Filtrarea zgomotului de fond din fisierele audio

Intai vreau sa te anunt ca am o surpriza pentru tine, la finalul acestui articol. Dar sa trecem la treaba, si sa vedem o metoda de filtrare a zgomotului de fond dintr-o inregistrare audio.

Am sa dau o definitie a zgomotului de fond ca sa stim ca vorbim “aceeasi limba”, sa se inteleaga despre ce vorbesc.

Zgomotul de fond este un semnal perturbator ce insoteste semnalul util, in cazul inregistrarilor audio, poate fi un zgomot al mediului de transmitere a semnalului, al mediului de stocare a inregistrarilor (ce iese in evidenta la citirea acelui mediu de stocare).

Exemple de zgomot de fond sunt: fasaitul casetelor, benzilor de amgnetofon, casetelor de reportofon, pocniturile de pe discurile de vinyl (pentru pick-up), bazait sau brum de la legarea incorecta la masa echipamentelor audio, etc.

Ideal este sa diminuezi la minim orice fel de zgomot de fond inca de la inregistrarea unui semnal, pentru ca ulterior semnalul trece prin mai multe etape de amplificare si orice zgomot nedorit din inregistrare, se va amplifica fiind deranjant la redare.

Cateva elemente la care sa fii atent cand inregistrezi ar fi:

 • sursa pe care o inregistrezi (exemplu: microfon) sa fie performanta si sa nu genereze zgomot nedorit (poate are o problema tehnica, nu face contact firul de masa undeva, de exemplu)
 • cablurile prin care se face inregistrarea, ex. cablul de la microfon la preamplificator, si de la preamplificator la recorder in cazul ca cele doua nu sunt in aceeasi unitate, trebuie sa fie cat mai calitative, ecranate, in stare perfecta de functionare
 • preamplificatorul sa introduca in semnal cat mai putin zgomot de fond, si sa nu afecteze alte caracteristici ale semnalului in afara de cele pentru care a fost conceput
 • recorderul sa fie performant si sa inregistreze semnalul fara a introduce alte zomote sau modificari de semnal (fie ca vorbim de medii analogice – magnetofon, casetofon – sau medii digitale cum sunt DAW (Digital Audio Workstation), recorder portabil, MiniDisc recorder, DAT, si altele).

Chiar daca stim toate astea, uneori nu avem posibilitatea sa respectam cerintele de fidelitate la tot lantul audio de inregistrare, sau avem inregistrari vechi sau facute in conditii neprielnice inregistrarii calitative. Poti imbunatati calitatea unei inregistrari – de obicei o voce inregistrata vrei sa o deosebesti mai usor de zgomotul de fond, de exemplu, scapand de o parte din zgomotul de fond. Aici este o arta a compromisului, pentru ca odata cu filtrarea zgomotului de fond se poate pierde si o parte din semnalul dorit, dar limita trebuie reglata astfel incat sa ramai cu ceva multumitor, sa poti asculta inregistrarea mai bine decat era inainte.

Operatiunea este relativ simpla, in cativa pasi, insa pentru rezultate mai performante este nevoie si de timp de prelucrare mai mare, si testate mai multe variante pana iese ceea ce se doreste.

Eu am folosit Adobe Audition 1.5 pentru exemplificare, insa poti folosi orice soft ce are optiuni pentru eliminat zgomotul de fond. In versiunile ulterioare 1.5, in Adobe Audition gasesti usor cam in aceleasi meniuri optiunile descrise aici.

Sa trecem la treaba: incarcam fisierul in program. La mine s-a nimerit sa fie un fisier de voce inregistrata pe un reportofon, la 22050 Hz frecventa de esantionare ceea ce din start a limitat banda de frecvente audio la maxim 11025 Hz.

Daca ai o melodie inregistrata de pe banda, cu zgomot de fond, cauti zona de la inceputul melodiei sau finalul ei unde nu ai muzica, doar zgomotul de fond in sine, cel de care vrei sa scapi. Daca ai o voce cum e in cazul exemplului, cauti o portiune dintre cuvinte, cat mai lunga – daca poti undeva la cateva secunde, dar sa contina doar zgomotul ce vrei sa il filtrezi.

Alegerea zgomotului de fond - spune programului ca ASTA vrei sa filtrezi din materialul audio.

Selectezi cu mouse-ul acea portiune de zgomot de fond, dai click dreapta pe selectie, si in meniul care apare alegi Capture Noise Reduction Profile.

Selectezi intregul material audio din fisier, apoi mergi la Effects->Noise Reduction->Noise Reduction si iti apare urmatoarea fereasta, unde faci setarile pentru compromisul de care vorbeam mai sus.

Dai click pe poze pentru a le vedea marite.

Reducerea zogomotului de fond

In fereastra cu setarile diminuarii zogomotului, ai o bara de care setezi de la 0 la 100 un nivel ce reprezinta cu cat sa iti diminueze zgomotul, fata de cel selectat mai devreme.

Ai un grafic unde vezi comparativ semnalul cu zgomot de fond (punctuletele verzi), nivelul de filtrare ce se regleaza din bara descrisa anterior (punctuletele galbene) si semnalul filtrat complet de zgomotul din selectia facuta la inceput (punctuletele rosii).  Sub grafic ai o linie care te ajuta sa modifici filtrarea zgomotului diferit de-a lungul plajei de frecvente – la stanga ai joase, la dreapta inalte, iar eu am selectat ca joasele sa le filtreze la nivel 100 iar inaltele (punctul din dreapta de pe linie) la un nivel mai mic, prin asta ii spun sa nu imi taie zgomotul de fond chiar asa brutal pe frecventele inalte, pentru ca vreau sa pastrez o parte din acele frecvente unde am si semnal utill.

Te poti juca cu setarile din aceasta fereastra, si poti da Preview oricand vrei sa asculti cum suna materialul cu setarile respective. Cand esti multumit de ce auzi, dai OK. Programul va aplica setarile pe intreg materialul daca l-ai selectat pe tot, dupa care treci la o etapa urmatoare.

Filtru egalizator

Inca un filtru util poti aplica pe materialul audio, si anume un filtru grafic de egalizare. Effects->Filters->Graphic Equalizer – apoi alegi din taburile de sus, daca vrei sa fie pe 10 benzi de frecventa, 20 sau 30. Eu am setat pentru vocea din fisierul meu o curba de egalizare ca in figura alaturata, pe 20 de benzi, insa la fel, e bine sa te joci cu setarile sa vezi ce frecvente mai poti accentua sau diminua pentru a face vocea mai curata, sa sune mai clar. Este posibil sa lasi totul cum era (Flat) si sa nu ai nevoie de modificari, dar merita incercat. Cand esti multumit cu ce auzi, dai OK. Aici ai iarasi buton de previzualizare (Preview), de la care poti asculta in timp ce setezi egalizatorul, cum se modifica semnalul audio. In imagine apare Stop pentru ca am facut print screen-ul in timp ce faceam previzualizarea.

stretch inregistrari audio auditionUltimul pas important, dar si optional, pentru ca in functie de inregistrari poate nu ai nevoie sa il faci, dar eu pentru ca am o voce pe inregistrare care nu se prea intelege in unele locuri ce zice, am facut si acest pas.

Folosesti functia Stretch pentru a “intinde” in timp inregistrarea – o faci sa decurga mai lent, marindu-i astfel si durata, pentru ca o voce ce vorbeste prea repede, sa o auzi ca si cum ar vorbi mai rar, astfel ai timp sa intelegi mai bine ce spune.

Effects->Time/Pitch->Stretch – setezi la stretching mode Time Stretch (preserves pitch) si la Ratio o valoare ce consideri util pentru a face vocea usor de inteles – sigur, daca ai muzica de prelucrat nu cred ca vei avea nevoie sa folosesti aceasta optiune 🙂 .  La mine valoarea 85 merge cel mai bine. Poti face probe cu butonul Preview.

Daca ai terminat si esti multumit de prelucrare, dai OK. Salveaza fisierul, eventual cu alt nume, sa poti compara originalul cu ce ai prelucrat. Filtrele pentru zgomote de font sau alte impuritati dintr-o inregistrare poti fi mult mai complexe, insa aici am vrut sa iti expun o metoda simpla si cu rezultate imediate. Daca ai o alta metoda mai buna, vrei sa completezi cu ceva sau vrei sa ma intrebi ceva, lasa-mi un comentariu mai jos.

Si acum surpriza anuntata la inceputul acestui articol: Ofer doua CD-uri gratis!

Doi dintre cei care se aboneaza (sau sunt deja abonati) la site-ul inregistrariaudio.ro pana in 31 martie 2013 ora 20:00, vor putea castiga prin tragere la sorti cate un CD cu muzica, cu siguranta ceva ce nu au mai ascultat. Tot ce trebuie sa faci pentru a participa este sa iti treci numele si adresa de e-mail pe site in formularul pentru abonare si sa te abonezi. Odata abonat, primesti de veste cand mai scriu cate un articol nou pe site despre inregistrari, scule, muzica si tot ce mai tine de acest domeniu!

Suna bine! Suna tot mai bine!

Iti multumesc ca ma citesti,

Armin Fatol

PS:

 • Nu arunca electronice la gunoi, acestea se pot recicla.
 • Cumpara discurile originale, vei avea o satisfactie mai mare ascultand muzica!
5 replies
 1. Avatar
  Popa Denisa says:

  Ajutoor: Am mai trimis un email in care am explicat in ce masura ma poti ajutamnu stiu daca l-ai citit,rog mult a-mi raspunde daca s-a citit acel mail inclusiv raspunsul.Multumesc

  Reply
   • Avatar
    Stela says:

    Buna am o intrebare …daca vreau sa aud o conversatie dintr-o inregistrare video cu mizica inalta cum trebuie sa fac
    Helpppp

    Reply
    • armin
     armin says:

     Buna Stela,
     Daca muzica e mult mai tare decat vocea, atunci nu se pot face prea multe. Poti incerca sa filtrezi frecventele joase si inalte si sa lasi doar spectrul unde se afla vocea pe care vrei sa o auzi. Daca nu merge… nu stiu daca ii poti face altceva.

     Reply
 2. Avatar
  Em says:

  Iar pentru voce, in special la aditionale (dublaje), poti sterge efectiv toata portiunea unde nu e inregistrare. Aveam surpriza la mix sa aud diferite sunete pe care cu greu le-am identificat. Parerea mea: ce nu ai nevoie, delete! 🙂

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?