Cubase – Tu înțelegi cum funcționează?
Tu înțelegi cum funcționează Cubase?
Mi-a văzut cineva ecranul la un moment dat în timp ce lucram la o piesă, și aveam deschis Cubase cu un proiect normal. Adică instrumente virtuale, efecte, înregistrări de voce și instrument, etc…
Mă întreabă cu uimire:
– Tu chiar știi ce fac TOATE butoanele alea?!?!
– …DA! 🙂
A fost momentul când mi-am dat seama că tot ceea ce știu am învățat în timp, și este, cumva, normal pentru cine nu a lucrat cu așa ceva, să i se pară “navă spațială”.
O să vorbim în video-ul de astăzi despre studiourile analogice de înregistrări, și prin comparația modului în care se lucra în acele studiouri, cu felul în care se lucrează în Cubase, vei înțelege mult mai bine cum funcționează Cubase, și de ce facem unele lucruri într-un anume mod.
Aflând cum se făceau mai demult înregistrările, ne va ajuta să înțelegem ce potențiam uriaș avem astăzi în studioul virtual
Înainte de toate astea, vreau să îți mulțumesc că mă urmărești, că ai citit e-mail-ul trecut și ai urmărit video-ul aferent, despre câteva moduri de lucru cu tobele în Cubase.
Toate comentariile primite, sunt citite și apreciate. Evident, și răspund la ele, și dacă te pot ajuta cu ceva, o fac cu drag.
Și în video-ul de astăzi încerc să explic multe lucruri faine și interesante. Facem o paralelă între felul cum se făceau înregistrările cu echipamente analogice, și cum se fac acum în studioul virtual.
Pentru mulți dintre noi studio virtual înseamnă Cubase, pentru alții, alte softuri de producție audio.
Dacă înțelegi cum funcționează Cubase, este mult mai ușor să îți faci înregistrările, mixajul, masterizările, și lucrul în Cubase este o plăcere, așa cum ar trebui să fie, de fapt.
Dacă te grăbești, nu aloci timp studiului, și nu aplici în practică ceea ce înveți teoretic, nici rezultatele nu vin așa de ușor.
Chiar dacă pentru mine e fascinant să vorbesc despre echipamentele analogice de studio, sper ca materialul să fie și util, prin comparația cu Cubase și modul de lucru în studioul virtual.
Mi-am propus să fac un video de cca 20 minute pentru a acoperi subiectul, însă … vei vedea că am reușit – nu știu cum – să trec un pic de cele 20 de minute :).
Unii au învățat Cubase în timp foarte îndelungat (eu de exemplu) deși era mult mai benefic să studiez cumva mai intensiv, dar acum nu mai pot întoarce timpul.
Alții, pe care i-am ajutat, au învățat prin ședințe unu la unu
Este mult mai intens, dar și mai costisitor, iar rezultatele vor depinde de cum și cât aplici în practică.
De fapt… există mai multe căi de a învăța, dar niciuna nu exclude partea practică, munca pe care trebuie să o faci tu pentru a ajunge la rezultatele dorite.
Dacă îți dorești să înveți să lucrezi în Cubase mai bine… te asigur că poți, și că nu este complicat. Trebuie să te implici un pic mai strategic, și să aplici, să pui în practică. Cât mai mult. De asta nu scapi, dar rezultatele sunt excelente, și vei avea o evoluție rapidă!
Înscrie-te la Cursul de Cubase, aici!
Ai nevoie de un computer sau laptop cu Cubase, acces la net, și educația poate să înceapă!
Am observat că în orice domeniu, pentru a învăța este super importantă consecvența. OK, acuma nu trebuie să exersezi și să studiezi 6 ore pe zi.
Deși… la 6 ore pe zi, ai ajunge rapid expert! 🙂
Dar să îți programezi 30 minute zilnic pentru pasiunea ta, sigur merită din plin și rezultatele nu vor întârzia să apară.
Nu cunosc foarte mulți oameni care să știe bine de tot Cubase. Bine de tot înseamnă la un nivel la care să lucreze proiectele într-un mod foarte relaxat și eficient. Să știe bine de tot ce face acolo, și să folosească cât mai mult din potențialul softului.
Cei mai mulți se lovesc de faptul că e complex și nu îl înțeleg. Sau folosesc doar presetări crezând că este suficient atât. Sau lucrează pe grabă mare, fără să aibă răbdare să organizeze bine proiectul, și să folosească o oarecare strategie în utilizare.
Din pacate chiar asta duce la lipsa creativității și chiar frustrări, pentru că constată că “softul ăsta nu face ce vreau eu!”.
Poate nu face singur, pentru că nu îți ghicește gândurile, dar el este capabil să facă chiar mult mai multe, dacă știi să îl mânuiști.
Așa cum am mai zis… dacă mai stai pe lângă tutorialele ce le creez pe YouTube, sigur vei învăța chestii utile 🙂
Poate nu ai un super computer. Poate nu știi bine să cânți la un instrument muzical (încă!). Poate nu ai posibilitatea să îți faci acum un super home studio.
Însă peste toate astea, cel puțin, te poți educa!
Poți învăța lucruri noi dacă te pasionează acest domeniu, și poți face zilnic măcar un pas înainte, pentru a deveni mai bun în acest domeniu al înregistrărilor și producției.
Ai deja computer, Cubase, mai trebuie doar să le folosești. Începe chiar acum un proiect nou și încearcă să creezi ceva fain. Revino la tutoriale când dai de ceva ce nu știi să faci sau nu merge.
După ce vei vedea video-ul de azi, cred că îți vei da seama câtă tehnologie avem la dispoziție chiar în Cubase Elements. E super fain că avem toate astea la îndemână!
În următorul video am să vorbesc despre Chord track / editare MIDI. Ori cânți cu ajutorul unui controler MIDI și înregistrezi, ori așezi notele cu mouse-ul în proiect… important este să sune bine la final.
Deși studiez în continuare pianul, încă nu pot interpreta pe clape bucăți lungi ca să cânt și să înregistrez. Dar în timp voi ajunge și acolo. Până atunci doar n-o să mă opresc din creat muzică, nu? Am să așez notele MIDI cu mouse-ul în proiectul audio.
Iar Chord Track, canalul de acorduri, te va ajuta să compui și să organizei proiectul din punct de vedere al succesiunii de acorduri ce se desfăsoară în proiect.
Aici este video-ul:
Lasă-mi te rog un comentariu dacă ai văzut video-ul de astăzi, ce ai învățat interesant din el; sau dacă ai cumva întrebari pe subiect… sunt aici :).
Îți mulțumesc din nou că mă urmărești, ne vedem în curând! 🙂