Cubase – Recording Error: ASIO driver not running

Cubase. In studio, ma astepata un proiect aproape gata – un remake la o piesa synth-pop-italo-disco din anii ’80, mai am putin si o termin dupa care vreau sa fac alta in acelasi stil, tot remake (poate cu o pauza de alte proiecte intre ele). Mi s-a pus mie pata pe astea doua. Am zis daca termin in prima parte a zilei, am niste inregistrari multitrack de la niste piese, de mai demult, si ma pun sa fac un mixaj de la zero, sa vad ce iese din ele. Asta era planificat pentru 1 mai anul asta, pentru ca a picat luni. Am zis… sambata la strand, duminica cu bicicleta, deci luni in studio ca avem treaba faina de facut!

Deschid Cubase, vreau sa dau play sa ascult ce am facut sesiunea trecuta. Nu se aude nimic si merg indicatoarele de nivel doar pe canalele MIDI – nu si pe cele audio. Am creat o sesiune noua, de test, am adaugat un canal audio, si dau sa inregistrez ceva.

Dar Cubase zice…. “Recording Error – ASIO Driver not running.”.

OK, nu e nimic, restartez Cubase, restartez interfata audio, ii scot cablul, o conectez inapoi… aceeasi chestie. Incerc cu cealalta interfata audio – nimic. Restartez computerul – nimic.

CEE??? Nu cred!! Nu azi!!! Azi am treaba! Avand o zi intreaga pot intra in starea de flux si pot lucra linistit si pot fi foarte productiv.

Entuziasmul a inceput sa scada usor… Am zis ok, sa vedem in Audition… Culmea, merge totul perect. Cu ambele interfete audio (pe rand). Zic… OK, deci nu e de la interfata audio, ci de la altceva. Am incercat cu alt cablu USB, am reinstalat driver-ele, am reinstalat Cubase, (fara reinstalarea instrumentelor virtuale) am curatat registrii, am oprit computerul, l-am deconectat de la reteaua de alimentare pentru cateva zeci de secunde, am resetat BIOS-ul – nimic! Nu vrea sa mearga azi! Cubase ma lasa sa aleg driver-ul ASIO de la interfata audio (oricare dintre cele doua) dar nu ruleaza si nu inregistreaza nimic audio. Cred ca azi e suparat pe mine! Dar nu i-am facut nimic (rau)!

Daca as fi facut vreo schimbare software sau hardware, as fi putut cauta o cauza, dar merge sistemul meu fix asa cum este, de luni de zile, si taman azi si-a gasit sa nu mai mearga. Ma gandeam ca o sa trebuiasca sa reinstalez Windows-ul, dar nu mi-am pierdut speranta inca. Am vrut sa fac System restore la un punct din trecut. Toate punctele trecute erau… din aceeasi zi, de dimineata. Fain.

Mi-a venit ideea geniala de a reinstala un Windows pentru test, pe un alt HDD, sa nu stric configuratia ce o am acum pe SSD. Si bine am facut! 🙂

Am gasit un HDD de 160 GB de pe care am copiat datele pe un altul ce il aveam pentru backup. Am instalat pe el Windows, driver-ele de sistem si ale interfetelor de sunet, Cubase. De data asta, interfata Focusrite Saffire 6 USB mergea perfect, dar Focusrite Scarlett 18i8 nu mergea. Dar nici nu mai dadea eroarea de mai sus. Doar ca nu inregistra nimic si nu reda nimic – macar am scapat de eroare. Continuam investigarea.

De pe SSD-ul cu Windows-ul vechi am sters toate fodlerele si fisierele nuite FOCUSRITE si SCARLETT de pe partitia C: unde era instalat sistemul de operare, si dupa o curatare cu CCleaner a registrilor si fisierelor temporare, am intrat in registrii manual si am cautat foldere si chei ce contin FOCUSRITE si SCARLETT si am sters aproape tot, dupa care am reinstalat driver-ele de la zero. Eroarea a disparut, dar Scarlett tot nu functiona.

Deja eram in a patra zi de troubleshooting, timp in care nu am putut folosi Cubase. Daca doar Scarlett face figuri, am zis hai sa instalez Cubase pe laptop, tot Windows 7 dar cu totul alta configuratie hardware. Pentru a testa, am fost nevoie cumva sa scot interfata audio Scarlett din priza si sa o mut langa laptop, desi de multe ori invers ar parea mai simplu, laptopul fiind mobil, dar acum asa s-au intamplat lucrurile. Asta a condus la o surpriza placuta: MERGE! Hmm… de ce merge?! Daca merge inseamna ca interfata audio nu e de vina, systemul de operare iarasi e ok, inseamna ca si driver-ele sun OK (ca pe astea le mai banuiam in final).

Hai inapoi pe desktop cu windows-ul nou instalat, sa testam iar!

Merge! Si merg ambele interfete audio, pe rand, fara nicio problema, totul e ca nou!

Ok, hai inapoi, tot pe desktop dar pe SSD-ul unde aveam Windows-ul cel vechi cu toate softurile instalate. Si da, merge. MERGEEE!!! Bine ca merge! In sfarsit! Eroarea a disparut, ambele interfete merg perect.

Cauza principala se pare ca a fost la Scarlett, pe care, desi am oprit-o din comutatorul din spate de mai multe ori, si am scos cablul USB de mai multe ori, nu a vrut sa mearga pana nu am scos-o din priza. Eu banuiam ca acel comutator care opreste alimentarea, opreste TOT. Se pare ca nu e asa, ci au ramas ceva condensatori incarcati, care mi-au tinut cumva interfata blocata. Rezolvare simpla si ilogica, sau neintuitiva as zice mai bine, dupa 4 zile de cautari si teste. Daca imi puneam ambitia incepeam si terminam o melodie noua de compus si mixat in astea 4 zile.

Deci daca Focusrite Scarlett nu mai merge sau dai de eroarea “Recording Error: ASIO driver not running”, scoti interfata din priza 10 secunde si apoi incerci din nou. Asta inainte sa stergi registrii, drivere, Windows, si toate pozele si muzica de pe smartphone-ul tau :).

Daca ai patit ceva similar, lasa un comentariu mai jos si povesteste-ne cum ai rezolvat, e posibil astfel sa ajuti si pe altii care au aceeasi problema.

Te salut, si iti doresc sa faci mai multa muzica, nu diagnosticari de sisteme audio ;)!

Hai sa facem lucruri serioase intr-un mod distractiv!

Armin

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?