Imbunatateste inregistrarile audio facute pe PC, salveaza-le in format mp3 sau wav

Salut!

Armin de la inregistrariaudio.ro sunt. Ai vazut in articolul precedent cum salvezi inregistrari vechi in format mp3 sau wav, iar acum iti voi arata cum sa faci pentru a imbunatati acea inregistrare, sa ii faci cateva finisaje sa sune mai bine si apoi sa o salvezi definitiv, pentru a fi ascultata.

Odata ce ai pe PC in softul de editare intregul material inregistrat de pe o caseta, banda de magnetofon, disc de vinyl pentru pick-up, sau orice alta sursa, este recomandabil sa il salvezi in format wav undeva pe HDD (sau SSD), pentru ca daca nu ai o sursa de curent neintreruptibila, la cea mai mica pana de curent pierzi toata inregistrarea si trebuie sa o iei de la inceput, si cum o caseta sau un disc sau banda de magnetofon are intre 30 de minute si cateva ore, nu vrei sa pierzi timpul degeaba.

Salvezi wav si nu mp3 deocamdata, pentru ca formatul mp3 este un format de compresie cu pierderi de calitate, si cel putin pana in faza finala a editarii materialului e bine sa ramana cat mai calitativ. Iar in final, in functie de ce vrei sa faci cu el, il salvezi mp3 sau wav, sau chiar si alte formate audio. Daca vrei sa il faci CD Audio (citibil de catre toate CD-Playerele si unitatile optice, inclusiv cele vechi), salvezi wav pentru a mentine calitatea, iar mp3 folosesti atunci cand vrei sa ocupe mai putin spatiu din capacitatea mediului de stocare, fie el HDD, SSD, stick, card, etc., insa despre asta intr-un alt articol.

Daca ai inregistrat spre exemplu o caseta cu vocea ta de cand erai mic (am si eu asa o inregistrare de pe banda de magnetofon, si ma pot auzi cum vorbeam de la cateva luni la cativa ani), ceea ce este o inregistrare continua, ce nu necesita despartirea pe piese, cum e in cazul muzicii, nu este mult de lucru si o ai in format mp3. Tot ce trebuie sa faci este sa decupezi secundele de “liniste” de la capete, avand grija sa lasi cel putin o secunda totusi sa nu inceapa “ca din topor”, dupa care la capete, deci si la  inceput si sfarsit, se aplica un efect de “fade”, este acel efect in care automat creste volumul treptat de la zero la maxim la inceputul unei inregistrari, sau scade volumul treptat pana la zero cand este gata pasajul inregistrat (care repet: poate fi muzica, voci, sau zgomote, sunete inregistrate, orice).  Si melodiile care incep brusc tare au un mic efect “fade” inainte, insa nu se aude cu urechea. Acestea au o pauza de 0,5 – 1,0 secunde, in care se aude zgomotul de fond, iar aplicand acest efect, nu supara la ureche.

Pentru asta, in Adobe Audition 1.5 selectezi portiunea de “liniste” de la inceput si de la final in care nu ai semnal util in inregistrare,  cu cursorul, si apesi “delete”. Materialul in faza asta poate sa fie complet, insa pentru ca la inregistrare ai reglat nivelul semnalului astfel incat sa nu bata pe rosu, sa nu treaca de maximul scarii de masurare, poti vedea aproximativ pe grafic punctul sau melodia in care semnalul este cel mai tare inregistrat. Acel punct sau melodie poate sa fie la distanta de cativa decibeli pana la maximul admis – pe un mediu de stocare, exista un maxim al semnalului de inregistrare, peste care semnalul intra in distorsiuni. Pentru a obtine o calitate buna a inregistrarii, normalizam inregistrarea, adica ii ridicam volumul constant pe toata durata (amplificam intregul material cu aceeasi valoare), cu diferenta intre punctul maxim atins de inregistrare, si punctul maxim admis de mediul de inregistrare.  Daca la mai multe inregistrari Setari Normalizare in Adobe Auditionpe rand aplici acesta actiune, vei vedea cu siguranta diferentele si vei intelege de ce daca faci asa este mai bine decat daca nu normalizezi inregistrarea. Din meniu alegi Effects->Amplitude->Normalize… si faci setarile ca in figura alaturata dupa care apesi OK. In functie de cat de lunga este inregistrarea si puterea PC-ului, dureaza ceva timp aplicarea efectului. Atentie sa nu fie selectata nici o portiune de amterial, caz in care selecteaza softul tot, sau sa selectezi tot materialul  – daca selectezi o portiune doar, efectul va fi aplicat doar pe portiunea selectata.

Apoi selectezi portiunea pe care vrei sa aplici efectul de “fade” (sa  zicem 0,5 secunde inainte de inceperea materialului util), iar daca ai taiat bine fisierul la pasul trecut, acum selectezi acea jumatate de secunda dintre inceputul semnalului util unde incepe materialul ce l-ai inregistrat, si inceputul graficului fisierului inregistrat, (ai precizie mai mare daca faci selectia inspre marginea graficului fisierului) ar trebui sa ai cam acea jumatate de secunda, dupa care ai in meniu Favorites->Fade InFade In

Similar faci si pentru finalul fisierului, insa poti selecta chiar 1-2-5 secunde, in functie de cum se termina inregistrarea, insa de data asta selectezi Favorites->Fade out, cheia este sa testezi, iar daca nu iti place cum suna poti apasa Edit->Undo Envelope (ctrl+z) si refaci pana suna bine.

Atentie!: Adobe Audition 1.5 este setat sa tina minte implicit 5 miscari, adica poti da doar 5 pasi inapoi daca gresesti ceva, insa poti seta aceasta optiune la 99 de pasi, de la meniul Options->Settings->tab-ul System, ai in partea de jos a ferestrei Undo este trecut 5, treci 99, sau 999, cat doresti. Pentru fiecare pas softul face cate o copie a materialului cu care lucrezi, pastrand-o in fisierele temporare, deci pentru mai multi pasi este nevoie de spatiu mai mare pe mediul de stocare.

Dupa acesta scurta procesare, poti salva materialul, preferabil in format wav daca vrei sa faci un CD Audio cu el (trebuie sa aiba pana in 80 de minute pentru asta), sau mp3 daca vrei sa il pui pe un mediu de unde sa il asculti asa din mp3. Pentru formatul wav alegi din meniu File->Save As… , alegi locul unde vrei sa il salvezi pe PC, apoi ii dai un nume in campul urmator (File name) iar in campul de jos (Save as type:) alegi Windows PCM (*.wav) si dai Save. Pentru formatul mp3 faci aceeasi pasi, doar ca in loc de Windows PCM (*.wav) alegi mp3PRO (FhG)(*.mp3) apoi nu dai inca save, ci apesi pe butonul Options din aceeasi fereastra. Se deschide o noua fereastra, unde poti alege daca vrei ca fisierul rezultat sa fie mai putin comprimat si mai calitativ, sau mai mult comprimat si mai putin calitativ. Alege 192kbps, 44100 Hz, Stereo (14.7:1) iar apoi apasa pe butonul Advanced, debifeaza Allow Mid-side Joint Stereo precum si Allow Intensity joint Stereo. Recomand sa folosesti intotdeauna din acea lista doar ce este cu 44100 Hz (sau sa schimbi doar daca stii ce faci, pentru a nu avea probleme de compatibilitate pe alte sisteme de redat formatul mp3), iar calitatea sa porneasca de la 192 kbps, peste care doar o ureche mai educata poate simti diferentele de calitate, insa in ziua de azi cum spatiu de stocare este suficient, eu aleg intotdeauna maxim, adica 320 kbps, ceea ce duce la o calitate mai mare si fisierul ocupa ceva mai mult, insa nu ma deranjeaza, dar un minim de 192 kbps isi face bine treaba. Daca ai facut totul OK, vei avea o fereastra care arata cam ca imaginea alaturata, si atunci poti da OK apoi Save.

stari-stereo-mp3-inregistrari-audition

Felicitari! Ai inregistrat cu succes primul tau material audio pe PC!!

Poti acum sa mergi unde l-ai salvat si in cele mai multe cazuri cu un dublu click pe el, se va deschide softul pentru redat fisiere audio (Winamp, AIMP3, Windows Media player, etc) si vei putea asculta inregistrarea.

Scrie-mi mai jos ce ai reusit, ce nu ai reusit si cu ce probleme te confrunti. Daca ti-a placut acest articol, te rog da-mi un share pe Facebook, iar daca ai o parere sau recomandare, lasa-mi un comentariu mai jos.

Suna bine! Suna tot mai bine!

Cu drag,

Armin Fatol

3 replies
  • armin
   armin says:

   Salut Mike!

   Da, mai sunt pe aici, desigur.
   Cele mai noi comentarii sunt din 2013 la acest articol, nu in general pe site 😉

   Reply
 1. Avatar
  Em says:

  Mp3-urile la 192 se aud destul de nasol daca le pui la o petrecere sa zicem, pe un sistem ceva mai bun. Am avut surpriza sa nu-mi placa playlistul ales pentru ca foloseam multe piese la calitatea respectiva…

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?