Coil noise, zgomot de fond si sursa de alimentare de la PC

Sursa de tensiune este un element foarte important in orice aparat electric sau electronic. Insa de mutle ori tindem sa o neglijam pentru ca daca o inlocuim cu una mai calitativa, nu obtinem rezultate in mod direct. Daca insa schimbi o interfata audio cu una mai buna sau un microfon cu unul mai bun, te bucuri de rezultate direct de la echipamentul schimbat. Adica avem tendinta de a acorda mai putina importanta unei surse de PC decat unui microfon de exemplu.

Mi-am schimbat sursa de tensiune de la computer si am constatat cateva diferente importante pe care vreau sa le expun in acest articol – o sa iti fie utile daca ai probleme cu zgomotul de fond la inregistrari, sau ai o sursa de tensiune galagioasa.

De cand am cumparat computerrul, desi stiam ca sursa de tensiune este importanta, am cam neglijat-o. Am zis ca provizoriu merge si cu una foarte ieftina. Si chiar a mers. Insa am constatat ca dupa cativa ani(!) am un zgomot de fond pe care inainte nu il aveam…parca. Iar cu siguranta nu aveam coil noise, sau cel putin era aproape neglijabil. Desi sursa de tensiune avea ventilator de 12cm (nu de 8) si era ceva mai silentioasa decat cele clasice ieftine cu ventilator de 8 cm, am ajuns sa aflu ca are coil noise – zgomot, sau tziuit generat de bobinele de pe placa electronica din ea. Se manifesta in mod special cand misti mouse-ul, se aude in boxe sau pe iesirea interfetei audio. Sau cand computerul lucreaza ceva material mai stresant pentru procesor si harddisk-uri sau procesor (procesare audio-video). Cred ca acest zgomot a aparut in timp pentru ca nu l-am sesizat mai demult.

Am schimbat sursa cu una mai buna si am rezolvat mai multe probleme, atat ca zgomot generat in exterior de ventilator – sa zicem ca aici schimbarea nu este imensa, dar conteaza – cat si ca zgomot de fond pe inregistrari, ceea ce conteaza enorm, ca doar cu asta ne ocupam!

Sursa noua nu este o sursa MULT mai scumpa si cu pretentii mari de performanta, ci este doar una ceva mai scumpa si mai buna. Nu are toate protectile din lume si noile standarde, insa deocamdata e ok, este o imbunatatire pe partea de inregistrari audio.

Sursa veche: Delux DLP-38A 500W – 60 lei prin 2011 parca. Ventilator de 12 cm.

sursa-de-tensiune-delux_38a-pc-coil-noise-zgomort-de-fond

Sursa noua:  Techsolo STP-650 650W usor peste 100 lei in 2016.

sursa-de-tensiune-pc-coil-noise-zgomort-de-fond-650w-inregistrari-audio

Ce e fain la acest Techsolo este ca are ventilator de 14 cm si abia daca se aude cum se invarte. Se aud alte ventilatoare de pe sistem mai tare decat cel din sursa. Dar problema mea era la inregistrari in mod special, si la redari audio, acolo am vrut sa scap de zgomot de fond si de coil noise.

O sursa de tensiune buna, pentru computerul din studio, face ca multe lucruri sa fie la locul lor, sa ai un zgomot de fond redus, atat in exteriorul PC-ului cat si pe inregistrarile audio. Este util sa folosesti o sursa mult mai puternica decat ar fi nevoie pentru computerul tau, pentru ca ea sa mearga lejer, la “relanti”, astfel reducand zgomotul la minim. Un ventilator cu diametru mare (14 cm) este mai silentios pentru ca are aceeasi eficienta ca si unul mai mic la turatie mai mare, insa turatia mare creaza zgomot. O sursa fara ventilator, cu racire pasiva, ar fi o idee si mai buna, insa si pretul creste.

Aceasta sursa de care vorbesc nu este una de top, este doar mai buna decat ce aveam, iar pe langa avantajele audio, are si 6 mufe de alimentare SATA (la mine 5 din ele sutn ocupate deja!), 3 molex, cabluri lungi utile pentru un bun management al cablurilor in PC, etc.

Vezi mai jos un video in care poti si asculta diferentele dintre cele doua surse de tensiune. Am inregistrat computerul cu totul inainte si dupa, de la aproximativ 20 cm, cu un recorder TASCAM DR-40, sursele de tensiune separat de computer pornite pe rand (se pot porni independent de placa de baza, unind firul verde de pe mufa mare ATX 20+4 Pin cu unul negru de pe aceeasi mufa, eventual folosind o agrafa de birou sau alt fir conductor – atentie sa nu atingi alte fire pentru ca poti strica sursa!), inregistrare mers in gol fara nimic conectat la interfata audio Focusrite Saffire 6 USB, apoi inregistrare in gol cu un microfon condensator Audio-Technica AT2035 reglat cu nivelul de inregistrare pentru a inregistra voce.

Multumesc ca ma urmaresti, atentie la zgomotul de fond pe inregistrari audio! 😉

Armin

4 replies
 1. Avatar
  mihail says:

  Am gasit ceva foarte asemanator, dar la 520w. Sunt probleme daca are mai putini watti? Multam fain!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Nu ar trebui sa fie, insa asta depinde de configuratia computerului; daca de exemplu ai un singur HDD si placa video integrata consumul va fi mai mic decat daca ai doua placi video, 4 HDD, un SSD, toate USB-urile pline, unitate optica si faci randare video. Am dat un exemplu, cu o sursa buna poate nici atunci nu ai avea probleme, insa trebuie sa tii cont de consumatori cand evaluezi puterea. La mine computerul consuma undeva sub 400W, asadar sursa de acum duce mult mai mult, ceea ce e bine pentru ca nu merge la potential maxim, ci merge lejer, nu se chinue, ca sa zic asa.

   Reply
 2. Avatar
  mihail says:

  Salut.
  Ai putea sa imi spui te rog de unde ai cumparat aceasta sursa? Eu am cautat pe net si am constatat ca magazinele online care o vindeau nu o mai au pe stoc. Probabil ca nu se mai fabrica. Am gasit totusi la mana a doua, insa as dori sa o cumpar noua, pentru siguranta. Multam.

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?