Probabil ai observat diferenţe fizice între cablurile şi mufele folosite la sistemele audio de acasă şi cele ce se folosesc la înregistrări, fie că vorbim de studio, sau concerte, sau alte aplicaţii şi sisteme de sunet. Poate ai auzit de semnal balansat şi nebalansat şi nu ştii exact ce înseamnă şi la ce se foloseşte fiecare. Vreau să lămuresc nişte aspecte în acest articol şi să îţi fac o imagine mai clară asupra diferenţelor şi modurilor de utilizare a celor două feluri de semnal: balansat sau nebalansat.
Diferenţe:
Fizice: Pentru un semnal balansat se folosesc trei fire, faţă de două în cazul semnalului nebalansat. Deci şi mufele diferă, pentru semnal balansat se folosesc cu precădere mufe XLR sau TRS (jack stereo), iar pentru semnal nebalansat predomină mufele RCA, TS (jack mono), şi altele.
Funcţionale: Un cablu balansat conţine două fire identice împletite, învelite de un al treilea ce are şi rol de ecranare (protecţie împotriva semnalelor parazite din exterior). Cele două fire transportă semnalul audio, unul este în aceeaşi fază cu sursa semnalului, celălalt conţine acelaşi semnal şi este defazat cu 180 de grade. Cel în fază este plusul, iar celălalt minusul.
Fiecare fir se conectează la aceeaşi impedanţă, atât la sursă cât şi la destinaţie, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte din interferenţele electromagnetice vor induce un semnal egal pe ambele fire, dar de sens contrar, astfel anulându-se reciproc, amplificatorul de semnal măsurând diferenţa dintre cele două semnale.
Al treilea fir ce înveleşte cele două fire se comportă ca un scut şi opreşte o mare parte din interferenţe.
Conexiuni:
Cea mai folosită conexiune pentru semnalul balansat este cu mufe XLR cu 3 pini, dar şi mufele TRS (tip-ring-sleeve) sunt foarte folosite. Tot mai utilizată este mufa mamă hibrid, ce combină cele două variante, având posibilitatea ca în aceeaşi mufă să conectam fie XLR tată, fie TRS tată.
Mufa XLR (Canon) mama (stanga) si tata (dreapta)
Mufa TRS tata (Jack stereo, Phone)
Două mufe mamă hibrid (combo) XLR (Canon) + TRS 6.3mm (Jack, Phone), pe o interfaţă audio Focusrite
Interconectarea cablurilor se face după urmatoarea schemă:
Aplicatii:
Cele mai multe echipamente profesionale convertesc semnalul din balansat in nebalansat, il proceseaza, apoi il transforma din nou in semnal balansat pentru iesire. Alte echipamente lucreaza direct cu semnal balansat, evitand transformatoarele de la intrare si iesire, pentru asta fiind nevoie de circuite identice de procesare pentru ambele semnale de pe cablul balansat. Acestea ofera o dinamica mai buna a semnalului, cu 3 dB.
Semnalul se poate converti din balasat in nebalansat si invers, folosit o componeta numita balun (vine din engleza de la cuvintele balanced + unbalanced – balansat + nebalansat).
Uneori este nevoie sa conectam echipamente cu iesiri nebalansate la echipamente cu intrari balansate. Pentru aceasta putem folosi un cablu RCA – XLR sau TS Jack – XLR. De exemplu dintr-un mixer de DJ sau dintr-o interfata audio ce nu are iesiri balansate, poti iesi cu semnalul pe mufe RCA catre un mixer sau o pereche de boxe active care nu au decat intrari balansate. In acest caz, firele cablului se leaga dupa urmatoarea figura:
De retinut insa, ca printr-un astfel de cablu, semnalul nu este convertit din nebalansat in semnal balansat. Castigul este doar in posibilitatea de a interconecta cele doua echipamente.
Avantaje si dezavantaje pentru cabluril balansate si nebalansate:
- Mufele XLR sunt mai robuste. Se intampla mai rar ca o mufa XLR sa iese afara din mufa mama, din greseala.
- Cand se foloseste semnal balansat, zgomotul de fond si semnalele parazite sunt mult mai mici, chiar si pentru cabluri de lungimi mari.
- Cabluile nebalansate sunt mai ieftine si se gasesc in mai multe magazine, inclusiv super market-uri.
- Cablurile nebalansate trebuie sa fie cat mai scurte, pentru ca semnalele parazite sa fie cat mai reduse.
- Mufarea cablurilor nebalansate este mai simpla fata de mufarea cablurilor balansate.
- Te poti abona la noutatile care apar pe site, introducand adresa de mail si numele in formularul din dreapta paginii, astfel primesti e-mail de fiecare data cand postez noi articole.
Daca vrei sa completezi cu ceva sau vrei sa ma intrebi ceva, lasa-mi un comentariu mai jos.
Iti multumesc ca ma citesti,
Armin Fatol
PS:
Nu arunca electronice la gunoi, acestea se pot recicla.
Cumpara discurile originale, vei avea o satisfactie mai mare ascultand muzica!
Articole interesante pe blog…
Salut.
Vreau sa confectionez un cablu intre o iesire balansata de la un Fiio btr5 – jack 2.5 si 2 boxe portabile sony srs-xb12 ale caror ontrari sunt jack 3.5. Deci va fi un spliter de la iesirea balansata la 2 canale stanga – dreapta. Rog pe cine poate sa ma ajute cu o schema se conexiuni cabluri. Mulțumesc.
Salut,
Nu am inteles la ce se refera iesirea aia „balansata” a lui Fiio, asa ca am intrebat detalii la avstore pe site, si mi s-a raspuns ca aia e iesire balansata cu mufa TRRS :)))) (mulțam, dar aia stiam si eu, insa termenul nu are nicio treaba cu semnalele audio balansate).
Atata au stiut si ei.
E un termen COMPLET ERONAT, aia NU este iesire balansata, sau, cei care au scris asta in specificatiile tehnice se refereau, cumva, la cu totul altceva decat ceea ce am tratat eu in articolul de mai sus, unde vorbim de cabluri profesionale, semnal audio balansat.
Sarind peste termenul confuz si, probabil, eronat, al acestui Fiio cu iesirea balansata, e greu sa faci un astfel de cablu ca nu stim Fiio pe TRRS are ca la telefon, un fir de masa, doua pentru canalele stanga-dreapta si unul de microfon, oare? Daca da… e ca o iesire normala de telefon, doar ca amplificata.
Din Fiio poti iesi pe oricare din cele doua mufe, catre boxe, cu mentiunea ca o iesire are microfon, alta nu, dar pentru boxe e irelevant.
Banuiesc ca acele boxe sunt mono, si vrei sa pui doua ca sa asculti stereo.
Deci din mufa de la Fiio iesi cu un cablu stereo, ignorand pinul pentru microfon, cred ca acel T (tip) adica varful, si folosind doar firul de masa (S) plus cele doua canale (inelele , RR ) din „TRRS”.
Din fiecare pereche de R+S (un inel plus masa, apoi celalalt inel plus masa) mergi la o mufa jack de 3.5mm stereo, la care legi firul de masa la masa mufei, si firul cald la cei doi pini corespunzatori celor doua canale stang-drept, ca e mufa stereo, dar le legi impreuna pentru ca semnalul tau e mono.
Daca am inteles bine ce vrei, atunci asa as face eu.
Mentionez ca asta este o improvizatie, pe care o faci pe propria raspundere, si orice nu merge sau se arde, iti asumi! :).
Poti cumpara si un cablu jack stereo – 2x jack mono, si poate merge si cu ala, dar asta nu raspunde direct la intrebarea ta, insa e o modalitate care ar putea sa mearga.
Salut, Armin!
Imi poti spune te rog, de ce nu se aude nimic cänd conectez microfonul (Audix F50-S) la Casio WK-7500?
Am fåcut o probå cu niste cåsti doar ca så våd dacå intrarea este bine setatå si totul e ok.
Poate fi din cauzå cå am cumpårat (dupå recomandare) un cablu balansat (Cordial CFM 6 FV), si nu unul simplu?
Multumesc!
Salut Dragos,
In mod normal ar trebui sa pui cablu de microfon, adica TS, simplu, nu TRS (balansat).
Incearca cu un cablu nebalansat sa vezi daca merge, iar daca merge, poate il poti schimba la magazin pe cel TRS cu altul TS.
Sau…daca vrei sa improvizezi ceva si sa testezi, desfa un pic mufa Jack si atinge intre ele cu o surubelnita provizoriu cele doua fire TR (exclus cel de masă), astfel incat T sa atinga R si astfel comportandu-se probabil ca o mufa TS.
ATENTIE! asta este o improvizatie, daca o faci e pe propria ta raspundere!
Daca merge, poti lipi cele doua fire si aia e 🙂
Daca nu merge, incearca cu un cablu TS, de microfon. Daca nici asa nu merge, testeaza alt microfon si vezi de unde e baiul de fapt.
M-as bucura sa revii sa scrii cum ai rezolvat.
Salut!
Iti multumesc frumos pentru råspuns si scuze cå scriu cu intarziere!
Am så fac testele pe care mi le-ai propus, doar cå acum sunt putin aglomerat. Cred cå reusesc pänå la sfärsitul såptåmänii si revin cu un comentariu.
Toate cele bune!
Doamne ajutå!
Bună ziua,
Îmi puteți spune vă rog dacă pot folosi acest produs
https://www.electronic-star.ro/Tehnic-sunet/Microfoane/Microfoane-f-r-fir/PD504B-kit-de-microfoane-wireless-UHF-4-x-casti-transmitator-de-buzunar-4-x-50-canale-oxid.html?gclid=CjwKCAjw88v3BRBFEiwApwLevaHWmpWjx6HTwlfpJjCo4-BP-dWvGzk095stdLzamORpEWzniJ3XohoCCewQAvD_BwE
cu o cameră sony fdr ax33 care are o mufă de intrare tip microfon jack stereo de 3,5 mm ?
Vă mulțumesc
Completare: sistemul cu microfoane wireless are „ieșiri XLR pentru transfer de semnal cu fir la amplificator, mixer și difuzor”. Dar nu știu dacă merge și cu mufa de intrare tip microfon jack stereo de 3,5 mm de pe camera sony
Vă mulțumesc
Buna as avea o intrebare. Am un steinberg ur22mk2 si vreau sa leg 2 monitoare studio la ele. Cu ce cablu sa-l leg. 2x Jack xlr mono? Din astea exista cabluri balansate? Multumesc
Salutare,
La acea interfata audio, ca la cele mai multe dintre cele externe, iesirea pentru monitoare este iesire jack balansat, asadar poți folosi, si se recomanda, cabluri balansate pentru a conecta monitoarele.
Ai nevoie de doua cabluri jack tata – jack tata sau, doua cabluri jack tata – xlr, in functie de ce intrare ai in monitoarele de studio, sau in functie de preferinte, daca ai ambele variante – oricare varianta folosind cabluri balansate.
Ha! Cata lume nu acorda importanta cablurilor. Dau 5 lei pe 20 de metrii si se intreaba de ce haraie si alte chestiuni.
Salut Andrei!
Pe pagina Adobe (https://creative.adobe.com/apps?trial=AUDT&promoid=JZXTW) poti download-a versiunea trial de la Adobe Audition CS6, versiunea 1.5 nu vad sa mai fie disponibila. Audacity este un soft de editare free in schimb, insa cu mai putine facilitati, il pot descarca de aici: http://audacity.googlecode.com/files/audacity-win-2.0.3.exe
Ceau Armin! Ma bucur sa vad, citesc si sa invat de la tine! 🙂 O intrebare am…, imi poti da un site/link de unde pot descarca o varianta de Adobe Audition 1.5? Multumesc!