Prelucrând o înregistrare pentru un audiobook lansat de Pera Novacovici împreună cu cartea sa “Ghidul Personalităţii Alfa“, am făcut un scurt ghid despre prelucrarea vocii pentru diverse aplicaţii, cum ar fi audiobook-urile, cursurile audio, sau alte aplicaţii asemanatoare.
Ce vrem de la o astfel de înregistrare: păi vrem să se audă clar, relativ constant ca volum, să nu fie nevoie să stăm cu mâna pe butonul de volum în timp ce ascultăm, şi să nu fim deranjaţi de sunetele înconjurătoare, pentru că vrem să ne concentrăm pe conţinutul cursului sau cărţii audio, nu pe tehnică, înregistrare, sau alte elemente perturbătoare, în timpul ascultării.
Vocea umană, are o dinamică mare, adică pe timpul înregistrării, deşi cel care vorbeşte o face relativ constant la acelaşi volum, acelaşi ton, nu ţipă, nu vorbeşte în şoaptă, etc, între fraze, propoziţii sau cuvinte se face pauză, deci dinamica vocii pleacă de la aproape linişte, şi maximul de tărie este atins pe anumite consoane sau vocale sau cuvinte accentuate. Unele cuvinte se aud mai slab, altele mai tare, chiar dacă cel care vorbeşte stă la aceeaşi distanţă de microfon.
Dinamica asta, va suna bine dacă cel ce ascultă stă relaxat într-un fotoliu într-o cameră liniştită şi nu îl deranjează nimeni, poate să dea mai tare sau mai încet, şi poate asculta în linişte.
Dar, ştim cu toţii că cei mai mulţi oameni care ascultă cursuri şi audiobook-uri, nu fac asta în condiţiile astea, ci de obicei într-un mediu zgomotos (tramvai, metrou, pe stradă, pe bicicletă, în maşină, în autobuz, etc), şi nu au la dispoziţie decât un telefon sau un mp3-player cu căşti, fără pretenţii Hi-Fi ca să zic aşa.
Deci, treaba mea ca inginer de sunet, este să ofer condiţii de audiţie cât mai bune acestor oameni, care vor să se concentreze pe ce ascultă, nu pe cum se aude, volum, maşinile de afară, etc.
Plecând de la înregistrare, se preferă înregistrarea cât mai curată şi calitativă, asta ştim cu toţii, evident. Dacă înregistrarea se face într-o cameră netratată acustic, şi să zicem că se aud reverberaţiile camerei, acelea se vor amplifica odată cu vocea, în procesul prelucrării.
Deci e bine de la bun început să scăpăm de ele, fie folosind un microfon dinamic şi vorbind aproape de microfon, fie înregistrând într-o cameră în care avem reverberaţia cea mai mică (o bibliotecă, dormitor, o cameră mică şi plină cu mobilier, haine, covor, etc, ce absorb o parte din sunet în loc să îl reflecte). Ideal ar fi înregistrarea vocii într-un studio special amenajat, însa nu totdeauna este posibil aşa ceva.
Pentru audiobook se preferă înregistrarea mono a vocii, efectele stereofonice distrăgând atenţia de la conţinut. Atenţie însă, să se audă egal pe ambele canale, dacă se aude mai tare într-unul decât în celălalt deranjează, iar daca se aude doar pe un singur canal, e mai greu de ascultat, mie personal nu-mi face plăcere deloc.
Ok, avem vocea înregistrată, să zicem maxim cat am putut de calitativă. Eu voi descrie paşii cu Adobe Audition 1.5, însă trebuie să reţii faptul că importanţi sunt paşii făcuţi, nu softul în care faci prelucrarea. Trebuie deci să vezi ce îi fac eu înregistrării pentru a putea fi ascultată mai uşor în mediul în care cei mai mulţi oameni ascultă un audiobook., şi cu orice soft de editare care ştie să facă aşa ceva, poţi prelucra urmând aceiaşi paşi.
Ca să auzim şi să vedem un exemplu, am luat un eşantion de 38 de secunde din materialul audio.
Poţi asculta cum suna iniţial vocea dupa înregistrare, şi poţi vedea în poză cum arată grafic la deschiderea în softul audio.
Audiobook – Cărţi audio – Te ajutăm să transformi cartea ta în audiobook!
Hai să o înregistrăm!
Pentru ca se aude incet si neuniform, unele cuvinte se pot pierde, sau necesita atentie sporita a ascultatorului, ceea ce-l poate distrage de la continut.
Pe scurt, trebuie sa amplificam semnalul pana in maximul admis de suportul digital, aplicand si o compresie dinamica ce va ridica nivelul cuvintelor, consoanelor, vocalelor ce se aud mai slab, facand vocea mai usor de auzit.
Daca tinem cont ca in autobuz de exemplu, pe un mp3-player volumul dat la maxim este posibil sa nu acopere zgomotul inconjurator ascultatorului, o amplificare pana la limita formatului este foarte bine venita, lasand la latitudinea ascultatorului nivelul volumului.
Pasul 1:
Normalizarea. Pentru ca nivelul cel mai mare al inregistrarii este mult sub limita impusa de mediul digital, normalizam materialul – adica amplificam tot materialul cu aceeasi valoare, care este diferenta intre maximul admis de mediu, si maximul actual al inregistrarii, astfel, “varful” cel mai mare al inregistrarii va ajunge la maximul admis de mediul de inregistrare (totusi, eu nu merg pana in zero, ci pana in -0.1 dB, pentru a fi foarte aproape de limita maxima a mediului – diferenta este neglijabila dar previne o parte din distorsiuni. Acum dupa normalizare, se aude ceva mai bine, mai tare, dar diferenta intre silabele stridente si cele care abia se aud, este inca aceeasi.
Pasul 2:
Procesare dinamica si apoi iar normalizare. Effects->Amplitude->Dynamic Processing – la presetari alegem Vocals Comp,8:1,-24,FastAttack si apoi modificam aceasta presetare astfel: In tabul Attack/Release la Output Gain setam 9 in loc de 0, si apasam OK. Facem din nou normalizarea la -0.1 dB.
Pasul 3:
Filtrarea zgomotului de fond. In procesul amplificarii, se amplifica si impuritatile si zgomotele foarte slabe, cum este zgomotul de fond. Il filtram pentru a face semnalul mai clar. Selectam o portiune de 1-2-3 secunde undeva intre cuvinte/fraze, cand cel ce povesteste face pauza si nu se aude decat zgomotul de fond. Il selectam pentru a spune programului ce anume sa filtreze. Click-dreapta pe selectie->Capture Noise Reduction Profile. Apoi selectam intrega inregistrare, Effects->Noise Reduction->Noise Reduction, si aici ne jucam cu setarile si ascultam cum suna materialul filtrat. Daca e prea filtrat si se pierde din calitatea inregistrarii, nu trebuie sa lasam valoarea Noise Reduction Level la 100 cat e implicit, umblam la ea pana suna bine, desigur si alte setari le poti experimenta. Cand suna bine dai OK.
Pasul 4:
Corectii de ton. Unele voci sau inregistrari, necesita corectii de ton daca o anumita plaja de frecvente se aude prea tare sau prea incet, unele silabe se pot auzi prea tare sau prea incet. In general cauti sa lasi vocea cum este, ajustarea tonului o faci doar fin. In general poti scoate de tot frecventele sub 100 Hz. acestea ocupand loc inutil in gama de frecvente, in cazul acestui material. Eu am scos ce a fost sub 160 Hz: Effects->Filters->FFT Filter->presetarea Kill The Mic Rumble pe care am modificat-o sa nu taie ce este sub 99.4 hz cat vine implicit, ci sub 160 Hz.
Pasul 5:
Amplificare finala. Dupa o alta normalizare la -0.1 dB, Folosesc efectul Effects->Aplitude->Hard Limiting cu o amplificare de 5-8 dB pentru a ridica tot semnalul mult mai sus. Aici in functie de vocea inregistrata poti amplifica mai mult sau mai putin, fa teste, vezi ce iese. La mine 5 dB a fost suficient. la final e bine sa aplici cate un Fade In si un Fade Out pentru 1-2 secunde din material, sa inceapa si sa se termine lin. Acum putem compara vizual si acustic vocea obtinuta in urma procesarii cu cea de dinainte, neprelucrata.
Eu am scris cum am facut eu, dar setarea valorilor de la diverse efecte nu e batuta-n cuie, experimenteaza si apasa OK cand auzi ca suna bine. Nu e un tipar ca “asa se face” ci ar trebui sa te ghidezi, sa ai o idee ce se poate face si apoi sa faci asa incat sa sune bine. Poti experimenta alte valori alte setarilor, in functie de inregistrare poti obtine calitate mai mare, sau o prelucrare mult mai buna.
Alege “cu urechea”, nu respecta intocmai setarile din articol, pentru ca fiecare inregistrare e altfel, fiecare voce e altfel. Daca cel ce va asculta materialul in conditii zgomotoase, nu va intampina probleme si intelege usor tot ce se zice in material, inseamna ca ti-ai facut bine treaba si prelucrarea este utila :).
Atentie la volumul si durata la care asculti in casti (fie muzica, radio, audiobook, etc), pentru ca poate dauna auzului. Nu da mai tare decat este necesar, si nu asculta in casti mai mult timp decat este necesar.
Daca intampini probleme la prelucrarea vreunui audiobook, vrei sa completezi cu ceva acest articol, sau vrei sa ma intrebi ceva, lasa-mi un comentariu mai jos.
Iti multumesc ca ma citesti,
Armin Fatol
PS:
- Nu arunca electronice la gunoi, acestea se pot recicla.
- Cumpara discurile originale, vei avea o satisfactie mai mare ascultand muzica!
Audiobook – Cărţi audio – Te ajutăm să transformi cartea ta în audiobook!
Hai să o înregistrăm!
Articole interesante pe blog…
Salut Armin ! Am auzit la fel si fel de DJ numeroase Acapella cu diferite efecte … aici ma refer la voce cum de reusesc sa faca acea voce sa sune mai gros .. o sa iti las un mic exemplu sa intelegi mai bine , si daca cunosti un program anume de editare cu efecte in afara de cubase ! link catre un mic exemplu …> http://www42.zippyshare.com/v/OgMQz6zR/file.html
Salut,
Pentru a crea exemplul dat de tine este nevoie de un microfon bun, un spatiu acustic potrivit (camera tratata sau care suna bine acustic) si o voce potrivita. Voce potrivita inseamna voce cu un timbru vocal deosebit, ce in general contine multe armonici. Dupa inregistrare se pot aplica cateva efecte (aici se aude un pic de compresie dinamica, EQ, reverb si delay).
Vezi pe net si un soft de gen Vocoder, poate ca astfel de prelucrari de voci ai auzit la DJ si ai vrea sa faci si tu ceva similar. Vocea lui Smaug din Hobbit de exemplu a fost prelucrata cu un vocoder.
Si actorul din acel film avea voce + efect a iesit perfect vocea dragonului 🙂 un microfon bunicel pentru voce sau cateva exemple 🙂 vreau sa imi fac o incapere tratata acustic buget pentru microfon in jur de 1000 ron ! Eu m.am orientat spre Rode NT1 modelul cel nou dupa NT-1 A mi.ar prinde bine cateva sfaturi ..si cateva exemple de microfoane ! Multumesc
Pentru ca nici eu nu cunosc toate microfoanele de pe piata si pentru ca preferintele tale difera de ale mele, tinand cont si de bugetul alocat, ar fi bine sa cauti comparatii pe youtube intre diverse microfoane.
Le poti auzi cum suna si poti sa alegi care ti se pare mai potrivit. E ok acel Rode, daca iti place cum suna, ia-l, si apoi cel mai important este sa lucrezi eficient cu el, chiar mai important decat sa ai multe microfoane in colectie. Mai bine unul bun si cu care stii sa lucrezi.
http://inregistrariaudio.ro/microfon-preamlificator-si-cabluri/
Exista si se poate face automat in vreun program terta unei voci?(tertza ,ca nu am diacritice)
Da, exista, pentru asta ai nevoie de un sampler. Aici ar fi o lista din care poti alege, dar mai sunt si altele. Unele DAW au integrat in ele un asemenea sampler.
01.Native Instruments Kontakt 4 http://www.native-instruments.com/en/products/komplete/samplers/kontakt-5/
02.MOTU MachFive 2 http://www.motu.com/products/software/machfive
03.E-MU Emulator X3 http://www.creative.com/emu/products/product.aspx?category=501&pid=17681
04.Yellow Tools Independance Pro https://www.yellowtools.us/ http://tinyurl.com/7cmx4ds http://tinyurl.com/7m37s2h
05.Ableton Sampler https://www.ableton.com/en/packs/sampler/
06.Avid Structure http://www.airmusictech.com/product/structure-2
07.EXS24 (MkII) https://documentation.apple.com/en/logicstudio/instruments/index.html#chapter=12%26section=0%26tasks=true
08.NNXT (Reason) https://www.propellerheads.se/products/reason/index.cfm?fuseaction=get_article&article=devices_nnxt
09.Halion3 http://www.steinberg.net/en/products/vst.html
10.112db morgana http://www.112db.com/vintage/morgana/