Remix

Remix este un termen pentru a descrie versiuni diferite pentru aceeasi melodie.

Sa explic intai ce NU este un remix, sau mai precis despre ce NU este acest articol. A nu se confunda cu versiunile editate care doar scurteaza o piesa, si a nu se confunda cu a mixa din nou aceeasi versiune de la piesa.

Adica, daca un inginer de sunet mixeaza track-urile unei sesiuni ale unei piese, si apoi artistul da piesa si la alt inginer de sunet pentru a mixa din nou aceeasi varianta a piesei, piesa spunem ca este mixata din nou, dar e aceeasi varianta, se schimba eventual doar sound-ul si eventual efectele aplicate instrumentelor, vocilor, etc. Deci nu se numeste remix.

Inca ceva ce NU este un remix, anume nu este o reinterpretare a altui artist, deci a nu se confunda cu asa numitele cover-uri. Trupele ce canta cover-uri la nunti de exemplu, nu canta remixuri, ci canta cover-uri. 😉

Bun, am vorbit destul despre ce NU este un remix, hai sa vorbim si despre ce ESTE un remix.

Remix este o versiune a piesei ce a fost editata si modificata astfel incat sa sune cu totul diferit fata de versiunea originala. Asta se poate face de exemplu, prin schimbarea tonalitatii vocii, sau modificarea tempo-ului piesei, scurtarea sau prelungirea piesei, adaugarea sau eliminarea unor voci, instrumente sau sunete, etc.

Remixurile sunt realizate in general fie de acelasi producator, fie de alti producatori. Unii DJ sunt si producatori, de multe ori intalnim remixuri facute de diversi DJ. Nu orice DJ e si producator, si viceversa :). Dar unii DJ sunt si producatori, sau unii producatori sunt si DJ.

La ce poate folosi un remix?

– pentru a adapta o piesa pentru difuzarea ei la radio sau la cluburi
– pentru a crea versiuni stereo sau surround pentru piese ce aveau doar editii mono
– pentru a imbunatati calitatea unei inregistrari la care s-a pierdut sau deteriorat suportul pe care a fost inregistrata in studio
– pentru a adapta o piesa la un anume gen muzical
– pentru a utiliza acelasi material audio, cu scopul de a atinge diferite audiente
– pentru modificarea unei piese, in scop artistic
– pentru a crea variante ale unei piese folosite ca fata B la single-uri sau piese bonus pentru CD-single-uri
– pentru a realiza o legatura intre un artist de talie mai mica si unul de talie mai mare
– pentru a crea versiuni dansabile ale unor piese mai lente, si care sa poata fi mixate in cluburi cu alte piese de tempo mai ridicat
– pentru a relansa o piesa mai veche, a aceluiasi artist

O sa iau dau un exemplu de piesa remixata, o parte din remixurile ei si la ce folosesc unele din remixuriNarcotic Thrust – I Like It.

Aici e o lista incompleta ale varaintelor, remixurilor acestei piese, adunate de pe mai multe editii de CD-single, maxi-single, vinyl maxi single 12″, dublu vinyl maxi single 12″, editii americane, franceze, germane, engleze. DAR, daca cauti pe youtube, vei mai gasi foarte multe alte variante, acoperind mai multe genuri muzicale, unele realizate in ultimii ani, piesa fiind din 2004.

I Like It (12″ PA) 7:24
I Like It (Dean Coleman’s “Dirty By Design” Dub)
I Like It (Dean Coleman’s “Players Only” Vocal)
I Like It (Dean Coleman’s Radio Edit)
I Like It (Dub Mix)
I Like It (Dub) 7:23
I Like It (Instrumental) 7:23
I Like It (M Black Remix) 7:18
I Like It (Markus Gardeweg Remix) 7:11
I Like It (Original Mix) 7:24
I Like It (Pete Lorimer’s “29 Palms” Dub)
I Like It (Radio Edit) 3:04
I Like It (Sinewave Surfers 2am Remix) 5:33
I Like It (Tom Mangan Remix) 8:03
I Like It (Tom Mangan Remix) 5:42

Radio Mix (Radio Edit): e o versiune scurta, de 3-4 minute realizata in special pentru radio, pentru ca pentru difuzarea la radio se prefera peise scurte. Acestea au cate un intro de 7-15 secunde, o structura de cele mai multe ori tipica a pasajelor din piesa (am sa vorbesc despre asta intr-una rticol viitor). Am sa explic unele din remixuri in general la ce folosesc, unele chiar nu sunt listate mai sus cu denumirile acestea, dar in functie de cum suna un remix, iti dai seama despre care e vorba:

Extended Mix: seamana cu radio mix, dar e mai lunga (5-7 minute), e o versiune extinsa, un pic rearanjata, cu mixaj similar, poate avea un intro mai lung, cateva pasaje intre strofe sau dupa al doilea refren, mai lungi, la care ramane o parte din instrumental, de obicei ritmul, se adauga uneori diverse efecte, dupa care piesa intra din nou in partea de final pentru ultima strofa sau repetarea refrenului, iar in final are un pasaj outro diferit de cel de la versiunea de radio. Se preteaza pentru mixarea ei cu alte piese, in cluburi sau discoteci.

Club Mix: seamana cu extended mix, insa poate avea schimbari majore, atat pe partea de ritm, cat si pe restul instrumentelor, iar ca structura este realizata pentru a putea fi mixata in cluburi, are un intro mai lung, unde in general predomina ritmul, kick-bass-ul, poate avea un tempo mai ridicat decat versiunea normala, are undeva dupa jumatatea ei un loc unde se poate mixa cu alte piese, de catre DJ, iar daca nu se mixeaza in acel loc, se poate mixa pe final, cand instrumentele “se pierd”, ramanand pe outro doar instrumentalul, unde predomina kick-bass-ul si cateva instrumente. Poate avea 6-8-10 minute sau chiar si mai mult.

Instrumental Mix: Versiune a piesei fara voce, doar partea instrumentala. In general poate avea structura si durata versiunii de radio sau versiunii extended. S-a folosit mult ca si fata B de la single-ul de 7″ vinyl. Se poate folosi cu succes pentru a face karaoke :).

Dub Mix: Se realizeaza prin prezenta cu precadere a instrumentalului piesei, cu pasaje scurte si de obicei manipulate, ale vocii originale, si evidentierea kick-ului si a bass-ului.

Toate acestea sunt  cateva elemente pentru a-ti forma o idee, multe remixuri sunt combinatii intre cele de mai sus, si alte feluri de a remixa. Nimic nu e standard, batut in cuie, exista variatii de la ce am scris 

Pe single-ul de 7″ putem avea versiunea de single care este si radio mix.

De exemplu, Modern Talking – Atlantis is Calling (S.O.S. for Love), iar pe fata B avem versiunea instrumentala.

  1. Atlantis is Calling (S.O.S. for Love)
  2. Atlantis is Calling (S.O.S. for Love) (Instrumental)

Aceeasi piesa insa editia maxi single 12″ vinyl, contine pe fata A versiunea extended mix iar pe fata B acelasi instrumental ca si cel de pe single-ul de 7″ fata B. Nu stiu de ce nu au facut pe fata B de la 12″, versiunea instrumentala de la extended mix-ul de pe A, nu cea scurta de pe 7″, dar asta e treaba lor 🙂   :

  1. Atlantis is Calling (S.O.S. for Love) (Extended Version)
  2. Atlantis is Calling (S.O.S. for Love) (Instrumental)

De multe ori versiunea de radio este chiar versiunea de pe album, si cea de pe single-ul 7″ (sau de pe CD single), si cea pe care s-a filmat videoclipul piesei. Insa sunt cazuri cand versiunile acestea pot diferi. De exemplu Pet Shop Boys – I Wouldn’t Normally Do This Kind Of Thing versiunea difuzata la radio e cea de pe album, insa cea de pe single e identica cu cea din videoclip, insa difera cu totul de versiunea de pe album.

De obicei gasesti pe single sau CD single (7″) versiunea de radio, dar sunt si exceptii, ca mai sus, si pe maxi single (12″) sau maxi CD single gasesti versiunile extinse, club, dub, si altele, sau remixate de diversi artisti asa cum vad ei piesa respectiva; sau gasesti pe 12″ maxi single sau CD single uneori si versiunea radio, inca o piesa, si inca doua alte versiuni ale piesei single: dub, extended sau a altor artisti.

Sa mai dau inca un exemplu al unei peise ce are pe langa versiunea radio, mai multe versiuni ale altor artisti, care isi lasa amprenta lor artistica pe materialul audio al artistului ce a lansat piesa:

Madonna – Sorry – discogs.com: (aici vorbim despre unu dublu vinyl de 12″)

– A1 Sorry (Album Version)               4:42
– A2 Sorry (Man With Guitar Mix)     7:22
– B Sorry (PSB Maxi-Mix)                  8:36
– C1 Sorry (Paul Oakenfold Remix) 7:22
– C2 Sorry (Green Velvet Remix)     6:07
– D Let It Will Be (Paper Faces Mix)7:28

Aici toate versiunile, mai putin cea radio mix, sunt realizate de catre alti artisti. Un DJ cand vrea sa mixeze peisa in club, cu alte piese, isi alege varianta care ii convine cel mai mult. Aici pot sa dau un exemplu fain, de la Depeche Mode – Strange Love, versiunea de pe maxi single-ul de 12″ este dupa parerea mea cea mai faina de mixat in club, desi in anumite cazuri (ca nu ai cu ce sa o mixezi cu alte piese, inainte si dupa ea, e mai utila versiunea radio, dar remixul pentru 12″ suna excelent!)

Si mai dau un exemplu, de piesa remixata intr-un cu totul alt stil muzical:
Pet Shop boys – Can You Forgive Her?

Versiunea de pe album, videoclip, single 7″, radio, este synth-pop, pecand versiunea swing (Swing Version) este intr-o cu totul alta directie muzicala, cu toate astea insa, se cam pastreaza structura ei originala, adica strofa-refren-strofa-refren-tranzitie-refren-refren (dupa cum spuneam mai devreme, despre structura pieselor voi reveni in curand cu alt articol).

In final vreau sa iti prezint cum arata in Cubase versiunea radio a unei piese, si cum arata versiunea extended a aceleiasi piese – e doar un exemplu, sa iti faci o idee.

Versiunea radio mix

Versiunea radio mix

 

Versiunea extended mix

Versiunea extended mix

Daca ai o melodie de-a ta, finalizata, si vrei sa ii facem un remix, imi poti trimite sesiunea cu track-uri sau doar track-urile wav fara efecte, si eu ii pot face un remix, ori de genul extended, club, sau asa cum cred eu ca ar suna mai fain.

Daca ai remixat o piesa, te astept sa ne povestesti experienta ta si sa de dai sa ascultam ce a iesit, mai jos intr-un comentariu.

Spor la remixat piese!

Cu drag,

Armin

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?