Tutoriale Cubase 8.5 – cum sa compui in Cubase

Cubase. Da, celebrul DAW produs de Steinberg, dezvoltatorii tehnologiilor VST, ASIO (si altele), ce le folosim in studio pentru productie audio, compozitii, inregistrari, mixaje, editari audio, podcast-uri, voice-over,  si multe altele. Ajuns la versiunea 8.5, Cubase ne ofera un sistem complet de productie audio, cu instrumente virtuale pentru marea majoritate a genurilor muzicale. Poti crea aproape orice fel de muzica iti vine in minte, doar cu instrumentele virtuale ce vin in Cubase. Asta chiar si la versiunile mai vechi, insa in versiunea 8.5 totul este mai bine organizat, instrumente virtuale si efecte foarte performante, fluxul de lucru optimizat, multe elemente noi sau mult imbunatatite, etc.

In acest video de mai jos iti arat cum sa compui o piesa de la zero in Cubase, folosind exclusiv instrumente virtuale ce vin in Cubase. Sper sa fie sursa de inspiratie pentru tine – asta inseamna ca poti folosi si alt software de tip DAW pentru a compune in mod similar alte piese, si mai inseamna ca poti compune orice iti vine in minte, in acest video fiind doar exemple simple pentru a intelege conceptul, ideea, urmand ca in practica sa aplici dupa cum iti vine tie muza :).

Tutorial compozitie Cubase instrumente virtuale acustice

Cred ca pentru multi oameni care doresc sa inregistreze, sa isi creeze propriile lor negative pe care sa inregistreze si voce, pare un pic complex/complicat de utilizat un astfel de soft fara o mica pregatire inainte. Asa ca incercam sa facem lumina pe acest segment :).

Mi-amintesc si eu cand invatam Cubase la inceput, desi mi-a explicat un prieten cum functioneaza, nu am retinut mare lucru si mi s-a parut  fain dar cam complicat. Ei bine… nu este complicat, e doar fain! Si complex poate deveni, dar asta depinde ce vrei sa faci.

Un foarte bun exercitiu consider ca este implementarea in mod practic a exact ceea ce vezi in clipul video, iar in timp ce faci exact ca in video sau dupa ce vizionezi si faci, cred ca o sa iti vina inspiratia pentru o melodie diferita, compusa de tine dupa cum o simti tu.

Am ales un ritm simplu pentru inceput, 4 acorduri pe 4 masuri, am folosit instrumente acustice virtuale ce se gasesc direct in Cubase. In acest video inveti sa folosesti instrumente virtuale in Cubase, doar cu mouse-ul, fara a fi nevoie obligatoriu de controler MIDI. Chiar daca folosesti alt DAW, imi doresc ca acest video sa te inspire pentru a crea muzica in orice alt soft DAW, folosind ideile de aici si dezvoltandu-le dupa cum simti tu muzica.

In materialele video ce urmeaza:
– completam orchestratia
– stabilim structura melodiei
– finisam compozitia
– facem mixajul
– cream o versiune noua a piesei prin editare

Cand acestea vor fi gata, pregatesc ceva fain pentru tine dar am sa las sa fie surpriza 😉

Click aici pentru materialul video!

Lasa-mi un comentariu mai jos daca ai vazut acest video, ma intereseaza ce probleme intampini in Cubase, ce reusite ai in Cubase, daca functioneaza la tine aceste idei/concepte in alte softuri de tip DAW, si ce as putea sa fac eu mai bine pentru a te ajuta cu aceste tutoriale video.

Cu prietenie,
Armin

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

What Do You See?