Stop. Reset. Start!

Vreau sa incep cu cateva idei de inceput de an. Scriu in 2015, dar cred ca e valabil pentru orice inceput de an.

E bine uneori sa ne facem un mic “reset”. Sa incepem ceva nou. Nou sau intr-o formula noua. Sa ne oprim dintr-o rutina, si sa schimbam ceva, sa imbunatatim sistemele vechi cu altele noi, mai performante, sa ne adaptam la conditii noi de lucru, mai bune.

Plugin-uri

Este posibil ca si tu, sa ai instalate un milion de plugin-uri pentru DAW-ul tau. Bun, nu un milion, dar… multe. Foarte multe. Poate PREA multe.

Gandeste-te care sunt plugin-urile pe care nu le-ai folosit pana acum (probabil le-ai instalat de test, sa vezi ce fac) sau pe care le-ai folosit la un moment dat dar fie sunt depasite si ai altele mai bune care fac acelasi lucru, fie nu mai ai efectiv nevoie de ele, si… dezinstaleaza-le.

Da, poate e mai bine fara ele. De ce? pentru ca te distrag de la ceea ce trebuie sa faci. Ocupa si loc si poate consuma si resurse aiurea.

Le poti dezinstala, si poti pastra in continuare kit-ul de instalare, daca cumva pe viitor o sa mai vrei sa le folosesti. Dar daca le-ai folosit demult si putin, sau deloc, si nu vezi sanse sa le folosesti in urmatoarele 6-12 luni, mai bine le dezinstalezi. Un fel de curatenie la inceput de an. Poate creste randamentul productiei audio ;).

Ok, este doar un sfat; urmeaza-l doar daca funcioneaza pentru tine :).

Sabloane (“Template”-uri)

O alta idee interesanta de inceput de an, ar fi sa renunti la toate sabloanele create in DAW-ul tau, si sa faci altele de la zero. Acele “template”-uri, daca ai facut si lucrezi cu asa ceva. Am sa fac un material video despre acele sabloane pentru a vedea cum le folosim in favoarea noastra sa salvam timp de lucru, si la ce mai pot fi folosite.

Pe scurt este vorba de o sesiune “sablon” in DAW, in care faci cateva setari si incarci cateva canale, lucruri pe care le faci oricum, cam la orice proiect la care lucrezi. Acest lucru iti poate salva multe zeci de minute sau ore de munca repetitiva, plictisitoare si risipitoare de energie.

Daca faci un sablon de la zero ai mai multe avantaje: il faci mai bine decat cel pe care l-ai facut data trecuta, iti salveaza mai mult timp, si cel mai mare avantaj pe care eu il vad, daca lucrezi la un proiect mai mare, sa zicem un album cu mai multe piese diferite, te ajuta sa pastrezi “sound”-ul similar pe toata durata albumului/proiectului.

De ce zic asta (si am sa iti arat intr-un material video in care explic mai multe), pentru ca daca setezi in template un canal ce va avea un sistem de referinta (sa zicem un kick, la care setezi nivelul din mixer sa bata pana in -18 dB), vei mixa restul canalelor in functie de acea referinta. Cum se va refleca acest aspect la finalul realizarii albumului, la masterizare?

Pai eu zic ca va fi mult mai usor de masterizat, pentru ca piesele deja suna uniform, toate fiind mixate dupa aceeasi referinta. Adica ai deja nivelurile pieselor cam la fel, normal ca va suna mai bine, mai uniform, toate piesele vor face parte dintr-un intreg.

Tehnici de mixaj

De curand am revazut materialul documentar video The Making of The Dark Side of the Moon. M-am gandit sa ti-l recomand pentru ca gasesti pe langa chestii interesante despre Pink Floyd, cateva tehnici de mixaj, cateva lucruri din studio, ce se intampla in culisele albumului, si te poti inspira, ca tehnici de mixaj, pentru proiectele tale. Plus ca poti vedea ce forma au prins piesele demo in timp; ceea ce la inceput era un demo timid, acum cand asculti albumul acesta, observi ca din acel demo, a iesit o piesa deosebita.

Materialul nu abunda de tehnici de mixaj, dar cred ca sunt cateva lucruri care te pot inspira, pe langa cele cateva tehnici de mixaj. Unul dintre ele poate ar fi… “Daca aia in anii ’70 au reusit sa faca asta cu magnetofoane cu numar limitat de canale, mixere, efecte si alte scule extrem de scumpe, ce ma opreste pe mine, care am intr-un DAW tot ce am nevoie, ceea ce este MULT mai mult decat aveau ei pe atunci, si mult mai ieftin, sa fac muzica de calitate in ziua de azi?”

O mica surpriza:

Prima mea inregistrare de anul asta: artificiile de Revelion din centrul orasului :). Nu am avut casti la mine cand am inregistrat, asa ca m-am ghidat mai mult dupa nivelurile de inregistrare. Pentru un efect calumea, iti recomand sa asculti la un volum mare. Atentie sa nu deranjezi alti oameni cu asta si sa nu dai prea tare incat sa iti distrugi difuzoarele, dar ar fi fain sa simti in plamani vibratiile joaselor si sa asculti stereo tot materialul, care nu dureaza decat 40 si ceva de secunde.

Daca nu asculti materialul pe un sistem audio calumea la volum mare, nu mai este spectaculos, adica pe difuzoarele de laptop vei auzi doar niste pacanituri, nu are sens :). Materialul este neprocesat, nu distorsioneaza, nu are compresie dinamica, este brut asa cum l-a inregistrat recorderul. Un mic Fade In si un mic Fade Out am simtit nevoia sa fac, dar atat.

Sper ca am reusit sa te inspir si sa faci inregistrari, mixaje si in general peise mai bune. Iti multumesc ca urmaresti acest site.

Cu drag,
Armin

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?