Schimbarea curelelor si revizie deck Sony TC-WR645S

Schimbarea curelelor si revizie deck Sony TC-WR645S

In acest articol am sa iti arat cum sa faci o mica revizie la un castofon deck Sony, aceasta revizie fiind valabila pentru multe modele de deck-uri asemanatoare, nu doar acest model. Sunt multe care au acelasi mecanism, aceleasi principii se pot aplica la toate, cu mici diferente.

Revizia facuta de mine in acest caz a constat in:

–       schimbarea curelelor de transmisie
–       reglajul inclinatiei capetelor pe banda
–       reglarea turatiei de rulare
–       curatirea capetelor, axului volantei, rolei presoare, si ghidajelor pe unde trece banda, de praf
–       curatirea prafului de pe panoul frontal – in interior deck-ul arata ca nou

Si am sa vorbesc putin si despre magnetizarea capetelor de redare si inregistrare (un casetofon  sau magnetofon magnetizat poate distruge inregistrarea de pe casete sau respectiv benzi).

N.B.: Nu sunt electronist, nu pot face diagnostice (intotdeauna corecte) la casetofoane defecte; daca ai o problema la casetofon si nu te pricepi sau nu esti dispus sa risti sa il strici incercand sa il repari (dupa acest articol), iti recomand sa il duci la un electronist care se pricepe. Recomand sa citesti si comentariile de dupa articol, pentru ca vezi ce probleme au avut altii si cum le-au rezolvat.

Multe casetofoane deck Sony, dar nu numai, in mod deosebit cele din anii 90, dar si cele mai vechi sau chiar mai noi, prezinta probleme de functionare de genul “usile blocate”, nu mai poti scoate caseta din el, nu mai ia nici o comanda, desi motorasele se aud in el la pornire, dar nu vrea sa mai faca nimic.

Pentru cine nu stie, este contraintuitiv… ai crede ca e mecanismul defect, sau ceva electronic, si ai tendinta sa zici ca alea din anii 70-80 erau mai bune ca erau mai mecanice, spre deosebire de astea cu comanda elecronica, pentru ca astea cand se strica nu le mai poti face nimic.

Ei bine un astfel de casetofon poate fi perfect functional chiar si dupa 20 de ani. Modelul pe care il am eu, un Sony TC-WR-645S este din 1994, si merge perfect, dupa revizie :).

Ce se strica de fapt la aceste casetofoane deck? Curelele obosesc, si isi pierd flexibilitatea. Cei care nu au prea desfacut casetofoane si reparat, sau pentru cei care cunosc mecanismele de la cele cu comenzi mecanice, au tendinta sa zica “cum sa fie cureaua rupta/cazuta/obosita si sa nu deschida usa – ce legatura are cureaua cu usa de caseta?”

Pai are, pentru ca daca cureaua nu functioneaza, mecanismul nu isi face ciclul complet, si nu lasa jos complet sistemul care urca si coboara capul si rolele presoare (cabestan), si nu deblocheaza nici usa – e facut astfel incat sa nu poti deschide usa in timpul mersului (ca la tramvaie 🙂 ), iti dai seama ca daca ai putea face asta, ai incalci si banda, poate ai rupe sau deplasa sistemul de capete de citire, sau rupi caseta, etc.

De obicei doar cureaua cea mare face probleme, dar daca tot schimbi, o schimbi si pe cea mica.

Curele de schimb gasesti pe internet, nu la tot pasul, dar gasesti daca cauti. Fie pe Ebay, fie pe forumuri sau in anunturile de mica publicitate. Eu am luat de la un coleg de forum (pe elforum.ro) care are si magazin, mi le-a comandat, conform dimensiunilor.

Odata ce ai curelele de schimb, ai nevoie de ceva rabdare, o surubelnita tip cruce, pentru suruburile laterale, o surubelnita dreapta sau tot tip cruce mai fina, pentru suruburi mici (asemanatoare cu suruburile cu care sunt prinse casetele), betisoare de vata pentru urechi, alcool tehnic, sau si cel sanitar e ok.

ATENTIE! Tot ce urmeaza sa faci cu castofonul este pe propria ta raspundere, NU imi asum raspunderea daca nu reusesti sa il repari sau il strici si mai rau. Iti recomand sa nu faci asta daca crezi ca nu te descurci, ci sa dai deck-ul cuiva care stie ce si cum sa faca.

Ok, daca ai tot ce iti trebuie si vrei sa il repari, sa ne apucam de lucru:

Scoti deck-ul din priza si te asiguri ca deck-ul este deconectat de la reteaua de elecricitate. Desfaci pe rand suruburile carcasei – la modelul asta de deck Sony sunt 4 suruburi, cate doua pe fiecare laterala. Altele au 5 suruburi, pentru ca mai au unul in spate pe mijloc. Desfaci carcasa astfel incat sa ajungi in interior la placa de baza si mecanisme.

In cazul meu, fiind deck dublu, am doua mecanisme, fiecare cu cate doua curele de schimbat. Eu am sa scriu cum se face pentru un mecanism schimbarea curelelor, pentru ca la al doilea e la fel.

Urmeaza sa scoti panoul frontal afara cu tot cu mecanism, deci urmatorul pas este sa scoti mufele firelor ce duc de la panoul frontal la placa de baza, dar scoti doar mufele de pe placa de baza. Ai in figura urmatoare cu sageata notate locurile unde sunt acele mufe la modelul meu de deck Sony. Daca ai alt model, trebuie sa fie ceva similar.

Sony TC-WR645S inregistrari audio revizie curele deck

Dupa ce ai scos mufele de pe placa de baza, trebuie sa desfaci suruburile care tin panoul frontal, si cele care tin mecanismul. Vezi in poza unde sunt pozitionate acestea, pe partea inferioara a deck-ului. Daca ai un singur mecanism, probabil ca ai un singur surub care tine mecanismul, si nu doua. In cazul meu sunt 3 suruburi ale panoului frontal, si doua la mecanisme, toate acestea 5 trebuie sa le desfaci.

Sony TC-WR645S inregistrari audio revizie curele deck dublu

Apoi intorci deck-ul in pozitie normala, si ai grija sa tragi fin de panoul frontal inspre fata, pentru a-l scoate de pe placa de baza – vezi cum arata mufele in care el se tine, in pozele de mai jos. Eu am doua poze pentru ca am doua mecanisme. Unde e mufa dubla este partea de inregistrare, unde e simpla este doar de redare.

Sony TC-WR645S inregistrari audio revizie curele deck dublu mufe panou frontal

Dupa ce ai scos afara panoul frontal, pe el se afla mecanismul, si dupa cum poti observa, nu poti direct sa schimbi curelele, ci mai trebuie sa demontezi placa electronica si o parte din mecanism ca sa ajungi la curele. De aici mai ai 3 suruburi si doua cleme si ai ajuns unde trebuie.

Nu se imprastie si nu cade nimic pe jos, desfa cele 3 suruburi din imagine si apoi fi atent si la clemele din partea opusa:

Sony TC-WR645S inregistrari audio revizie curele deck dublu3 suruburil

Scoti afara suruburile, si daca misti putin de partea de deasupra o sa iese usor, o scoti din cleme, si gata – se tine inca in cateva fire conductoare, dar nu este necesar sa mai demontezi mai mult de atat.

Asa arata locul in care vei pune curelele:

Sony TC-WR645S inregistrari audio revizie curele deckloc de curelel

Le scoti cu grija pe cele vechi sa nu rupi ceva in mecanism sau in partea electronica, si apoi e recomandat sa cureti cu un betisor de vata si alcool locurile prin care trec curelele: fuliile motoarelor si volantele. Tii betisorul in loc si invarti de rotite, o sa vezi ca se aduna pe betisor mizerie.

Sony TC-WR645S inregistrari audio revizie curele deckloc de curelele

Din pozele urmatoare ar trebui sa iti dai seama cum se pun curelele noi: cea mare o asezi pe volante, si apoi o prinzi in cele 3 tije de plastic, provizoriu, pana urmeaza sa inchizi mecanismul.

Cea mica o prinzi de fulia motorului, ai grija la acel mic mecanism de plastic de pe el, sa strecori incet cureaua printre parghii sa nu se rupa ceva, si apoi o prinzi in cele doua tije de plastic, tot provizoriu pana inchizi mecanismul.

Sony TC-WR645S inregistrari audio revizie curele deck curele

Verifici din nou sa arate si la tine ca in pozele de aici. Apoi procedezi la inchiderea mecanismului, cu mare grija. Prima oara ai grija sa prinzi cele doua cleme, si apoi sa pozitionezi suruburile la locul lor.

Sony TC-WR645S inregistrari audio revizie curele deck curele 02

Daca pana aici e totul in regula, pune cele 3 suruburi si strange-le cum erau inainte.

Acum, curelele fiind pe tijele de plastic, vin asezate la locul lor: cureaua mare, o asezi cu un betisor de vata sau o surubelnita, dar sa ai grija sa nu ciupesti cureaua, pe fulia motorului, iar cureaua mica o asezi pe fulia unde ii este locul, cea care a intrat intre tijele de plastic. Verifici sa nu fie rasucite curelele, si sa arate ca in poza alaturata, dupa ce ai aranjat curelele.

Sony TC-WR645S inregistrari audio revizie curele deck curele 03

Daca e totul ok, motezi deck-ul inapoi in ordine inversa de cum l-ai demontat. Ai grija la mufele de la panoul frontal, si apoi la mufele cablurilor ce duc de la panoul frontal la placa de baza, sa fie totul cum era inainte.

Daca ai reusit sa faci asta, ramane sa faci proba. Nu inchide carcasa inca, ci fa o proba de functionare, sa vezi ce ai facut. Conecteaza deck-ul la reteaua de curent, si vezi daca merge (atentie sa nu atingi partile electronice, in special locul unde e transformatorul).

Daca merge… felicitari!

Ai reusit sa ii schimbi curelele. Vezi cum merg casetele – fara casete, spre deosebire de modelele vechi doar mecanice, acest tip de deck-uri nu merge, adica nu poti da play si sa vezi rotitele cum merg, daca nu are caseta in el. Verifica derularea inainte si inapoi sa mearga ok, si daca totul pare in regula, operatia a reusit cu succes 🙂 (si “pacientul” a fost readus la viata).

Sony TC-WR645S

Inclinatia capului de redare pe banda.

Daca inclinatia capului pe banda nu este cea corecta, vei putea asculta bine doar casetele inregistrate cu acelasi deck, si totodata aceste casete vor suna prost pe alte deck-uri cu inclinatia corecta. Mai exact, vei pierde din frecventele inalte.

Pentru a regla inclinatia, ai nevoie de o caseta inregistrata bine pe un casetofon cu inclinatia corecta a capului. Daca ai una originala, sau care stii ca suna excelent pe orice casetofon ai ascultat-o pana acum, o poti folosi ca etalon pentru a regla inclinatia.

Inainte de a face reglajul capului de redare, e bine sa cureti de praf cu un betisor de vata cu alcool tehnic sau sanitar, capul, rola presoare, axul volantei, si ghidajele pe unde mai trece banda, in compartimentul casetei.

ATENTIE!

NU sterge niciodata capul cu betisor metalic sau surubelnita invelita in vata, pentru ca se poate magnetiza distrugand apoi inregistrarile de pe banda in timpul auditiei. Foloseste doar betisoare de lemn sau plastic pentru acesta curatire.

Cu surubelnita mica, reglezi usor din surubul din stanga daca banda se aduna la play pe rola dreapta, si cu surubul din dreapta daca banda se aduna pe rola stanga, la play. Asta pentru ca e deck cu auto reverse. Daca nu ai auto reverse, o sa reglezi doar din surubul din stanga, iar banda se va aduna la play doar pe rola din dreapta a casetei. Daca poti, foloseste o surubelnita fara cap magnetic pentru asta, sau una la care magnetul din cap s-a pierdut in timp. Cauta sa nu apropii nimic metalic de capul de redare sau inregistrare.

Sony TC-WR645S inregistrari audio revizie reglarea capului de redare

Pune caseta sa mearga pe play normal, si asculta cum suna inaltele. Daca suna perfect si cristalin, lasa-l asa. Daca nu, invarte usor intr-o parte acel surub, fin, si daca nu se imbunatateste calitatea inaltelor, invarte invers, usor. Cand auzi maximul de inalte frumos, daca dai mai departe, iar o sa scada inaltele, si atunci dai putin inapoi, cautand acel punct unde suna cel mai bine. Daca e cu auto reverse, dupa ce ai reglat asta, dai play invers, si reglezi si din surubul din dreapta. Partea faina este ca cele doua reglaje ale casetei la auto reverse, sunt independente, adica nu deregelzi partea opusa regland o parte.

Apoi poti testa si cu alta caseta, preferabil originala, sau la fel, foarte bine inregistrata, si daca si aceea suna perfect, lasa-l asa.

Reglarea turatiei.

In mod normal daca nu ai umblat sau nu s-a umblat la turatia motoarelor, ar trebui sa fie deja reglata bine din fabrica. Insa la deck-ul meu, dupa ce am inregistrat muzica pe o caseta, am vrut sa o ascult in partea stanga, sa aud daca e ok inclinatia capetelor, sa fie la fel in ambele parti ale deck-ului, si surpriza era ca desi inclinatia era la fel, deci am reglat-o bine, dupa o caseta inregistrata pe alt deck, se auzea mai rapid.

Ca sa reglezi turatia corect, fara osciloscop si caseta de test si reglaje, trebuie sa te descurci cu ce ai. Ori o caseta originala si un CD original cu acelasi material audio, ori o caseta inregistrata pe un deck care stii tu sau presupui ca e ok ca viteza, si o compari cu o sursa digitala, CD sau o piesa pe calculator, telefon, etc. – ideea e sa fie aceeasi piesa.

Cum am facut eu:

Am inregistrat de pe CD o melodie ritmata pe un deck Pioneer care stiu ca are turatia buna. Cum stiu ca e buna, pentru ca toate casetele suna ok pe el, si fiind tot dublu deck, ce inregistrez in dreapta suna ok si in stanga, aceeasi turatie, avand motoare separate pentru cele doua parti, daca ambele sunt reglate la fel si nu s-a umblat in deck, presupun ca sunt standard.

Am comparat in partea stanga, caseta inregistrata in dreapta, cu sursa – CD-ul, si e o diferenta insa foarte mica. Perfect nu poate sa fie pentru ca exista fluctuatii de viteza, dar scopul e sa il aduci la o turatie foarte aproape de cea ideala, astfel incat decalajul se produce foarte incet in timp.

Am considerat caseta cu melodia inregistrata, caseta etalon, daca merge ok pe doua casetofoane, aici inseamna ambele parti ale unui deck dublu, e ok. Dupa acea caseta am reglat turatia si la deck-ul Sony.

Am introdus caseta in deck-ul Sony pe rand in fiecare din cele doua parti, si am dat sa mearga in paralel cu CD-ul, sincronizate; nu e usor de sincronizat, dar merge, apoi trebuie sa observi daca cele doua se decaleaza in timp sau nu. De decalat se decaleaza, cu siguranta, sa observi in cat timp.

Daca se decaleaza rau in doar cateva secunde, trebuie reglata turatia, pana cand decalajul se face lent, in minute sau multe zeci de secunde, se decaleaza putin doar.

Pentru reglarea turatiei, pe placa electronica de langa motor sunt doua rezistente semireglabile. La una din partile deck-ului scrie H si respectiv N pe cele doua gauri unde sunt semireglabilele, intre ele scrie SPEED, m-am prins ca de acolo se regleaza dar nu stiam de ce sunt doua.

Am gasit pe schema electrica, ca H inseamna High si N inseamna Normal. Deci de la gaura cu N reglezi turatia pe play normal, iar de la H reglezi turatia la viteza mare, cand copiezi cu viteza mare de pe o caseta pe alta pe acelasi deck.

Cum H nu ma interesa sa il reglez, pentru ca eu nu folosesc aceasta functie de copiere rapida la deck-uri (se pierde mult din calitate, prefer sa am rabdare pana inregistrez la viteza normala, asta pe vremuri cand inregistram casete), am reglat doar de la gaura cu semireglabilul pentru viteza normala, N.

La partea cealalta a deck-ului nu scria, dar fiind localizate similar, mi-am dat seama care e gaura care trebuie – semireglabilul e pe partea opusa a placii si nu prea ai acces la el, decat prin gaura.

Vezi in pozele alaturate cum sunt asezate acele gauri, cea de jos e pentru reglarea la viteza N – normala.

Sony TC-WR645S inregistrari audio revizie reglare turatie

Cu surubelnita reglezi foarte finut acel semireglabil, in timp ce deck-ul merge in paralel si sincronizat cu piesa de pe CD, si dupa ce misti de el, trebuie sa sincronizezi din nou cele doua pentru a vedea daca se decaleaza. Daca da, iar reglezi, si iar le sincronizezi, la acelasi moment din piesa, sa vezi daca se decaleaza.

E mult de lucru pentru ca reglezi putin, sincronizezi, asculti; daca e mai rau, dai invers de surubelnita, iar sincronizezi, iar asculti, daca e mai bine, dar nu perfect, iar mai dai putin, iar sincronizezi, iar asculti, si tot asa. Si reglajul este foarte foarte fin, un sfert de milimetru daca invarti de surubelnita poate ai invartit deja prea mult, si trebuie sa dai inapoi… asta face si mai greu reglajul dar nu imposibil.

Atentie sa nu atingi cu surubelnita alte contacte pe acolo sa nu faci vreun scurt circuit, pentru ca trebuie sa faci asta cand deck-ul merge, altfel dureaza mult mai mult daca il opresti si scoti din priza dupa fiecare mica rotire, dar e calea mai sigura.

Daca poti invarti de semireglabilul ala cu o tija de plastic, e si mai bine – ma gandesc ca daca nu ai surubelnita de plastic, poti presa capatul din plastic, fara vata, al unui bat de curatat urechea, cu patentul, sa se lateasca si cu el sa incerci sa invarti de semireglabil.

Cand reusesti sa tii caseta sincronizata cu CD-ul mai multe zeci de secunde, poti spune ca ai setat o turatie rezonabil de aproape de ideal. Pentru un test suplimentar macar sa vezi daca cele doua parti ale unui deck dublu sunt asemanatoare ca turatie, inregistreaza un pasaj muzical pe o parte si reda-l in partea cealalta a aceluiasi deck. Daca inca ramane sincronizat si suna la fel, e in regula.

Daca suna ok, mai trebuie doar sa il asamblezi inapoi, sa ii pui capacul cum a fost inainte, si il poti folosi.

Nu uita sa ii cureti si panoul frontal si alte locuri unde s-a adunat praf, cu o carpa moale care nu zgarie si nu lasa scame. In locurile unde nu ajunge carpa ca sunt prea mici, poti folosi un alt betisor cu vata, dar sa nu dai cu alcool tehnic sau sanitar pe partile din plastic de pe panoul frontal si usi, pentru ca isi pierde din luciu, foloseste doar apa, daca umezesti batul in apa e suficient, rolul sau e sa adune praful din locurile mici dintre butoane, afisaj, usa, etc.

Daca ai montat casetofonul inapoi cum era, ar trebui sa arate ca in poza asta:

Sony TC-WR645S inregistrari audio revizie curele deck dublu 02

Cateva elemente despre magnetizarea si demagnetizarea capetelor si altor piese din deck.

In perioada ’95 – 2000 cand inca mai foloseam casete desi era casetelor era pe sfarsite, am dat de niste probleme foarte ciudate, aveam casete inregistrate ireprosabil, ascultate de zeci si sute de ori, care dintr-o data, pe casetofonul meu, au inceput sa capete niste pacanituri, asemanatoare cu cele de la discurile de vinyl zgariate, dar constante pe tot parcursul casetei, si erau tot mai multe parca, nu intelegeam de la ce.

La altii in casetofon se auzeau dar nu se inmulteau, adica alte casetofoane nu stricau casetele, doar al meu. Am schimbat capul de redare si apoi un timp nu am mai avut probleme, dar apoi iarasi au aparut, nu stiam ce sa le fac.

Erau capetele magnetizate!

Ele nu se magnetizeaza usor, pentru ca materialele din care sunt construite nu au remanenta puternica, dar daca sunt magnetizate cu un camp destul de puternic, pot afecta banda, totusi.

Cum mi-am magnetizat eu casetofonul, si ce sa nu faci si tu ca sa nu il magnetizezi: am curatat capetele, rola presoare, ghidajele si axul volantei, cu o surubelnita mica, invelita in vata. Capul surubelnitei era magnetizat. De aceea recomand sa cureti doar cu plastic sau lemn, invelit in vata.

Capul se mai poate magnetiza daca prin el trece un curent continuu. Asta se intampla daca il masori cu un ohmmetru, sau daca vrei sa ii masori continuitatea bobinelor – nu fa asta. Daca inlocuiesti vreodata vreun cap de redare sau inregistrare, nu il masura, schimba-l si atat.

Ai invatat din acest articol cum sa schimbi curelele, sa cureti capetele de inregistrare si redare, sa reglezi inclinatia capetelor pe banda, sa reglezi turatia casetofonului, ce sa faci si ce sa nu faci pentru a preveni magnetizarea capetelor, si sa faci deck-ul sa arate si frumos.

Nu-mi da Like si Share la articol sau site, decat daca ti-a placut si ti-a fost util. Daca nu ti-a placut, invita 10 prieteni sa imi dea Like si Share :).

M-as bucura totusi sa imi lasi un comentariu, daca ai intrebari sau ceva de adaugat. Daca articolul te-a ajutat sa faci o mica revizie la un deck sau alt casetofon, scrie-mi, as vrea sa stiu ca timpul meu este apreciat.

Iti multumesc ca ma citesti, si am sa revin cu articole noi in curand!

Cu curele noi, deck-ul suna bine! Suna tot mai bine!

Cu drag,

Armin FATOL

Editare ulterioara – 12 iunie 2017:
Exista un grup pe Facebook pe care sunt oameni pasionati de scule audio vintage – casetofoane, magnetofoane, pick-up-uri, amplificatoare pe lampi, diverse asemanatoare. Grupul se numeste Vintage Audio Romania.

48 replies
 1. Avatar
  Costin says:

  Ziua buna! Un cap combinat inregistrare/redare pt. un Sony TC-KB920S aceti idee unde as putea gasi ?
  Multumesc.

  Reply
 2. Avatar
  Alexandru Jinga says:

  Va salut! Foarte complet si detaliat articolul, am urmat cativa dintre pasii descrisi de dumneavoastra. De curand am redevenit nostalgic si mi-am cumparat un deck, este vorba de Onkyo TA2630(R1), 2 motoare, 2 capete, electromecanic. L-am probat, a parut ca merge ok, l-am luat acasa, l-am bibilit, l-am sters, l-am aspirat cu grija, i-am curatat capetele, rola presoare, axul cabestanului, i-am aliniat capul astfel incat sa percep cat mai bine inaltele, pana aici totul in regula. Mentioneaz ca nu am desfacut mecanismul, l-am “desprafuit” cu o pensula, am sters cureaua mare, am uns unde am avut acces si cam atat. Sa revin… Am colectie de vreo 40 de casete de cand eram prin scoala generala/liceu (anii ’95-’05), colectie care a stat neatinsa mai bine de 12 ani. Reascultand casetele bag de seama ca unele dintre ele se aud destul de bine, asa cum le stiam, insa aproximativ 1/3 din ele au o fluctuatie a inaltelor, cel putin asa o percep eu, nu stiu daca este de fapt o fluctuatie de viteza. Vreo doua dintre cele cu probleme mi-au oprit deck-ul, au mers 1 minut, apoi a scazut turatia pana s-a oprit angrenajul. Daca revin la una dintre casetele care inca se aud asa cum trebuie, deck-ul functioneaza fara probleme. Acum as vrea sa va intreb, credeti ca pur si simplu este vina casetelor, sau simptomele pot indica si o problema din partea casetofonului? Eventual sa fie motorul “obosit” si sa nu mai aiba putere? Mentionez ca nu am alta varianta de testare a casetelor. Va multumesc. O zi placuta!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Alexandru,

   Faina achzitie, e fain sa reasculti casetele de pe vremea scolii. Ma ia si pe mine nostalgia :).

   Fluctuatiile de inalte, daca nu sutn fluctuatii si de viteza, ci doar de inalte, pot fi din mai multe cauze. Una din cauze poate fi felul cum a fost inregistrata caseta. Am observat acest detaliu la copierea pe viteza mare de pe o caseta pe alta (dubbing speed parca scria pe casetofon), inaltele scazand in frecventa, scad in detalii, si uneori apar acele fluctuatii de inalte. Dar trecem mai departe, poate nu aia o fi cauza.

   Legat de cele doua care au oprit deck-ul, aici pot fi casetele de vina, dar poate fi si deck-ul – curele slabe. Poti incerca sa invarti cu unghia un pic rolele casetelor sa vezi daca se invart usor sau opun o rezistenta MULT mai mare decat celalalte. Daca opun rezistenta peste “normal”, poti sa slabesti un pic suruburile de la casete, sa le “bati” pe laterala sa se aseze pun banda in ele, si poti sa incerci sa le derulezi de vreo 2 ori cap-coada si inapoi, apoi sa incerci din nou.

   Daca orice ai face, tot ti se opresc casetele, sau daca nu opun rezistenta considerabila la invartitul cu unghia, atunci as da vina pe deck – curele slabe. Chiar daca ele merg, invart, faptul ca nu pot sa traga orice caseta, denota slabirea curelelor, am patit asta de multe ori. Nu a mers nici cu derulare (la derulare forta este mai mica decat forta cu care cabestanul trage banda din caseta), nici cu casete batute, nici suruburi desfacute. Am schimbat curelele… au mers toate brici! Nu pot stii sigur ca acolo e problema la deck-ul tau, eu doar presupun, din ce imi zici.

   Mai ceva. Daca derulezi casetele astea doua sau alte casete, observi pe finalul derularii spre capat cum deck-ul se cam chinuie, sau ajunge la capat de banda in plina forta de derulare? Bun, multe deck-uri ajusteaza viteza de derulare cand se apropie de capat, dar una e sa auzi ca motorul este comandat sa scada viteza (trecerea e ferma, controlata) si alta e sa auzi cum se chinuie si nu se invarte cu viteza constanta si fluctueaza viteza de derulare, suna de parca se chinuie. Daca se chinuie – curelele sunt slabe sigur.

   Motoarele nu obosesc, in niciun caz nu se pune propblema de motor obosit. Motoarele alea duc inca de 15 ori cat au dus pana acum, lejer. Nu am vazut motor defect pana acum, daca a fost folosit in mod corespunzator. As zice ca acolo e ultimul loc unde putem sa cautam problema. Primul e la curele.

   Te astept sa revii cu noi concluzii, teste, intrebari! Sunt curios cum ai rezolvat!

   PS: daca e luat la mana a doua si nu s-au schimbat curelele de mult, eu oricum as recomanda sa le schimbi. Poate chiar or fi cele originale. Merita curele noi 😉

   Reply
 3. Avatar
  Sebastian Dalmeanu says:

  Excelent articolul Armin! As vrea sa iau si eu un deck vintage. Dar nu stiu: sa aleg cu un cabestan, direct drive sau cu curele.M-am orientat spre Technics RS-BX 747 sau AZ-7!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Sebastian, multzam de aprecieri!
   Din pacate nu te pot ajuta la alegerea deck-ului pentru ca eu nu am avut acele deck-uri ca sa imi pot da cu parerea. Apoi poate un factor important este sa gasesti si piese de rezerva – cap, curele, role presoare, etc.
   Gasesti oameni cu mai multa experienta intr-ale sculelor vintage pe grupul de Facebook Vintage Audio Romania: https://www.facebook.com/groups/956346111075420/?fref=nf
   Eventual intreaba acolo, posibil sa primesti raspunsuri potrivite.

   Reply
 4. Avatar
  Dumitru Gheorghe Nicu says:

  am citit articolul si la treaba!.deck sansui(dublu),la derularea rapida ramanea blocat cu caseta in el,desfacem,farmacie,parca atunci a iesit din fabrica,la prima vedere,ok,totul la locul lui,curele inguste pe fulii.incerc sa desfac conectorii,usor,nimic,mai cu forta,nimic.mai sa fie,caut un conector mai mare si mai liber,sa-l pot apuca cu nadejde,trag si treg,pana iese…,cu tot cu picioruse!.pinii dintr-un material foarte moale cu forma de carlig de pescuit,cum sa iasa conectorul?!!.acum doar doi pini desprinsi din placa de baza,letcon fludor,atentie si mare chin fana am pus conectorul la locul lui.bag curent si minune,iese caseta fara sa-i fac practic nimic.bucuros opresc alimentarea si prind in suruburi ce ere de prins si sa-i fac o proba inainte de ai pune carcasa,alimentez si incepe sa iese fum dintr-o rezistenta.sayonara sansui!acum ce as vrea , eu+proiectantul japonez+o katana(la mine)si desfa te rog un conector,te rog frumos.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut! Citind povestea asta, asteptam un final fericit, eram deja cu degetele pe tastatura sa scriu ca “totdeauna trebuie probat inainte de a pune carcasa” insa… nu a iesit bine.
   Acum… daca este doar acea rezistenta arsa, si arderea se datoreaza lipiturii imperfecte, probabil se poate repara, schimband rezistenta si re-lipind cu atentie acele contacte. Eventual poate se pot schimba curelele fara sa se desfaca acel conector? Sau… poate se desface altfel, poate intr-un mod mai putin intuitiv?! Nu stiu, zic.

   Reply
   • Avatar
    Dumitru Gheorghe Nicu says:

    deck second-hand,la proba aceiasi problema,a fost dus la specialist si luat pe incredere, la prima auditie aceiasi treaba,blocat.curelele sunt ok,la locul lor,in buna stare.personal am impresia ca deckul avea o problema ascunsa.vanzatorul corect,om,insista sa-l ia inapoi.drumurile si verificarile depasesc valoarea lui de vanzare,asa ca mai bine altul in loc si gata.asta este,se mai intampla.

    Reply
 5. Avatar
  Narcis says:

  Salut.S-au schimbat curelele la un deck Aiwa insa deruleaza numai inapoi chiar si cand dai comanda de inainte, play functioneaza.Ce este oare de facut ca nu-mi dau seama.Ms

  Reply
 6. Avatar
  dorin says:

  buna am un deck sony tc ke 300 cumparat de nou prin 1999 folosit maxim de vreo 10 ori de un timp citeodata nu porneste nici nu scoate caseta doar dupa citeva manevre apoi merge bine mersi

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut,

   In principiu, sculele care stau degeaba se strica mai repede decat cele folosite cu grija. Daca nu folosesti mult timp un aparat electronic, condensatorii electrolitici se usuca si ar trebui schimbati.

   Pentru un diagnostic corect si complet, ar fi bine sa il duci la un electronist (care se pricepe!)

   Reply
 7. Avatar
  Laurian Moga says:

  Bună seara.
  Am un deck Sony TC-KE600S, luat de pe ebay, care în primele luni a mers perfect. Apoi, progresiv, a început să facă figuri, în sensul că viteza de redare a început să oscileze (în sensul că scădea, apoi îşi revenea pentru câteva momente, pentru a scădea din nou). În final, deck-ul defuză cu totul să redea: îi dau play, banda nu se deplasează deloc, intra automat în stop. Derularea funcţionează perfect, în ambele sensuri, cu autostop la capetele benzii (având 3 motoare, probabil că oricum derularea nu are legătură cu redarea). Open (şi Close) normale. La Power-off, chiar şi fără casetă înăuntru, “mârâie” scurt (n-am găsit altă expimare, scuze ;)), ca şi cum un motor s-ar roti juma’ de secundă. Nu ţin minte dacă făcea la fel şi în perioada în care reda normal. Care ar putea să fie problema? Multumesc mult!

  Reply
  • armin
   armin says:

   Buna seara,

   Nu cred ca pot face cel mai corect diagnostic de la distanta, insa as banui sa fie curelele slabe. In mod special cureaua care antreneaza axul volant, deoarece acela este raspunzator pentru fluctuatiile de viteza la redare.

   Insa penmtru un diagnostic corect si complet, ar fi bine sa il duceti la un electronist (care se pricepe!).

   Reply
   • Avatar
    Laurian Moga says:

    Multumesc mult pentru raspuns. Problema principala tocmai asta e: gasitul unui electronist care se pricepe, aici, in Brasov. Inca ceva. Am uitat sa mentionez in primul post: felicitari pentru articol!

    Reply
   • Avatar
    Laurian Moga says:

    Buna seara.
    Mi-am luat inima in dinti si, dupa ce am mai citit inca o data articolul, m-am apucat de schimbat de unul singur cureaua de pe volanta. (Mint. M-a ajutat sotia ;). A filmat tot procesul, ca sa tinem minte ce trebuia reconectat si unde). Mecanismul de transport s-a lasat demontat destul de usor, dar au trebuit desfacute toate conectoarele electrice. Vreo 7 la numar. Cureaua originala se transformase intr-un fel de pasta lipicioasa si foarte greu de inlaturat. Curatat toate ghidajele, pus totul la loc si… SUCCES! Deck-ul merge acum impecabil.
    Multumesc inca o data!!!
    Sper ca nu o sa am probleme foarte curand cu cealalta curea (cea mai subtire, in sectiune patrata). Pare mult mai greu de ajuns la ea.
    Laurian

    Reply
    • armin
     armin says:

     Felicitari!

     Ma bucur ca a iesit totul ok si ca ai revenit pe site sa scrii despre reusita. Merge, cu un pic de atentie si indemanare merge. 🙂

     Reply
  • armin
   armin says:

   Salut,

   Incearca la
   GENERAL SYSTEMS SRL
   STR. STEFAN CEL MARE, Nr. 90, Loc. VASLUI,
   Jud. VASLUI, Cod poştal: 730168
   Tel. 0235314299

   Am inteles ca ei au. Daca nu gasesti, trimite-mi te rog un mail de pe pagina de contact si iti raspund cu o adresa de mail de unde le-am luat eu.

   Reply
   • Avatar
    Dan Wander says:

    Am luat legatura cu ei,spun ca nu pot importa pt. tipul asta,dar au curele de tot felul si trebuie sa le dau circumferinta.
    Incerc.

    Mersi!

    Reply
    • Avatar
     Iulian says:

     Și eu i-am întrebat, mi-au cerut dimensiunile. Am trimis dimensiuni, poze, absolut tot. Nu mi-au mai răspuns deloc. Am sunat la ei, m-au luat la mișto. Niște incompetenți. Pana la urma am luat de pe ebay, transport gratuit pana în ro, 60 lei setul pentru Sony TC-WR565.
     Mulțumesc și eu pentru articol.

     Reply
 8. Avatar
  Costin says:

  Buna ziua.

  am deck sony TC-KS 500 S
  Am cumparat curelele si probleme…ba nu se ridica capul, ba ramane ridicat….are o roata cu canal pe ambele parti si nu o mai pot potrivi…..ma puteti ajuta , am facut multe incercari si nu reusesc…

  Imi puteti recomanda unde sa il duc la reparat..sau cum sa rezolv problema…

  Multumesc.
  Costin 0743144616

  Reply
  • armin
   armin says:

   Costin,

   Nu imi dau seama despre ce roata vorbesti, scrie-mi pe formularul de contact ca apoi sa iti raspund si sa imi trimiti pe mail niste poze, si vedem cum facem. Ridicarea capului are legatura cu curelele, acestea influenteaza daca si cum se ridica capul.
   Service nu pot sa recomand pentru ca nu cunosc asa ceva, trebuie sa vezi in localitatae unde te afli cine repara asa ceva, intreaba la magazinele de piese electronice sa iti faca ei o recomandare.

   Dar daca imi trimiti niste poze, incerc sa te ajut, sa vedem daca merge.

   Reply
  • Avatar
   IONUT says:

   de curand am primit de la un frate o combina sony hst d305, totul functioneaza perfect in afara de casete. de fapt curelele sunt rupte iar mecanismul de sus este identic cu cel de la combina mea . mie unul mi-a fost de folos acest articol.MULTUMESC FRUMOS

   Reply
 9. Avatar
  Tibi says:

  Ciao. Am primit 1 deck Schneider din anii 80. Merge excelent, capul e in regula, dar am observat ca sunt urme discrete de rugina pe cabestan. Exista vreun truc cum s-o curat? De sunat suna demential, in schimb daca o las asa, imi va distruge benzile. Mersi in avans.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Tibi!
   Vata si spirt. Sau betisoare de vata si spirt / alcool tehnic.
   Daca insisti mult pe murdarie si vezi ca nu se duce jos… fii sigur ca nu iti va afecta casetele, daca nu se duce nici la frecat cu vata si spirt :).

   Reply
 10. Avatar
  Mircea says:

  Am un casetofon deck Sony TC-K65 problema este, la inregistrare la prima melodie de obicei apare un brum peste melodie timp de aprox 10 sec daca i-l opresc si pornesc iar nu mai face mentionez ca este vorba numai de canalul L te rog frumos daca ma poti ajuta

  Reply
  • armin
   armin says:

   Sunt multe cauze posibile, ar putea un fir de la capul de redare / inregistrare care nu face bine contact, trebuie verificat. Apoi trebuie observat daca face asta si cu nivelul de inregistrare la minim si cu cablul de intrare (de la alta sursa audio) scos din mufele de intrare sau nu. Daca nu face, posibil sa nu faca bine contact mufele / cablurile, schimbati cablul de intrare si verificati sa faca contact ferm cu mufele (un spray de contacte pe ele le curata de mizerie, oxid, etc si imbuantateste contactul dintre mufe).
   Daca face si asa, si ati verificat ca firele de la cap sa faca bine contact (adica sunt lipite foarte bine), pot fi alte cauze greu de diagnosticat la distanta sau din prea putine informatii despre ceea ce se intampla cu el.
   Incercati sa faceti ce am scris si reveniti, va rog.

   Reply
 11. Avatar
  Gabi Petre says:

  Va salut cu stima!
  In primul rand vreau sa va felicit pentru acest site,cu informatii valoroase si detaliate si cu care sper sa continuati!
  Am o problema cu un deck,la care nu merge derularea \”inapoi\” ,sare tasta .Mentionez ca este vorba de sistem mecanic din anii `80 si nu cu comanda electronica si are incarcarea orizontala.
  Deck-ul in cauza este un Silver SD5050 de la firma Shin-Shirasuna,cam necunoscuta pe la noi(au detinut Harman Kardon).
  Credeti ca este posibil ca problema sa fie cauzata tot de curea imbatranita?
  Deck-ul este

  Reply
  • armin
   armin says:

   Multumesc pentru aprecieri!
   Din pacate este foarte greu de facut un diagnostic corect dintr-o descriere asa scurta. Cel mai simplu ar fi daca as vedea eu deck-ul direct, pentru ca daca il vad imi pot da seama de diverse cauze. Daca va pricepeti, deschideti-l si vedeti ce se intampla in mecanism cand apasat pe tasta de rderulare, si daca se paote sa intuiti sau sa observati ce ar trebui sa se intample si nu se intampla. Posibil sa va dati seama care este cauza. Iar daca nu, duceti-l la cineva care are un pic de experienta si apote spune mai multe. Daca aveti curea de rezerva, incercati sa o schimbati. Sunt multe cauze posibile. Reveniti daca incercati sa il faceti si aveti informatii si observatii noi, si incerc sa va ajut din ce mai imi spuneti.

   Reply
 12. Avatar
  Dan says:

  Salut,am un deck AIWA AD-F810. Curelele sunt uzate- nu mai pot sa le masor. Te rog, daca poti, sa-mi spui si mie dimensiunile lor si unde as putea sa le gasesc ( comand ) in Bucuresti. Multumesc.
  Adresa mea de mail: danbeku@yahoo.com

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Dan,
   Din pacate nu am cum sa stiu dimensiunile curelelor de la deck-uri. Iti pot da pe mail adresa celui de la care am comandat eu curelele, insa este nevoie sa ii dai cele trei dimensiuni ale fiecarei curele pe care o comanzi: grosime, latime, lungime. Altfel nu ti le poate aduce pentru ca nu stie dimensiunile pentru diverse echipamente, ci poate aduce la comanda pe dimensiune data. Oricum nu era din Bucuresti, nu stiu cum pot sa te ajut.
   Daca vrei sa incerci, pe raspunderea ta, cauta dimensiunile curelelor de la alte deck-uri similare, comanda acele dimensiuni si daca se potrivesc, este totul ok, altfel iti asumi ca pierzi banii dati.
   Eu daca as avea un asemenea deck as incerca, pentru ca din ce am observat sunt multe la fel, si folosesc aceleasi curele. Dar daca iei aceasta decizie sa procedezi astfel, iti asumi intregul risc.

   Reply
 13. Avatar
  Alin says:

  Salut. Am un deck Luxman K-112. A functionat foarte bine pana acum cateva zile cand, conform celor scrise de mai sus, nu mai cobora carul cu capete de pe caseta. L-am desfacut, cureaua e la locul ei, dar volanta nu se invarte, decat daca-i dau un mic imbold. E posibil sa fie largita cureaua ? Sper sa fie doar atat. Stiti undeva de unde sa pot cumpara o curea pentru deck-ul meu si sa nu ma indoaie la pret ? Am gasit doar pe ebay si destul de scump. In alta ordine de idei, din cauza ca rola presoare nu a urcat complet, e posibil sa fie tocit cu cabestanul rola presoare (care nu s-a invartit). E greu de schimbat o asemenea rola ? Se gaseste de cumparat pentru modelul meu ? Merci. Sper sa primesc raspuns. 🙂 O zi buna.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Alin,
   Din descriere, pare a fi problema cu cureaua, pare a fi larga. Nu pot sa garantez, asa cred, din descrierea ta. Lasa-mi te rog pe pagina de contact, mesaj cu adresa ta de e-mail, la care sa iti trimit adresa cuiva care aduce si vinde curele, deoarece nu doresc sa ii public adresa de e-mail fara consimtamantul sau.
   Rolele presoare se uzeaza destul de greu, se schimba relativ usor, de gasit, daca nu gasesti in magazin sau pe net, poti cauta prin piata deck-uri cu rola presoare asemanatoare ca dimensiune si prindere, si iei de la acele deck-uri care au alte defecte, rola presoare. Dar eu zic inca sa nu iti bati capul cu rola presoare… schimba intai cureaua aia mare ce invarte volanta, si apoi mai vezi daca mai are si alte probleme. Astept mesaj cu adresa ta de e-mail!

   Reply
   • Avatar
    Alin says:

    Multumesc pentru raspuns. Am trimis acelasi mesaj de mai jos si pe pagina de contact, sper ca l-ai primit. Am introdus adresa si in formularul in care am postat, dar se pare ca nu apare public. Multumesc pentru sfaturi. Astept email. Cat despre rola presoare, am impresia ca am tocit-o cu cabestanul, cabestanul invartindu-se, rola nu, din cauza lipsei de presiune completa pe cabestan. Rola veche nu pun, daca e sa o schimb, o sa o fac doar cu una noua. Desi e tare greu de gasit. Si mai ales, cred ca e foarte greu de schimbat. Cureaua e usor de schimbat (cred), uitandu-ma la ansamblul mecanic (l-am dat jos complet), dar rola presoare cred ca necesita pricepere si scule. Mai intai o sa incerc cu cureaua. Inca odata merci.

    Reply
 14. Avatar
  Pop Andi says:

  Buna seara. Sunt si eu un impatimit al deck-urilor si am un deck DUAL C 828 auto reverse primit acu doua zile si are curelele rupte capul murder axele pe care preseaza rolele murdare nu stiu daca are capul ,,aliniat”cum trebuie si te-as ruga din suflet daca ai putea sa-l rezolvi bineinteles contra cost. Te rog din suflet sa-mi raspunzi pt ca nu stiu pe nimeni care sa repare astfel de aparatura vintage. Multumesc.

  Reply
  • armin
   armin says:

   Salut Andi!
   Lasa-mi te rog un mesaj pe pagina de contact de aici de pe site, si vorbim pe e-mail. Incerc sa te ajut. Merci!

   Reply
 15. Avatar
  Romulus Sandulescu says:

  Va salut,
  Apreciez articolul dumneavoastra care m-a ajutat sa aduc la viata un deck Sony TC-KE230, care nu l-am mai utilizat de mult timp. I-am inlocuit curelele si am constatat ca pe redare mergea perfect ! Insa bucuria mi-a scazut cand am apasat pe pauza, stop sau derulare. A inceput sa o ia razna, ceva de genul rotatiei inainte si inapoi a unei role pana incretea banda sau o agata, apoi blocheaza caseta inauntru. De exemplu apas pe pauza sau stop si incepe o derulare haotica (insa nu de fiecare data). Daca ii dau play ori nu mai pleaca ori incepe ceva de genul ca si cum ar derula. Uneori cand apas derularea inainte merge greoi, iar cand imping cu surubelnita o piesa culisanta din plastic face derularea cum trebuie. De fiecare data trebuie ajutat ca sa deruleze. Am ajuns sa-mi fie frica sa mai apas pe pauza sau stop ca sa nu strice banda. In fine am rugamintea daca ma puteti ajuta. Adresa mea de e-mail este asulumors@yahoo.com
  Va multumesc.
  Cu stima, Romulus Sandulescu

  Reply
  • armin
   armin says:

   Va salut,
   Multumesc pentru aprecieri. Este destul de dificil sa fac o diagnosticare corecta din descrierea pe care ati facut-o, pentru ca pot fi cauze diverse. Poate un arc slabit sau dislocat, poate vreo curea nu este chiar la locul ei, poate chiar o piesa defecta din mecanism. Daca ati schimbat corect ambele curele, incercati sa mai faceti teste doar cu casete de care nu va pare rau. Cred ca aveti undeva o caseta mai uzata pe care nu aveti inregistrari importante si la care poate puteti renunta mai usor, aceea este buna pentru teste. Incercati sa porniti casetofonul in modul in care face probleme, si cautati un efect ce se intampla sistematic. Din acea descriere cu pauza sau stop si casetofonul agata sau blocheaza caseta inauntru, problema se poate datora faptului ca, rola presoare nu mai isi face excursia pana la capat, adica mai precis, nu mai coboara de tot, cand dati stop. Astfel, nici usa nu se mai deschide, din cauza ei; iar daca agata banda, este posibila o defectiune a mecanismului care impiedica invartirea rotitei care ADUNA banda la play – rotita care are un ambreiaj pentru a aduna corect banda. Iar cauzele pot fi strans legate intre ele – pentru ca mecanismul de fapt nu decupleaza de tot, nici rola presoare nu coboara cat trebui (si se blocheaza usa) iar apoi daca dati play, rola cupleaza dar rola care aduna nu invarte, atunci aduna banda.
   Incercati dupa o comanda normala de play in care merge corect, sa dati stop, apoi, inainte de orice altceva, sa invartiti rola volanta (din spate, cea pe care o invarte cureaua lata) cu mana, in acelasi sens in care s-a invartit la play, si observati daca in urma aceste continuari manuale mecanismul decupleaza de tot – se aude un click, iar usa ar trebui sa se deschida corect. Verificati din nou ca ambele curele sunt asezate corect si ca au dimensiunile corespunzatoare. Daca nu a avut alte probleme tehnice acel casetofon, si mecanismul nu este defect datorita manipularii, as tinde sa cred ca doar schimbarea incorecta a curelelor a dus la aceast comportament al sau, si asta se repara. Vedeti si sa nu fie data cureaua si dupa vreo bucata de plastic, in loc sa o ocoleasca.
   Va rog sa reveniti cu date noi si sa vedem ce putem sa ii facem daca nu se rezolva.
   Cu stima,
   Armin

   Reply
   • Avatar
    Romulus Sandulescu says:

    Va multumesc mult pentru promptitudinea raspunsului. Am sa incerc sa vad ce pot face fara sa fac vreo boacana. In cazul in care nu reusesc sa-i dau de cap, imi cer scuze ca indraznesc, pot apela la dumneavoastra sa ma ajutati sa-l fac ?
    Va multumesc foarte mult.
    Cu stima,
    Romulus Sandulescu

    Reply
   • Avatar
    Romulus Sandulescu says:

    Buna seara,
    Am revenit cu cateva constatari:
    – Play – functioneaza normal, apas Stop executa comanda normal. Am repetat operatiunile de 2 ori iar a 3-a oara are loc ciudatenia si anume pe rola care trage banda incepe sa se faca bucle, ceva de genul dus-intors, iar vine banda peste apoi inca o bucla, apoi se labarteaza banda pe rola, de cateva ori apoi se opreste. Sania cu capetele si rola presoare ramane blocata in sus, pe redare. Am rotit volanta in sensul de rotatie Play, fara ca sa se intample ceva, dupa care am incercat invers si fara efect. Am impins o piesa din plastic culisanta (situata sub motorul cu curea mica, are o forma plata si este apropiata de partea metalica a sasiului), s-a auzit un clank, dupa care cand am rotit volanta a inceput sina cu capete sa coboare, permitand si deschiderea compartimentului casetei.
    – Derulare inainte – merge greu, insa cand imping piesa culisanta aflata sub motorul cu curea mica se aude un clank si deruleaza cu viteza, cum ar trebui sa faca in mod normal.
    – In sfarsit mi-a venit ideea sa dau cu un pic de spray de contacte pe piesele care culiseaza si am constatat ca functioneaza perfect toate comenzile. Sunt foarte bucuros ca functioneaza si ca a inviat. Probabil anumite piese erau ancrasate. Cred ca o gresala pe care am facut-o este ca am avut deck-ul pus peste o statie si caldura degajata nu i-a facut bine.
    Va multumesc foarte mult pentru sprijinul acordat si sper ca experienta mea sa-i ajute si pe altii, asa cum dumneavoastra prin acest articol m-ati ajutat pe mine.

    Cu respect,
    Romulus Sandulescu

    Reply
    • armin
     armin says:

     Super, ma bucur foarte mult ca ati reusit! Se intampla rar sa se sterga/usuce vaselina de pe piesele culisante, dar da, se poate. Trebuie atentie sa nu ajunga unsoarea si la curele, eu sincer nu ma asteptam sa aiba atat de putina unsoare pe piesele culisante incat sa nu mearga cum trebuie, dar e bine ca vi-ati dat seama. Felicitari, si multumesc ca ati scris aici, ca intr-adevar poate aceasta rezolvare va ajuta si pe altii.

     Reply
 16. Avatar
  marian oancea says:

  salut,am o problema la un deck sony TC-WR 565,mai exact mi s-au topit curelele la partea mecanica.as vrea sa le schimb pe toate 4,dar nu stiu dimensiune lor si nici de unde sa le procur.poate ma ajutati cu o informatie.va multumesc

  Reply
 17. Avatar
  paul says:

  Salut , am si eu un deck exact la fel , problema lui sunt curelele, cand l-am desfacut sa vad cauza acestea erau practic topite, se lipeau de maini, in acest caz nu am avut ce sa masor , i-mi poti spune terog dimensiunea curelelor ptr acest tip de aparat .adresa de email arabagiupaul@yahoo.com

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?