Insert-uri. Intrari si iesiri de “insert”.

Una dintre facilitatile ce se gasesc pe panoul din spate al unei console de mixaj este canalul / mufa de Insert. Insert – urile folosesc ca intrari si iesiri (in acelasi timp) fie pentru un canal de pe mixer, fie pentru alte semnale audio, cum sunt de exemplu submix-urile sau iesirile principale. Ele sunt un punct in calea semnalului audio unde semnalul poate fi redirectionat – trimis afara din mixer – iar apoi readus la ruta sa normala, creand ceea ce se numeste bucla de efect. Cu alte cuvinte, iti permite sa “inserezi” in calea semnalului un aparat electronic (scula audio :), procesor de semnal, etc) extern consolei de mixaj. Pe cele mai multe mixere, o singura mufa jack TRS de 6.3 mm (¼”) cu trei fire conductoare permite conexia semnalelor atat de iesire, cat si ce intrare.

inregistrari audio cablu Y insert mixer 1

Sa vedem ce se face cu o asemenea mufa:

1. Aplici efecte pe un canal sau pe un submix. Pentru ca o mufa de insert este atat de intrare cat si de iesire, poti directiona semnalul audio de pe un canal la un efect extern, de exemplu un reverb, compresor dinamic, limiter, etc., iar apoi din acel efect iesi cu semnalul inapoi in mixer. Unul dintre exemple este sa trimiti semnal la o poarta (gate, sau noise gate) pentru a opri semnalele ce vin de la un microfon ce nu este folosit. Reducand astfel numarul de microfoane active, se reduce si riscul pentru a crea microfonie plus ca imbunatateste raportul semnal/zgomot al sistemului de sunet.

2. Foloseste ca si iesire directa, dupa preamplificatorul de microfon, dar inainte de filtrul trece-sus, mute, EQ, fader, etc. Doar pentru ca trimiti semnal afara din mixer nu inseamna ca e obligatoriu sa se intoarca si inapoi in mixer. Poti folosi fiecare mufa de insert pentru a trimite semnal de linie direct la o alta intrare de linie, cum este cea de la un recorder, sau la un alt mixer pentru diverse difuzari sau inregistrari.

inregistrari audio cablu Y insert mixer 3

Capatul dinspre mixer al cablului de legatura va fi standard 1/4″ mono (sau TS, tip/sleeve). Sa fii atent cand bagi mufa de insert in mixer, sa nu o bagi pana la capat, ci doar pana face primul click. Daca faci asa, vei avea semnal pe acel cablu fara sa intrerupi semnalul din interiorul mixerului. Daca introduci mufa pana face al doilea click, adica pana la capat, vei intrerupe semnalul pe acel canal, si vei avea semnal doar pe cablul pe care l-ai bagat.

3. Trimiti semnalul audio printr-un cablu de tip “Y” – folosesti mufa de insert atat pentru a scoate din mixer semnal de linie, cat si pentru a aplica efecte. Ca alternativa, fa setarea descrisa mai devreme pentru bucla de efecte, apoi pune un cablu de tip “Y” dupa procesorul de efecte (compresor, de exemplu) pentru a afecta si iesirea de linie si canalul mixerului. O aplicatie unde functioneaza bine aceasta setare, este daca vrei sa comprimi vocea unui speaker, atat pentru sistemul de sonorizare, dar si pentru un sistem de inregistrare.

inregistrari audio cablu Y insert mixer 2

Fie ca folosesti insert-urile de fiecare data cand lucrezi, sau doar ocazional pentru a rezolva diverse probleme de directionare a semnalului, insert-urile iti ofera multa versatilitate cand lucrezi cu un mixer.

Sper sa iti fie util acest articol, daca stii cuiva caruia i-ar fi util, trimite-i si lui link-ul.

Cu drag,

Armin

6 replies
 1. Avatar
  Florin George says:

  Intr-adevar foarte explicit! Situatia la mine in schimb este alta… Am 2 mixere, unul are compresor de voce insa nu are procesor de efecte fx (delay, reverb, samd.) iar la cel de-al 2-lea exact contrariul, adica are procesor de voce fx incorporat insa nu are compresor de voce! Aici vine si intrebarea mea : cum pot face aceasta bucla intrucat sa pot beneficia de compactarea de la unu si efectul de la altul? Ma refer strict la microfon adica la um canal de voce mono. Situatia momentan este asa, in curand voi cumpara unul sa impace *si capra si varza* vorba romanului!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Poti folosi insert-urile de la unul, pentru a trimite semnal la efectele celui de-al doilea. Sau invers, dupa ce aplici toate efectele, trimiti tot mixul la cel cu compresie, daca te multumeste aceasta configuratie.

   Pe cel cu compresie il poti folosi ca efect hardware extern, il pui pe FX send-return, si din mixerul celalalt trimiti din fiecare canal, atat semnal cat ai nevoei, la compresia din mixerul folosit ca efect extern (compresor), si nu ca mixer.

   Reply
 2. Avatar
  Florin Topolovcici says:

  Bun articol si cuprinzator.
  Un lucru pe care l-as adauga ca si exemplu practic la partea folosirii insert-ului “ca si iesire directa, dupa preamplificatorul de microfon” este urmatorul: sunt cazuri in care o persoana are un mixer cu mai multe intrari mono cu preamp, intrari care au inserturi si ar vrea sa faca o inregistrare multitrack (multicanal) a unui cantec cu ajutorul preamplificatoarelor din mixer, dar….mixer-ul are doar o iesire stereo, nu are iesiri de tipul Direct Out care sa mearga la o placa de sunet cu capabilitati multitrack, asa cum vedem la mixerele facute special pt studio. Ei bine, folosindu-ne de insert-uri asa cum Armin a descris in articol, putem trimite semnalul din preamplificatoare direct, cu ajutorul insert-urilor prin metoda descrisa in articol, la o placa de sunet multitrack conectata la un calculator si astfel putem inregistra mai multe track-uri chiar daca mixerul nu are decat o iesire stereo. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?