Interviu Cristi Puia – Quantiz Studio Oradea

Am vrut de mult timp sa iau un interviu unui om de studio, pentru ca eu consider ca e fain si util sa afli si alte pareri ale unor oameni care fac cam ce faci si tu, sau poate doar ai vrea sa faci si tu. Consider ca avem cu totii ce invata de la cei mai experiementati, de la cei care ne pot deveni mentori sau cel putin ne pot inspira. Si eu ii invat pe altii, insa si eu sunt student la randul meu, intr-un proces continuu de invatare si studiu.

Acesta este un lucru bun si cred ca nu ma voi opri vreodata din invatat  pe domeniul care ma intereseaza.

L-am invitat pentru acest articol pe Cristi Puia de la Quantiz Studio Records din Oradea sa imi ofere acest scurt interviu despre cateva lucruri legate de studiourile de inregistrari.

Cristi Puia – compozitor, orchestrator, producator muzical, fondator Quantiz Studio Records (www.quantizstudio.ro , Facebook: Quantiz Studio Records)

Am inceput sa creez prima data muzica electronica in 1996, in programe ca Impulse Tracker, Fast Tracker, utilizand sunete din module, format .mod, multe dintre ele fiind folosite ca generice la posturile locale de radio, Radio Transilvania si Radio Sonvest Oradea, precum si muzica pentru trupele locale sustinute de aceste posturi de radio. In 2005 – 2009 am lucrat in Pan Records Studio (Italia, Reggio Calabria), unde am invatat si m-am initiat in notiuni de acustica generala si sunet , si DAW-uri ca Steinberg Nuendo (Cubase), caruia i-am ramas fidel pana in prezent. In 2012 am inceput constructia sediului studioului personal, Quantiz Studio Records, in Oradea, considerand ca in fiecare oras ar trebui sa existe un studio profesional care sa se ocupa de inregistrari sau chiar productie.

Armin– Ce calitati consideri ca trebuie sa aiba un sunetist pentru un studio de inregistrari, pentru a duce proiectele la bun sfarsit?

Cristi: – In primul rand sa aiba ureche, nu doar fizic vorbind (asta ca o gluma). Vorbesc despre “ureche muzicala”, pentru ca eu unul consider ca si un inginer de sunet lucreaza cu “frecventele” care sunt de fapt niste “tonuri”, ori “tonurile” inseamna deja “sunete”. Iar o insiruire de sunete, fie unul peste altul, asezate armonic, sau unul langa altul, duce la o “melodie”, adica “muzica”. De aici si “urechea muzicala”, fireste asta pana sa putem vorbi si de teoria muzicala, mai mult sau mai putin, sau cu alte cuvinte, lectia de “dresaj” daca vrei, cu care poti alcatui in final o melodie, o tema muzicala. Tehnic putem vorbi despre foarte multe lucruri: cunostinte de baza legate de compresia sunetului (compresor), de corectia frecventelor (egalizator), de reverbatia incaperii in care se emite un sunet (room efect), de minimele cunostinte fundamentale, de exemplu in ce spectrum de frecventa audibil de catre urechea umana (20hz – 20Khz) sau in ce “plaja de frecvente” se afla un instrument, un sunet. Multa lume nu prea tine cont si de teorie, sau foarte multi nu stiu folosi un Spectrum de frecventa, pentru a analiza aceste frecvente, inainte de a lucra cu ele. Multi se ghideaza doar dupa “ureche”, necunoscand teorie. Ori frecventele, se si “vad” (cu ghilimelele de rigoare), astfel putandu se aplica mult mai practic, concretizabil si mai usor teoria legata de tot ce inseamna sunet. Tehnica e foarte evoluata in acest sens si permite foarte foarte mult!

Armin– Cat este de important ca sunetistul sa fie si muzician si sa cunoasca teorie muzicala si cel putin un instrument? Se poate si fara acest lucru?

Cristi: – In mare parte am raspuns la punctul anterior. Dar DA. Consider ca e foarte important cel putin ca sunetistul sa fi ascultat foarte multa muzica, muzica sa fie poate chiar un mod de viata pentru acel individ, nu neaparat sa fie instrumentist. Daca nu exista bani ptr a face o scoala de sunet, sau instrument…se poate si fara “profesor” sa spunem, foarte multa lume fiind autodidacta. Si aici se pot da foarte multe nume deja. Cu o MARE conditie: a studia singur, probabil prin alte metode existente, de exemplu foarte multe tutoriale, carti disponibile. Atat teoretic cat si practic. Pana la urma cartea a fost facuta tot de om. Nu conteaza cum si de unde inveti niste notiuni de baza, atata timp cat reusesti sa le obtii si sa ti le insusesti! Si daca exista acea “flacara” pe care o simti cu ardoare in tine, pe care vrei sa o intretii si maresti permanent. Dar asta inseamna deja sa te nasti cu unele “simturi”, pe care fie ti le dezvolti singur, din pura pasiune, fie ca le studiezi in amanunt singur teoretic si practic. E vorba de acel simt nativ. Uite, aici recomand si un film, spre a fi vazut, un film foarte profund, preferatul meu: August Rush (2007)

Armin– Avantajele unui studio mare fata de un home studio sunt clare, insa ce poti spune despre diferenta de calitate a inregistrarilor din fiecare? Crezi ca se poate obtine calitate profesionala a inregistrarilor si in home studio?

Cristi: – Avantajele unui studio profesional vs. “home studio”. Aici se poate din nou vorbi de multe puncte. In primul rand ce se doreste de la acel studio. Servicii de orchestrare digitala (home studio, softuri pirat), permisibil azi pentru mai toata lumea, chiar si intr un apartament la bloc, sau studio “profesional” tratat acustic, camere detasate pentru inregistrari, “control room”, amenajate incat sa permita si inregistrarea trupelor live, inregistrari si captare instrumente in conditii optime. In rest tine de partea “hardware” in care in speta studiourile profesionale investesc…..Si vorba aia….”Cat dai….atata suni”. Diferenta o face bugetul si seriozitatea cu care tratezi lucrurile.

Armin– Daca ai putea avea la dispozitie toate sculele din lume, in studioul tau ar predomina cele analogice sau cele digitale?

Cristi: – Ar predomina clar cele analogice. E vorba de acel “warm sound”. In schimb digitalul de azi te ajuta foarte mult tehnic la procesul de masterizare, ceea ce pe vremuri nu era prea posibil fara tehnica de azi, mai ales la capitolul “Loudness”, pentru cei care stiu la ce ma refer. Dar…aici deja e vorba de niste “jocuri” cu compresia si limitarea, in ziua de azi sunetul fiind mult mai compresat de regula, asta doar ca sa ajungi intr un final la acei “cativa decibeli in plus”

Quantiz Studio Records

Armin– Sunetistul care masterizeaza un material audio, trebuie sa difere de cel ce mixeaza acel material? Sau se poate obtine un material finit excelent si daca face acelasi om tot?

Cristi: – O conditie ar fi sa nu te apuci imediat de masterizare, si nici chiar de mixajul final, decat dupa 1-2 zile de pauza. Asta in caz ca nu ai parte de un sunetist experimentat numai in asta, sau un studio care are ca destinatie capitolul mix/master. Altfel risti sa fii foarte subiectiv, poate chiar sa tratezi lucrurile cu superficialitate.

Armin– Care consideri ca este cel mai important element, sau set de elemente, de care trebuie sa tii cont cand lucrezi cu oamenii la o sesiune de inregistrari?

Cristi: – In primul rand trebuie sa ajungi la un numitor comun. Ca sa nu risti sa faci un lucru de 10 ori. Conteaza foarte mult si timpul. Poti “stresa” foarte usor “omul de la butoane”, sa ii strici in momentele acelea “motorul”. In principiu liniste, disciplina si organizare. Si talent din ambele parti. O buna intelegere si rezonare intre cei doi.

Armin– Daca ai de ales intre “cum vrea clientul” SAU a suna bine din punctul tau de vedere, o inregistrare, ce alegi? Ai intalnit astfel de situatii?

Cristi: – In primul rand trebuie sa tii cont de cerintele clientului. Daca pot complementa cu ceva, sau sfatui din punct de vedere tehnic, nu ezit sa o fac. Chiar sa explic, chiar daca multi nu inteleg “limba noastra” si intr-un final cedeaza 🙂

Armin– De care din urmatoarele elemente crezi ca depinde cel mai mult o melodie reusita, sau daca ai putea da cate un procentaj pentru fiecare:
• Echipament de studio
• Interpret
• Instrumente muzicale
• Compozitie
• Sunetist
• Altele?…

Cristi: – In egala masura referitor la toate obiectele enumerate conteaza in primul rand talentul. Asta daca vrei sa si “suni” grozav tehnic, cat si “frumos aranjat” muzical. In muzica nu mai merge cu “nu haina face pe om”. Asta pentru ca muzica se aude, se simte, dar nu se vede!

Armin– La ce proiecte lucrezi in prezent?

Cristi: – In prezent, in mare parte lucrez la proiectul meu personal, Quantiz Project (powered by Quantiz Studio Records, www.quantizstudio.ro), care pana nu demult era doar un proiect de studio, dar care as dori sa il transform in trupa live, daca se vor gasi si oamenii pe masura, care sa il reprezinte. In paralel produc instrumentale, schite de piese pentru solisti care vor sa cumpere piese (pian+versuri+voce), desi piata e umbrita de fenomenul “cover”, generice radio-tv, nu doar pentru Romania, inregistrez voci si de regula incerc sa “inclin” spre ceea ce ma si motiveaza financiar, doar asa rezistand si putand mentine si dezvolta un studio, in care tot timpul investesc: instrumente, aparartura, licente…

Armin– Daca nu ar exista limite, cu ce artist sau coleg de breasla ai vrea sa lucrezi la un proiect audio?

Cristi: – Ca “om de studio” nu sunt adeptul “fuzionarilor” neaparat. Eventual daca ar fi sa “cuplez” diverse voci spre a obtine un “feat.” Consider ca fiecare artist ar trebui sa isi etaleze propria creatie. Dar…in alta ordine de idei…cine nu si-ar dori sa inregistreze cu cele mai bune voci sau instrumentisti de pe planeta la o sesiune de inregistrari? :)) Prefer sa nu dau nume, sa nu fiu judecat mai apoi cand vine vorba de gusturi.

Armin– Iti multumesc pentru interviu, si te mai astept si cu alta ocazie poate pentru a dezbate si alte subiecte conexe.

CRISTI PUIA
-compozitor, producator, sound engineer, fondator www.quantizstudio.ro

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?      
 

Vezi şi alte articole interesante…

Abonează-te la noutăţi! Primeşti acces instant la materialul
Cum să alegi interfaţa audio potrivită pentru tine!” (VIDEO + PDF)Nu trimit SPAM, şi te poţi dezabona oricând.