( Review ) Recenzie Alesis Q88

Nu eram hotarat daca sa scriu “Review” sau “Recenzie” pentru ca cine cauta sa isi cumpere un controller MIDI, in general cauta dupa “Review” si mai rar dupa “Recenzie“, or, eu prefer sa gaseasca lumea mai usor informatia, decat sa stabilim cum e corect sa scriem in romaneste :).

Aveam pe lista de mult achizitionarea unui controller MIDI (nah… nu ma mai pun sa traduc si asta), insa acum a venit momentul cand am facut acest pas.  Studiind teoria muzicala, am nevoie de un pian; cand compun am nevoie de controller MIDI, asa ca acesta rezolva ambele probleme. 

Criteriile de alegere au fost: 88 taste, ieftin, taste semi-weighted (in traducere libera vine ceva de genul “mai grele decat mai usoare, dar nu cele mai grele, nici prea grele, ci mai usoare decat cele mai grele” – pentru textul serios, reia aliniatul fara paranteza asta), conexiune USB, posibilitate atasare pedala sustain

Prima pe lista a fost M-audio Keystation 88es, insa afland ca nu mai este pe stoc in locul de unde am vrut eu sa o iau, mi s-a propus Alesis Q88 – atat M-audio, cat si Alesis si Akai am inteles ca sunt sub aceeasi firma – mama, si din descriere se pare ca Q88 este acelasi lucru cu Keystation 88es, dar alta culoare si alt nume inscriptionat, in rest acelasi aspect, greutate, functii, conexiuni, etc. 

3 Alesis Q88 M-adudio Keystation 88es akai midi controller piano acoustic

Alesis Q88 MIDI Controller

Pachetul include:

 • Controller-ul Q88 
 • Ableton Live Lite editia Alesis (pe CD)
 • Cablu USB
 • Ghid rapid pentru inceput
 • Manual de utilizare – fara limba romana, dar eu oricum prefer sa citesc in engleza, pentru ca traducerile in romana de mutle ori sunt… mai inexacte, hai sa zicem asa :).

Interfetele de conectare din spatele controller-ului:

 • Mufa alimentare 9V DC

  5 Alesis Q88 M-adudio Keystation 88es akai midi controller piano acoustic

  Alimentare, USB, MIDI, sustain, expresivitate, pornire/oprire

 • Port USB pentru date si alimentare
 • Mufa de iesire MIDI (5 pini)
 • Mufa jack pentru pedala de sustain (nu stiu de ce, dar nu-mi vine sa traduc in romana)
 • Mufa jack pentru pedala de expresivitate (volume pedal)
 • Comutator pentru pornire/oprire

La pretul asta (pana in 800 lei ~180Euro, in iunie 2013) evident tastele nu se simt ca la un pian acustic, dar se simt foarte fain pentru a le simti bine in timpul interpretarii. 88 clape sunt suficiente, desi din butoane poti avea acces usor la +/-  inca 3 octave.

Conexiunea pe USB se face instant, nu trebuie instalat nimic suplimentar in Windows 7 64 bit – pe asta am testat eu. Conectand controller-ul prin USB, nu este nevoie de alimentarea de 9V, pentru ca se alimenteaza si transmite si datele prin USB.

Fizic arata bine construit, are vreo 10 kg, ceea ce il face foarte stabil pe masa pe care-l asezi – pe stativ de clape nu am incercat insa/inca.

1 Alesis Q88 M-adudio Keystation 88es akai midi controller piano acoustic

Alesis Q88 MIDI Controller – butoane si rotite

Clapele sunt sensibile la velocitate, in partea stanga sunt cunoscutele rotite pentru modificarea pitch-ului si pentru modularea sunetului, ambele asignabile altor functii, un cursor de volum, de asemenea asignabil altei functii, doua butoane pentru comutarea octavelor sau pentru transpunere, si un buton pentru accesarea meniului avansat, sau de editare

Desi sunt la inceput, pe masura ce invat cate ceva incep sa simt nevoia unei pedale de sustain, asa ca e pe lista viitoarelor achizitii.

Cand nu-l folosesc il acopar cu o panza pentru a-l feri de praf.

2 Alesis Q88 M-adudio Keystation 88es akai midi controller piano acoustic

Softul cu care vine controller-ul, Ableton Live Light se instaleaza usor, si te poti apuca de cantat/compus/inregistrat. Poti asigna orice instrument virtual pe clapa, iar softul iti pune la dispozitie inclusiv pianul virtual clasic (in stereo), si multe alte sunete/instrumente virtuale. Eu personal, nu ma bucur atat de mult pentru astea din Ableton, pentru ca lucrand mai mult in FL Studio si mai nou Cubase, nu mi-e la indemana sa invat inca un soft, cu alta ergonomie, de la zero, asa ca am luat de pe net cateva instrumente virtuale gratuite, printre care si un pian acustic, si functioneaza perfect.

Am preferat sa fie un controller cat mai simplu, dar cu multe (88) clape, fara alte “briz-brizuri, fluturasi si clopotei” cu care lucrez din software / DAW mai mult, folosindu-l efectiv ca o claviatura fara alte pretentii. Este compatibil cu aproape orice software de productie audio, fie pe Mac sau PC .

Nu am un termen de comparatie cu alte controller-e MIDI, ci descrierea este conform datelor producatorului, si observatiilor personale. Daca ai intrebari despre acest controller, sau vrei sa completezi ceva… lasa-mi un comentariu mai jos.

Site-ul producatorului: http://alesis.com/q88 – aici gasesti informatii in engleza despre acest controller MIDI, care…

Suna bine! Suna tot mai bine!

Iti multumesc ca ma citesti,

Armin Fatol

PS:

 • Nu arunca electronice la gunoi, acestea se pot recicla.
 • Cumpara discurile originale, vei avea o satisfactie mai mare ascultand muzica!
5 replies
 1. Avatar
  Melos Negros says:

  Controlerul ăsta are cablul midi compatibil și cu Windows 10? Întreb fiindcă eu mă chinui de luni bune cu clapa mea Roland XP-80, și nu am găsit un cablu MIDI compatibil cu Windows 10 – iar pe computer am toate sunetele pe care vreau să le folosesc în reorchestrarea compozițiilor mele muzicale – sunete cumpărate cu bani buni de la

  Reply
 2. Avatar
  Aram Haciaturian says:

  Utila recenzie. Uite traducerea in romana, atat de dificila pentru tine, a unor cuvinte: controller MIDI= controler MIDI; semi-weighted= semigrele; review= recenzie; sustain= sustinere. Sfat gratuit: inbogateste-ti vocabularul limbii romane si nu-ti va mai fi dificil. Oricum, felicitari pentru ca ti-ai dat silinta.

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?