Yamaha XV 1700 cu teava de esapament Cobra, deci nu originala cu care vine din fabrica
 • Aparatat foto Pentax K200D pentru poze

Unul din microfoane, cel dinamic, l-am tinut in mana, iar celalt pe husa de la aparatul foto, din lipsa de stativ. Am cautat o pozitie in care sa sune bine, si sa nu imi bata aerul ce iese cu presiune din teava de esapament, direct in microfon, stricand inregistrarea, asa ca le-am tinut inainte de gura de evacuare a tevii.

Am reglat nivelul de inregistrare din placa de sunet (atentie, nu din soft!) astfel incat sa nu imi bata pe rosu, sa nu distorsioneze nici atunci cand turez putin motorul, si dupa cateva probe am dat drumul la inregistrare. De la pornire, mers la relanti, turat de cateva ori si apoi oprit. Totul a durat un minut. Inregistrarea s-a facut la 32 biti / 48KHz, pentru o calitate mai buna.

Asa ca pentru un minut util de inregistrare am consumat cam 2 ore cu logistica, pregatirea, pozele, etc.

Dar s-a meritat, pentru ca odata ajuns la calculator cu inregistrarea, (nu am vrut sa prelucrez pe laptop) am prelucrat putin materialul si a iesit excelent.

Prelucrarea materialului audio s-a facut la rezolutia la care am inregistrat, si apoi la final am coborat la 16 bit/44.1 KHz. Intai am selectat materialul dorit – acel minut util, apoi am aplicat putina compresie dinamica, cu o usoara amplificare de cativa dB (insa nu prea mult, pentru ca nu sunt adeptul “Loudness War“, sa sune tare si prost, ci prefer sa sune bine inainte de orice), apoi Fade In si Fade Out si coborarea rezolutiei la 16 biti / 44.1 KHz.

Surpriza este ca poti asculta si tu inregistrarea – click aici!

Chiar daca nu se recomanda in general expunerea urechilor la sunete puternice sau muzica la volum foarte mare, inregistrarea motocicletei e fain sa o dai la un volum la care vibreaza podeaua, canapeaua, biroul, etc, sa simi vibratiile ca si cum ai fi langa motocicleta chiar daca uneori trebuie sa iti imaginezi cam cum ar fi.

Am intampinat niste probleme pe parcursul inregistrarii: microfonul condensator-electret avea si un zgomot de fond nedorit si strident, care s-a rezolvat printr-o improvizatie – am conectat inca un fir de la carcasa lui de metal la mufa ce intra in placa de sunet, probabil ca undeva nu face masa cum trebuie si apar perturbatii.

O alta problema a fost ca ploua afara si nu am putut sa inregistrez motocicleta in miscare, cum pleaca de pe loc, si “se pierde” in departare, sau cum vine si se opreste aproape.

Un cadru mai bun, sau cum vad eu o inregistrare si mai buna ar fi urmatorul:

Inregistrarea cu doua microfoane dinamice identice si inca doua microfoane condensator cu Phantom Power simultan, avand 4 canale de inregistrare, pentru a putea prinde detaliile si pe sunetele acute si pe cele puternice, apoi la prelucrare mixarea celor dinamice cu celele condensator (respectand canalul stanga sau dreapta, nu amestecandu-le) pentru a iesi un nivel fara distorsiuni, microfoanele condensator fiind mai sensibile.

Daca ai inregistrat ceva similar, trimite-mi un link, sunt curios sa ascult!

Daca vrei sa faci astfel de inregistrari dar intampini probleme, pot incerca sa te ajut.

Te poti inregistra la buletinul informativ (newsletter) completand formularul din dreapta acestei pagini, pentru a primi e-mail de fiecare data cand postez un nou articol despre inregistrari audio, iar daca ai o parere sau recomandare, lasa-mi un comentariu mai jos. Iti multumesc ca ma citesti!

Suna bine! Suna tot mai bine!

Cu drag,

Armin Fatol

PS:

 • Nu arunca electronice la gunoi, acestea se pot recicla.
 • Cumpara discurile originale, vei avea o satisfactie mai mare ascultand muzica!

2 replies
 1. armin
  armin says:

  Exact asta au spus mai multi care au ascultat motocicleta, asa ca am mai inregistrat o alta motocicleta care urmeaza sa o pun la dispozitie pentru auditii. Bine… meritul acestei motociclete e exact relati-ul desincronizat, felul deosebit cum “toarce”, dar totusi de la o motocicleta te astepti sa auzi ceva mai nervos.

  Merci de ideea cu sunetele, ma gandeam sa imi adun o colectie, si sa o vand la cei care au nevoie in filme sau piese de teatru. In filme cam iti inregistrez direct la fata locului, dar pentru teatru trebuie sa alegi dintr-o banca de sunete, si din ce am fost eu pe la teatru, coloana sonora e de obicei mult sub ce se poate face. Asa ca lucrez la banca de sunete :).

  Reply
 2. Avatar
  Em says:

  Ma asteptam sa fie ceva mai nervoasa inregistrarea 😛 La un moment dat poate pui la dispozitie intr-un pachet tot felul de sunete inregistrate. E o idee 😉

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?